Last news in Fakti

24 Февруари, 2018 14:28 7 683 17

Баба Марта - празник на българите по света

  • мартеница-
  • сайт-
  • българи-
  • свят

Сънародници ги закичват на чужденци, публикуват селфита в мрежите

Българи в различни точки на планетата ще закичват мартеници и ще разказват за традицията на чужденци на 1 март. Самите те ще си сложат традиционния червено-бял сувенир, ще си правят селфи с него и ще качват снимките в социалните мрежи. Тази нетрадиционна акция извън границите на България подема Държавната агенция за българите в чужбина. За нея тя е публикувала на електронната си страница призив до нашите сънародници, които живеят извън пределите на страната.

„България е най-древната държава в Европа, съхранила успешно през изпитанията на хилядолетията своето име, култура и идентичност. Традицията още от предхристиянската ни култура отбелязва възраждането на живота в Новата година на Първи март – единствения по рода си в целия свят най-български празник. Той датира още от времето на стара Велика България. В навечерието на най-българския празник ви призоваваме да си подадем ръка и преодолявайки разстоянията във времето и пространството, да продължим отколешната традиция, като подарим мартеници на най-близките ни и уважавани хора – за здраве, радост, духовна чистота, берекет и плодородие във всяко добро дело“ се посочва в призива.

Предвижда се точно в 12.00 часа местно време на 1 март, всеки българин да публикува в социалните мрежи с хаштаг/hashtag: #BabaMarta кадри от закичването със символа на вярата и надеждата, жизнеността и благоденствието. Целта е по този начин да се покаже на света, че българският дух е жив.

Идеята е лично на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

„Години наред, още преди да заема този пост, съм се питал, кой е празникът на българите – единственият, който ги обединява, но и не се отбелязва никъде другаде по света. Имаме 6-и септември, но и 22-и септември, на който имаме формална независимост на България. На 3 март честваме Освобождението, но пак не е реално, а на хартия. Приемаме, че 24 май е най-българският празник, но него вече го празнуват официално още в Русия, Беларус, Украйна, Чехия, Полша. Оказва се, че 1 март – Баба Марта е истинският, чисто български празник, който се празнува от векове, за векове и ще се празнува в бъдещите векове като типично наш, български“, казва Петър Харалампиев. Затова той се спрял на него, за да обедини по своеобразен начин нашите сънародници по света, но и да запознае чужденците с традициите ни. По думите му популяризирането на българския дух чрез типичния за нашата култура и душевност червено- бял сувенир точно през 2018-а – годината на българското европредсдедателство.

„Това е моментът, в който можем и трябва да направим една изключително положителна кампания за България, която чрез символа на Баба Марта ще бъде незабравима“, убеден е Петър Харалампиев.

За Баба Марта Държавната агенция за българите в чужбина ще изпрати мартеници на наши сънародници в чужбина и етнически българи. Сувенирът, символизиращ здравето и дълголетието, и осигурен от агенцията, вече пътува за САЩ, Австралия, Украйна, Македония, Западните покрайнини и редица други дестинации по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От далече

    51 3 Отговор
    Идеята е добра но , мартеницата в никакъв случай не е сувенир!
    Това е старобългарски амулет !!! И защо ги внасяте от Китай ???

    Коментиран от #2

  • 2 замундец

    46 1 Отговор

    До коментар #1 от "От далече":

    Защото бате ги мързи да си направят .Ние едно време ги правехме по труд и техника и ги подарявахме на роднини и приятели
  • 3 Хари

    26 1 Отговор
    "...берекет и плодородие.." Що за малоумно повторение, турцизмът берекет означава точно плодородие...Имам усещането, че доста хора употребяват думи, с чието значение въобще не са наясно...
  • 4 Чичо

    4 38 Отговор
    Бегайте уе, с тоя измислен празник!
  • 5 Християнин

    5 32 Отговор
    Аз като православен християнин не почитам идоли и мамони, почитам Господ Бог Исус Христос и на него се оповавам за сила, здраве, късмет и светлина в живота ми и на семейството ми. Не нося и не подарявам мартеници, амолети, муски, вуду кулки, черва и други езически и бесовски символи и магии.

    Коментиран от #6, #9

  • 6 Емил

    23 3 Отговор

    До коментар #5 от "Християнин":

    А правиш ли си "гражданска отговорност" на колата, защотп това е обида за твоето упование? Или си просто протестант, което обяснява поведението ти!

    Коментиран от #13

  • 7 Вечния кмет

    29 1 Отговор
    Мартеници има и в Румъния, Молдова, Македония, Северна Гърция, Западните покрайнини, както и в Голо Брдо и Преспа в Албанция. Демек там където са исторически Български земи, традициите си остават.
  • 8 Юбряяяяя

    8 6 Отговор
    Баба Марта е празник на баба Мартина Вачкова?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пижу без Пенда

    5 3 Отговор
    Няма вече баба Марта има само кака Гинка!
  • 13 tuningtm

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Как може да се съпоставят вярата в Бог с гражданската отговорност. Що за глупости. Един нормален коментар да има от човек християнин (уж всички за такива се броим) и всички го смятат за глупав,че не почита мартеници и такива подобия.. Поне вяра като нямате малко вземете да се образовате от кога идва този празник кога е станало покръстването и защо все още хората почитат тези конци и се надяват за здраве от тях вместо от Бог.

    Коментиран от #16

  • 14 Митьо

    1 4 Отговор
    Няма как да сме християни след като тази вяра ни е наложена насилствено от княз Борис!!
    Ние сме наследници на прабългарите и смесица със много племена и етноси...

    Коментиран от #17

  • 15 Slavic Vibes

    1 0 Отговор
    Нещо сте се объркали. Искахте да кажете "Празник на ФИРОМ-ците по Вселената".
  • 16 Емил

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "tuningtm":

    Проблемът не е в езическите символи или християнаството, а в "евангелския плам" с който се защитават догми, а не Учението на Христос. Тези същите християни, които отричат марениците, правят курбани (кървав жертвопринос) - напълно отречен от Христос, но много удобен за църквата. ПИША ПРОТИВ ХРИСТИЯНСКИ ФУНДАМЕТАЛИЗЪМ, като се мъча да защитя Христос от иудейщините в църквата.
  • 17 Емил

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Митьо":

    Голяма грешка е неразбирането, че Учението на Христос не си противоречи с Танг Ра, а го доразвива като добавя идеята за Синовността. Противопоставянето на двете Учения (не религии) е невежество.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове