Last news in Fakti

28 Февруари, 2018 12:41 1 486 7

Каракачанов: Да променим закона и да развалим сделката с ЧЕЗ

  • чез-
  • красимир каракачанов-
  • сделка

Работата на всяка една опозиция е да търси цаката на правителството и да го събаря с надеждата

Ако Законът за енергетиката бъде променен преди финализиране на сделката с ЧЕЗ, КЕВР ще може да я спре, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"Много хора смятат, че КЕВР може да развали сделката, а това не може да стане. Ако ние не променим закона, тази сделка не може да бъде спряна. Този проблем се случва заради празноти в Закона за енергетиката. Това не оправдава никой, който е пропуснал тези дупки. Проблемът е, че при продажбата на подобно стратегическо дружество, каквото е ЧЕЗ, българската държава няма никакви механизми да се намесва. Може индиректно да се опитва да пречи”, коментира военният министър пред Нова телевизия.

В тази връзка той е възложил да се изработят текстове в закона, в които да се дадат права на КЕВР да проверява подобни стратегически сделки.

"КЕВР може да отнеме лиценза, но постфактум, което ще е след дъжд качулка. Не може държавата в закона да остане без контролен механизъм. Искам държавата да си контролира нещата. Може да ги гониш за пране на пари, може да ги гониш за всичко, но докато не дадем правомощия на КЕВР, няма как.

В рамките на една седмица може да приемем промените и КЕВР да не допуска сделката. Хайде да си променим Закона за енергетиката и да не даваме такива неща да се случват. Едно е да дойде световна компания, която се занимава с енергетика, друго е неизвестна фирма", каза още Каракачанов.

По думите му опозицията и този път се опита да използва скандала, за който правителството няма абсолютно никаква вина. Затова и премиерът бил ядосан с основание и разговарял с чешкия си колега с молба за повече информация около сделката.

По думите му проблемът е дали новият собственик на ЧЕЗ може да управлява енергосистемата на 40% от територията на България, включително на София, който е най-развитият икономически район у нас.

На въпрос дали думите на Борисов, че има сценарий за сваляне на правителството, е негова защитна реакция на обвиненията, че стои зад фирмата, Каракачанов коментира:

„Работата на всяка една опозиция е да търси цаката на правителството и да го събаря с надеждата, че утре ще яхне белия кон. Аз познавам добре Борисов и му личи кога е откровен и кога не. В този случай той е откровен”.

По повод оставката на енергийния министър Каракачанов заяви, че е обичайно в подобни случаи всички да се нахвърлят върху ресорния министър.

„Теменужка Петкова подаде оставка и сега всички я изкарват виновна. Тя по закон няма никакви правомощия и това е истината. Ако данните на ДАНС потвърдят, че няма никакво участие, няма да подкрепя оставката й, само защото познава някого”, категоричен бе вицепремиерът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината винаги боли

    15 1 Отговор
    Без гилотина, няма надежда за България!!!Сега е последният момент,след това и Господ няма да ни помогне!!!!
  • 2 Цецо

    10 0 Отговор
    Ако започнем да променяме законите за всяка сделка чужденците ще плюят и ще бягат от БГ, както и нормалните български предприемачи.
    Когато са продавали енергото на ЧЕЗ, тогава е трябвало да се мисли за държавата, но тогава комисионните са били поважни от нац. интерес.
  • 3 Калинка от Герб

    8 0 Отговор
    За една седмица ще променят закона а къде бяха тия 10год. имам пред вит герб.
  • 4 Гост

    6 2 Отговор
    Красо,недей се напъва мойто момче? Не ти дадоха процентче ли та ми се плюнчеш сега? Недей много рипа да не ти бият шута че ДПС и Воля чакат за мястото ти!
  • 5 толерантен

    6 1 Отговор
    Теменужка и без да е виновна, няма място в управлението на България. Барабар с все гербаджийски калинки.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове