1 673 5

Осъдена за конфликт на интереси стана зам.-шеф на НЗОК

Мария Атанасова

Досегашният директор на РЗОК-Шумен д-р Йорданка Пенкова е новият подуправител на НЗОК, съобщиха от пресцентъра на касата.

Тя ще изпълнява временно функциите на управител на Националната здравноосигурителна каса, докато проф. Камен Плочев е в болница, уточниха от институцията.

„Молим всеки, който има въпроси относно работата на НЗОК, да се обръща за съдействие към пресцентъра и ЦУ на НЗОК, които ще им оказват пълно съдействие до окончателното възстановяване на управителя“, уточняват от пресцентъра на Здравната каса.

Д-р Йорданка Пенкова, която пет мандата управлява РЗОК в Шумен, обаче бе осъдена за конфликт на интереси през 2013 г.

Тогава Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси констатира, че д-р Пенкова, в качеството си на шеф на Регионалната здравна каса в Шумен, е сключила 4 договора за оказване на извънболнична медицинска помощ с „Частна психиатрична клиника 2000“ ООД при положение, че 97% от капитала в дружеството притежават баща й и сестра й.

В периода от 2005 до 2012 г. д-р Пенкова в качеството си на директор на РЗОК-Шумен е изплатила на фирмата на баща си и сестра си сумата от общо 163 065 лева.

Шуменският административен съд й наложи две глоби – 5000 лв. за това, че е сключила договори в частен интерес и 7000 лв., задето не ги е декларирала навреме. Освен това д-р Пенкова трябваше да върне малко над 23 000 лева, които получила като възнаграждение и облага от роднинската услуга.

Решението бе обжалвано пред Върховния административен съд, но върховните магистрати потвърдиха санкциите. Въпреки това д-р Йорданка Пенкова бе оставена на поста си до днес, когато бе обявено, че става заместник на проф. Плочев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • СТЕНЛИ
  Отговор
  1 09:42  27.02.18
  За нормалните няма живот в тази държава...бягайте и се спасявайте!
 • гост
  Отговор
  2 09:52  27.02.18
  Супер сделка: взимаш 163х.лв и само ако те хванат, плащаш 30х.лв. А през другото време тя не е правила подобни неща, не е сключвала договори с фирми, които й плащат, без те да са роднини? Кой би повярвал, че това е единственната й грешка? Такъв човек не трябва да заема държавна, общинска или каквато и да е административна позиция до живот, за да има превенция от измами.
 • Русенец
  Отговор
  3 10:28  27.02.18
  Това е кадровата политика на ГЕРБ, на всяко ниво да слага ЗАВИСИМИ хора, които да контролира в свой интерес ! Браво, да живеят Герберастите !
 • 4 10:59  27.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Патриот
  Отговор
  5 22:30  01.03.18
  И с Лечков беше така 16милиона присвоени. Като го хванаха 3 милиона глоба. Ето ви европейска справедливост, демокрация и демократични ценности.

Напиши коментар:


Публикувай