16 518 42

Борисов изговори най-вредната фраза

Държавата е лош стопанин!?

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Огнян Минчев

По повод на сделката с ЧЕЗ премиерът Б. Борисов отново изговори най-вредната фраза на българския посткомунистически преход - "Държавата е лош стопанин".

Това не е вярно. Това е лозунгът на разграбването на българската национална собственост в продължение на четвърт век от хора и корпоративни групи, които имаха нужда от някаква, макар и дребна легитимност на грабежа. Тази фраза им осигури легитимност.

Изречена от Б. Борисов, тази фраза днес е призвана да осигури легитимност на поредната крупна сделка на тъмно, която засяга пряко живота на над три милиона българи. Когато държавата се основава на принцип и закон, когато е прозрачна в законността на своите дейности и процедури, когато изпълнителната власт осъществява стратегия за управление, одобрена от вота на гражданите, държавата е добър и грижовен стопанин.

Не е необходимо тя да се превръща в комунистическа държава - да притежава лъвския пай от икономиката. Частната собственост трябва да бъде доминираща в повечето случаи. Но за определени стратегически сектори, които имат пряко значение за защитата на обществения интерес, държавната собственост е легитимен и предпочитан инструмент за осъществяване на националната стратегия за развитие.

Енергетиката е един от тези сектори, в които частчната държавна собственост е не само възможна, но често и необходима. Трите ЕРП-та са пример за това как една отговорна държава би могла чрез собственост да защити обществения интерес.

Но някои държави наистина са лош стопанин - държавите, управлявани от олигархична организирана престъпност, владееща публичните институции и ограбваща гражданите чрез беззаконие и масирана корупция. Такива държави са не само лош стопанин - те са лош управленец, лош представител на гражданите в публичното управление.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • законен
  Отговор
  1 16:55  26.02.18
  Абсолютно вярно е , че държавата е лош стопанин и може да се занимава със стопанска дейност само в сфери които са нежелани и неатрактивни за частния бизнес , тъй като там корупционния натиск по принцип е малък или никакъв , съответно и печалбите !!! Във всички останали сфери няма сила която да накара "ръководителите" да не бъркат в кацата с мед и то до рамото и такива дърти комунисти просто си мечтаят за времето когато безнаказано си живееха с уж общото , ама повече тяхно "държавно" имущество !!! И това е доказано отдавна в цял свят !!! Ролята на държавата е да създава правилата и да следи за тяхното спазване , а не да създава възможности за поредната номенклатура да живее на чужд гръб , без практически да рискува нищо с "държавата стопанин: !!!

  Коментиран от #12, #13

 • Б.МЕТОДИЕВ. Б.
  Отговор
  2 17:02  26.02.18
  "Държавата е лош стопанин ",затова реших лично да се заеме с стопанисването. Докато има риби ще има и рибари. А пак ма изберете.
 • вярно е
  Отговор
  3 17:15  26.02.18
  Точно си е изказването, кажете ми държавно предприятие или дружество или учреждение на печалба? БДЖ? НЕК? НЗОК? Това са бездънни ями в които всяка година се пълнят все по-големи дупки. И кое от тези не се източва като за последно, защото следващите ще сменят управленските кадри? Всеки по веригата краде, защото е от държавата. Това в една частна компания просто няма как да стане.

  Коментиран от #9

 • АБЕ ТОА ЗА ДЪРЖАВАТА ЛИ БЯЧКА
  Отговор
  4 17:16  26.02.18
  КЪТ Е НА ТАЯ ПОЗИЦИЯ ИЛИ ПРОТИВ НЕЯ? ОТГОВОРА Е ОЧЕВАДЕН . НАРОДЕН СЪД ЗА ГАДОВЕТЕ.

 • Цветелина
  Отговор
  5 17:48  26.02.18
  ГЕРБ и образът му в огледалото КОЙ, които в симбиоза ограбиха КТБ сега ще инвестират откраднатото в ЧЕЗ. Честито на вси ограбени българи и много ви поздрави от собственика на държавата Борисов.
 • Друго мислещ
  Отговор
  6 17:50  26.02.18
  Огняне,недей да словоблудстваш платено от Позитано,мисли преди да пишеш,че много хора си спомняме времето на държавното електро разпределение,и Жан Виденовата зима и ток има,ток няма,не се правете на тролове,бъдете достойни журналисти!
 • A КОЙ СЕ РАЗПОРЕЖДА С ДЪРЖАВАТА ?
  Отговор
  7 18:06  26.02.18
  И ЗАЩО ТЪРСИ ВИНАТА ДРУГАДЕ, ВМЕСТО В СЕБЕ СИ.
 • един
  Отговор
  8 18:35  26.02.18
  Борисов управлява държават вече 10 години и това е признание, че поста който заема, не е за неговата уста!
 • обективен
  Отговор
  9 18:59  26.02.18

  До коментар #3 от "вярно е":

  Абе тя и КТБ беше частна и ПОЛИМЕРИ ДЕВНЯ беше частна и да не изброявам още.Като има беззаконие и липса на правосъдие е така.

  Коментиран от #26

 • Ads
  Отговор
  10 19:04  26.02.18
  Соц. държавата е лош стопанин. А нашата все още е соц. отвсякъде.
 • Борис
  Отговор
  11 19:04  26.02.18
  Е та аджеба нали ти си начело на тая държава,и ни убеждаваш че я ръководиш правилно.А щом я ръководиш така че да неможе да извлича печалба от собствените си активи за какво си там?Оправи държавата ръгна балканите да оправя,луда работа.
 • обективен
  Отговор
  12 19:05  26.02.18

  До коментар #1 от "законен":

  Абсолютно не е вярно.Примери в частния бизнес колкото искаш.
 • голямата жица
  Отговор
  13 19:15  26.02.18

  До коментар #1 от "законен":

  Като е лош стопанин,защо всички се напъват да я стопанисват?Защо лошия стопанин се напъва да ни контролира колите строежите и,какво ли не?Защо държавата не продаде армия полиция и образователна система след,като е лош стопанин?Защо се напъва да стопанисва пътища магистрали паркове и планини айде всичко на тезгяха и да няма държава.

  Коментиран от #14

 • гост
  Отговор
  14 19:35  26.02.18

  До коментар #13 от "голямата жица":

  да ти обясни човек за разликата, но след като така е поставен въпроса е явно, че каквото и който и да ти обясни няма как да го разбереш...просто главата ти е само за да ядеш и да ....не за друго

  Коментиран от #19

 • Папатак
  Отговор
  15 19:38  26.02.18
  След като частното е най добро, не ни трябва премиер и парламент. Назначава ме си мениджър, управлявал една от стоте най големи компании и си решаваме проблема. Не знам, обаче къде ще си намери работа, раздутата до безобразие администрация.
 • некойси
  Отговор
  16 19:42  26.02.18
  По-скоро Бойко Борисов е лош стопанин, но въпреки всичко се натиска и бетонира във властта. Превърнал се е в едноличен собственик на държавата и не му пука от нищо и никой.
 • Ники
  Отговор
  17 20:33  26.02.18
  CEZ е държавна фирма. Бойко, те ли са по-прости, де да беше у нас като в Чехия. Тик-тик.
 • Реалист
  Отговор
  18 21:35  26.02.18
  Лош стопанин на матрияла:)
 • 19 23:16  26.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Ефектът на Дънинг-Крюгер
  Отговор
  20 23:40  26.02.18
  Това, което е любопитно е, че в много случаи, некомпетентността не прави хората дезориентирани, объркани или предпазливи. Вместо това, некомпетентните често са благословени с неуместна самоувереност, предизвикана от нещо, което те усещат като знание."
 • СЕЛЯНИН ОТ BG
  Отговор
  21 00:11  27.02.18
  Абсолютно е прав, държавата да бъде регилатор дали се спазват правилата. Разбира се да си събира данъците, и да не пречи на бизнеса . По скоро да ги улесни , да ги привлича за повече инвестиций. Главното задължение на държавата е , социалната политика, правилно разпределение благата , и да опази социално слабите( пенсионери, инвалиди , болни и неподвижни хора) Държавата трябва да бъде добро място за живеене , а не тегоба и ад за хората. Виждаме че живеем с африкански заплати в европа, просто недопустимо това. За това , който може да управлява за по голям стандарт да ни управлява.
 • Калинка от Герб
  Отговор
  22 00:30  27.02.18
  А бе може и да е вярно че държавата е лош собственик но управляващите си пълнят гушите като защитават монополистите като ВИК и ЕНЕРГОТО. Независимо че в нашия край плащаме най скъпата вода в страната 3.20лв. Точно в събота решиха да правят ремонт когато хората са по домовете си.А тая вечер ток нямаше повече от 2 часа заради сравнително лек вятър и да му мислят хората които се отопляват на ток.Като не си платиш сметката идват и те откачат когато те са отговорни че не са ти предоставили услугата не носят отговорност като в нормалните държави но вечно ревът за вдигане на цените. За това не е ли редно да помисли държавата или набедените ни политици.
 • зомби
  Отговор
  23 04:09  27.02.18
  Чудно? А, защо тогава Винету и мафията им се борят на избори и харчат луди нерегламентирани пари, които ако НАП погне партиите ще ги хнане до една в извъндоказани доходи, и искат да управляват този "лош стопанин"????? Щом държавата е такава, виновни са тези, които заемат постовете на държавната адвинистрация-институциите! Тогава подайте до един оставки молби за напускане и ще си имаме една държава нелош стопанин! Аз също искам крадеца държава да ни върне земите и горите в реални граници, откраднати от комунистите при комасацията, но лошият стопанин и преди и сега не иска..... А е длъжна държавата да поправи стореното от предишните бандити на постовете! Бойко, като сте "лош матрял" и ти и останалите на постовете, защо държавата да е добър стопанин? Ами никой не те наказва, затова.Аз бих ви разстрелял до един политиците на власт досега, но заспалите ни емигранти военни и за чеп не стават да ни защитят. Щом държавата е лоша, ти си виновен - нали ти си властта в момента....
 • Българофил
  Отговор
  24 06:16  27.02.18
  Държавата винаги е по лош стопанин от частния стопанин. Дори и във Франция и Китай. Затова например Рено бе приватизирано Да неговото за Китай. По брой милионери на 2 място след САЩ. Те притежават най- големите предприятия.България е много по корумпирана държава от Франция и Китай.Затова тук държавата е много лош стопанин.Спомняме си само до преди 7-8 г когато ЕРП - Тата ) бешя дъържавни предрияти.. Циганите НЕ плащаха ток.При корумпирана държава ,същата е много лош стопанин.
 • Ани
  Отговор
  25 06:26  27.02.18
  Прочетете задочни репортажи за България от Георги Марков,там социалистическата държава е описана безпощадно,трудно се възстановява това,което години е разрушавано,не Бях ви е виновен!

  Коментиран от #27

 • Българофил
  Отговор
  26 06:49  27.02.18

  До коментар #9 от "обективен":

  КТБ бе Много добро частно предприятие ( с 30 ,% участие на Омански фонд).То беше фалирано. Защото мафията се скара - ( Пеевски с Цветанов). Корумпираната държава активно участва във фалита в лицето на прокуратура и БНБ.Ако мафията не се беше скарала и корумпираната държава не бе застанала зад единия олигарх банката и досег щеше да съществува.Държавата в лицето на БНБ, Прокуратура,МФ, Министър-председател трябваше не да вземат страна в мафиотския спор ,а да защитата обществения( на народа) интерес. Да ама Не, беше казал един журналист
 • Хан Тервел
  Отговор
  27 07:02  27.02.18

  До коментар #25 от "Ани":

  Не е нужно да се чете Марков. За младите поколения - да. Аз съм работил в държавно предприятие в края на 80 - те години.Спомням си две фрази от Старите работници.Колкото ми плащат толкова работим. Шамар да е аванта да е. Крадяха винкели, електроди и в събота и неделя остъкляване терасите по частен начин.
 • Пубер
  Отговор
  28 07:19  27.02.18
  ЧЕЗ и сега е държавна.Собственост е на Чешката държава.И идва въпросът ,защо едни държави са добри стопани ?А други лоши?От географската ширина ли е?От управниците ли?
 • Един
  Отговор
  29 07:34  27.02.18
  Да я закриваме държавата! Или още има за ограбване?
 • 30 07:37  27.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • До хитреците
  Отговор
  31 07:51  27.02.18
  И какво като се нагълтахте с милиони? От труда ви ли са? Какво създадохте? И що за живот е вашият сред толкова бедни, болни, гладни хора край вас? Имате повече възможности? Яхти, острови, силиконки, чалга-забавления? Колко от вас, внезапно забогатели, живеят умно, достойно, интелигентно? Мислите, че сте солта на земята? Пяната отгоре сте, нищо повече! А тя е от мехурчета!
 • бббббб
  Отговор
  32 08:07  27.02.18
  Публикувано във факти.бг: Държавата е лош стопанин!?А,кой управлява Държавата!?!?!?Значи сам заявяваш ,че нищо не става от теб и правителството.Само не знам защо още не си изхвърлен с тояги ????Но,добре го беше казал за лошия материал,който те търпи и мълчи.
 • факт
  Отговор
  33 09:30  27.02.18
  Държавата е лош стопанин, когато управляващите са некадърни и крадливи.
 • Mariec
  Отговор
  34 09:56  27.02.18
  Държавата не е лош стопанин а стопаните са лоши
 • Гостът
  Отговор
  35 10:06  27.02.18
  Аман от рубладжийски тролове и позитанчета. Опитайте поне да прочетете за имперските амбиции на Русия и да оцените, коя дата е по-важна - 3 март или 21 септември (денят на независимостта).
 • Стършел
  Отговор
  36 13:59  27.02.18
  Държавата не е ЛОШ СТОПАНИН. Лоши стопани са стопаните на ДЕМОКРАЦИЯТА. Три поколения строиха тази държава в която имаше всичко/ ха,ха- освен банани и тоалетна хартия/ .Благодарение на мутрите,вече си нямаме нищо. Разпродадаха земята ни на чужденци и де що имахме,го отдадаха на концесии. Проклети да са до девето коляно!
 • 1234
  Отговор
  37 20:22  27.02.18
  Държавата не е лош стопанин.Този който е назначен да управлява държавния имот ,ако не се грижи добре за него да отива в затвора,докато си гледат работата през пръсти лошият стопанин ще отива по затворите докато всичко си дойде на мястото.
 • 1234
  Отговор
  38 20:22  27.02.18
  Държавата не е лош стопанин.Този който е назначен да управлява държавния имот ,ако не се грижи добре за него да отива в затвора,докато си гледат работата през пръсти лошият стопанин ще отива по затворите докато всичко си дойде на мястото.

 • Гого
  Отговор
  39 09:15  28.02.18
  Ако не знае какво се случва в държавата за какво е премиер да се прегръща и целува с Меркел ли?
 • The TRAPPER
  Отговор
  40 14:39  28.02.18
  От къде започва да мирише рибата ?
 • ред
  Отговор
  41 13:55  01.03.18
  Няма дьржава
 • 42 15:06  01.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай