1 912 14

600 машини чистят снега, ако може не пътувайте

Мартин Христов

Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия.

През нощта срещу понеделник се очаква рязко влошаване на времето, усилване на валежите и понижение на температурите от силния североизточен вятър. Възможни са виелици и снегонавявания.

Прогнозата на метеоролозите е за силен снеговалеж в Западна и Северна България, както и в Рило-Пиринската област. При рязко влошаване на времето ще бъде ограничавано движението на тежкотоварните превозни средства, а там където се налага заради силния вятър и снегонавяванията трафикът ще се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да отложат тръгването си в следващите 24 часа, ако то не е спешно. Необходимо е автомобилите им да са със заредени резервоари, течност за чистачки, подходящи гуми, да имат на разположение вериги, които да използват, ако е нужно, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция".

Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, допълват от АПИ.

През следващите дни се очакват различни по сила и интензитет метеорологични явления. Спазването на няколко прости правила може да предпази нас, нашите близки и имущество при възникването на обилен снеговалеж, снегонавявания и силен вятър, посочват от МВР.

Експертите съветват при обилен снеговалеж, снегонавявания и обледенявания:

Ако не е крайно наложително, отложете пътуването си – възможно е за определен период от време част от пътищата да се окажат затворени поради навявания.

Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.

Изберете първокласните пътища, те се почистват с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.

Облечете топли дрехи и подходящи обувки, вземете със себе си достатъчно вода и храна.

Ако по пътя забележите затрупани автомобили, маркирайте мястото и веднага съобщете за това на тел. 112.

В случай че сте затънали в навявания от сняг, завържете дреха с ярък цвят на антена, странично огледало или на друго подходящо място, за да бъде забелязан автомобилът ви.

Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата.

Не спирайте да почивате на открито. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването - спрете в най-близкото населено място.

Когато трябва да вървите пеша се екипирайте с подходящи обувки и топли дрехи. Избягвайте да се придвижвате сами, движете се далече от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.

Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.

При силен вятър и смерч:

Ако сте в къщи, изключете тока, водата и газта, затворете плътно вратите и прозорците

Не оставайте на открито, веднага потърсете място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи

Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.

Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон!

Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чурулик чурулик
  Отговор
  1 16:48  25.02.18
  С 2 думи ако сте в бълхария емигрирайте незабавно хахахах
 • Нед Старк
  Отговор
  2 16:51  25.02.18
  Аз като ви казвах. А със зимата идат и белите бродници.
 • 6660
  Отговор
  3 16:56  25.02.18
  Е как нема да карат нали затова са накупили джипове, лимузини, българина ако не кара колата какво друго да прави ? Той пеша не може да ходи щото от ракията и цигарите не си чувства краката, тоест мозъкът не ги контролира, единствено може да върти волана и да превключва скороскния лост, най-много да слезне да зареди като излази патешката до касата
 • Александър
  Отговор
  4 17:39  25.02.18
  Ние ще пътуваме. А вие по възможност,изчистете....тъпанари

  Коментиран от #5, #7, #13


 • 5 18:16  25.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 6 18:36  25.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост с име
  Отговор
  7 19:56  25.02.18

  До коментар #4 от "Александър":

  Пътувай. И не само. Напълни резервоара до половината. Сложи и летните гуми, защото пред теб и след теб трябва да вървят снегорини. И като се обърнеш в канавката псувай държавата, че не е променила времето за тебе. Или пък включи едната гънка и си седи вкъщи, както те съветват.

  Коментиран от #8, #9

 • 8 20:20  25.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 9 20:22  25.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 10 21:20  25.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 11 21:47  25.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гост с име
  Отговор
  12 22:17  25.02.18
  Глупости говориш и смешното е че сам си даваш плюс. Айде като ги разбираш толкова нещата лек ти път и внимавай да не влезеш в някоя канавка щото герб не чистят.
 • 13 06:46  26.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  14 21:54  27.02.18
  Те тези машини да пуснат гребалта, че повечето се движат с гребло на една педя от асфалта. Нали ги чухте по телевизията, така им били наредили шефовете, хем си минават маршрута и километрите, хем скатават горивото. Ако пусне да остърже дали ще има по педя мек сняг, върху който гумите постоянно превъртат. Проверяващи от общината няма ли да видят как минава машината и да го документират това, нали общината плаща, не се ли интересува за какво плаща? И да си пишат хората в социалните мрежи, и да ги овикваме и да им правим забележки на шофьорите, каква полза ако не ги санкционират със сериозна глоба?

Напиши коментар:


Публикувай