969 9

Корнелия Нинова: Даваме сделката за ЧЕЗ на прокуратурата. Тя е неясна и задкулисна

Политическата отговорност е лично на премиера Борисов

Стефанаки Йоанис

„БСП е категорично против сделката за ЧЕЗ, която е неясна, задкулисна, не се знае кой е крайният купувач, не се знае кой я финансира и какво ще е бъдещето на дружеството. Смятаме, че правителството на Бойко Борисов принася в жертва 3 милиона българи.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. По думите й целта на БСП е да защити тези хора, националния интерес и националната сигурност. Левицата е внесла искане за изслушване на премиера в НС като първа точка в дневния ред. ПГ на "БСП за България" внася и искане за анкетна комисия в парламента, която да изясни обстоятелствата за сделката. "Смятаме, че политическата отговорност е лично на премиера Бойко Борисов”, отбеляза Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП поиска спиране на сделката чрез всички възможни законови механизми. "Позицията ни е, че при откриване на нова процедура, държавата трябва да участва наравно с други купувачи, не да национализира, а да участва на пазарен принцип”, категорична бе лидерът на опозицията. Корнелия Нинова подчерта, че това няма да е прецедент за правителството на Борисов. „Припомням, че изкупиха по подобен начин „Авионамс”, когато прецениха, че това е важно за държавата”, припомни Нинова. Тя бе категорична, че ЧЕЗ е не по-малко важна инфраструктура за България и припомни, че подобни държавни дружества има и в Европа – във Франция, в Белгия, в Унгария.

„Ще се срещнем с чешкия посланик, на когото ще връчим писмо, позиция и въпроси към чешкото правителство”, каза лидерът на опозицията. Тя обясни, че е получено потвърждение и тази среща ще се състои в четвъртък, от 11 часа. „Към въпросите, които задаваме и те вече са известни, ще добавим и- какви гаранции са дадени пред чешката държава за сделката, кои банки или офшорни компании ще извършат плащането, вярно ли е, че то вече е извършено и от къде е платено?”, допълни Нинова.

Борисов и Цветанов да спрат да лъжат, че става въпрос за частни компании. ЧЕЗ е държавна.

„Обръщам се към Борисов и Цветанов да спрат да лъжат, че става въпрос за частни компании. Зад ЧЕЗ стои чешката държава”, заяви Корнелия Нинова. Според нея е нормално българската държава да прояви интерес- какво се случва с важна инфраструктура на нейната територия.

Корнелия Нинова обясни и каква е персоналната отговорност на Борисов. „Той казава: „Те продадоха ЧЕЗ”- кои, някои през 2015 г. А фактите са – през 2004 г. 67% от дружеството е продадено от премиера Симеон Сакскобургготски, не от БСП. Тогава БСП бе против”, припомни Нинова и добави, че през 2011 г. останалите 33% са продадени от Бойко Борисов. „И тогава БСП бе против. И сега оставаме на тази позиция”, категорична бе тя.

Корнелия Нинова припомни, че наскоро ГЕРБ поискаха преглед на прехода и грабежа от приватизацията, но после се отказаха, за разлика от БСП. След като управляващите повдигнаха темата, лидерът на БСП поиска от всички български институции досиетата на приватизацията от прехода. „И ги получих. Ето това е досието на приватизацията на ЧЕЗ”, каза Нинова и показа папка с документация. Тя прочете част от приватизационната стратегия на ЧЕЗ, в която се казва, че: „33% се запазват, за да може държавата да има възможност за контрол и надзор над дейността на дружеството, както и гаранция за това, че приватизираните дружества ще упражняват дейността си в синхрон с обществения интерес”. По отношение на въпросите, свързани с бъдеща продажба на остатъчен държавен дял, в документа се казва: „Основна причина за запазване на държавен дял, е да продължи държавата да упражнява приемлива степен на защита на държавните интереси чрез участие в органите на управление на дружеството."

Твърдението на Борисов, че не знае за продажбата, или е невярно, или ЧЕЗ не са си изпълнили условията по договора.

Корнелия Нинова попита Бойко Борисов- дали е нарушил стратегията на приватизация, като е продал остатъчния 33% дял, след като в документа пише, че той трябва да се запази, за да се гарантира държавният интерес. „Нарушил ли е държавния интерес, когато през 2011 г. продаде 33%? При какви условия ги продаде и има ли в договорите за продажба на ЧЕЗ условие, че ако ЧЕЗ реши да си продава акциите, трябва да уведоми писмено и предварително, с точен час, продавача, т.е. българската държава. В това досие има такива условия”, категорична бе тя. Според нея, твърдението на Борисов, че не знае за продажбата, или е невярно, или ЧЕЗ не са си изпълнили условията договора. „Ние смятаме, че той е знаел”, отсече Нинова. Тя допълни, че досието на ЧЕЗ отива в прокуратурата.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гостенин
  Отговор
  1 17:00  27.02.18
  Защо вие я давате?Прокуратурата трябва сама да вземе инициативата за проверка
 • Pepo
  Отговор
  2 17:02  27.02.18
  Тази циркаджийка става смешна.....
 • 3 17:03  27.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гостенин
  Отговор
  4 17:06  27.02.18
  Ако използвате този скандал както трябва,може и да вземете властта

 • ROKOKO
  Отговор
  5 17:10  27.02.18
  ХАХА ! Това заплаха ли е? Прокоратурата върши работа ,колкото арменския поп!
 • ПЕЕВ
  Отговор
  6 17:13  27.02.18
  Е НАЛИ ИЗЛЕЗАХА ЧЕ Я КУПУВАТ РУСКИ И КАЗАХСТАНСКИ КОМУНИСТИ-КАКВО ИСКАШ ОЩЕ.
 • onq s konq
  Отговор
  7 17:27  27.02.18
  Наглите комунисти с готовност дават СДЕЛКА КОЯТО НИТО Е ТЯХНА,НИТО ПЪК ПРОКУРАТУРАТА Я ИСКА!Ама ей-така-от добро сърце ДА ДАДАТ НА ПО-БЕДНИЧКИТЕ "НЕКОЙ ЛЕВ" ОТ ПАРТИЙНАТА КАСА СА 1.МАРТ примерно...е няма да се сетят НИКОГА!
 • НОТСРИУС
  Отговор
  8 18:29  27.02.18
  НЕЗНАМ КАДЕ Е ИЗПОВЯДВАНА ЗДЕЛКАТА КУПУВЧ ГИНКА ПРОДАВЧ ФИРМА ЧЕЗ ЧЕХИЯ. НЕ Е ПРИ МЕН. И НЕ СЪМ ЧУЛ БГ ИМОТ БИЛО ЗАВОД ЕНЕРГО ИЛИ СВИНАРНИК В БГ ДА СЕ КУПУВА СДЕЛКА В ГЕРМАНИЯ НАПРИМЕР. ГОЛЯМ ТАШАК СА ТИЯ БГ ПОЛИТИЦИ СЪСИПАХА БГ.
 • явно
  Отговор
  9 10:18  02.03.18
  Явно другарката вече се е изчерпала. Нищо ново. Все едно и също.

Напиши коментар:


Публикувай