1 039 7

Каракачанов: Да променим закона и да развалим сделката с ЧЕЗ

Работата на всяка една опозиция е да търси цаката на правителството и да го събаря с надеждата

Стефанаки Йоанис

Ако Законът за енергетиката бъде променен преди финализиране на сделката с ЧЕЗ, КЕВР ще може да я спре, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"Много хора смятат, че КЕВР може да развали сделката, а това не може да стане. Ако ние не променим закона, тази сделка не може да бъде спряна. Този проблем се случва заради празноти в Закона за енергетиката. Това не оправдава никой, който е пропуснал тези дупки. Проблемът е, че при продажбата на подобно стратегическо дружество, каквото е ЧЕЗ, българската държава няма никакви механизми да се намесва. Може индиректно да се опитва да пречи”, коментира военният министър пред Нова телевизия.

В тази връзка той е възложил да се изработят текстове в закона, в които да се дадат права на КЕВР да проверява подобни стратегически сделки.

"КЕВР може да отнеме лиценза, но постфактум, което ще е след дъжд качулка. Не може държавата в закона да остане без контролен механизъм. Искам държавата да си контролира нещата. Може да ги гониш за пране на пари, може да ги гониш за всичко, но докато не дадем правомощия на КЕВР, няма как.

В рамките на една седмица може да приемем промените и КЕВР да не допуска сделката. Хайде да си променим Закона за енергетиката и да не даваме такива неща да се случват. Едно е да дойде световна компания, която се занимава с енергетика, друго е неизвестна фирма", каза още Каракачанов.

По думите му опозицията и този път се опита да използва скандала, за който правителството няма абсолютно никаква вина. Затова и премиерът бил ядосан с основание и разговарял с чешкия си колега с молба за повече информация около сделката.

По думите му проблемът е дали новият собственик на ЧЕЗ може да управлява енергосистемата на 40% от територията на България, включително на София, който е най-развитият икономически район у нас.

На въпрос дали думите на Борисов, че има сценарий за сваляне на правителството, е негова защитна реакция на обвиненията, че стои зад фирмата, Каракачанов коментира:

„Работата на всяка една опозиция е да търси цаката на правителството и да го събаря с надеждата, че утре ще яхне белия кон. Аз познавам добре Борисов и му личи кога е откровен и кога не. В този случай той е откровен”.

По повод оставката на енергийния министър Каракачанов заяви, че е обичайно в подобни случаи всички да се нахвърлят върху ресорния министър.

„Теменужка Петкова подаде оставка и сега всички я изкарват виновна. Тя по закон няма никакви правомощия и това е истината. Ако данните на ДАНС потвърдят, че няма никакво участие, няма да подкрепя оставката й, само защото познава някого”, категоричен бе вицепремиерът.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Истината винаги боли
  Отговор
  1 12:52  28.02.18
  Без гилотина, няма надежда за България!!!Сега е последният момент,след това и Господ няма да ни помогне!!!!
 • Цецо
  Отговор
  2 13:21  28.02.18
  Ако започнем да променяме законите за всяка сделка чужденците ще плюят и ще бягат от БГ, както и нормалните български предприемачи. Когато са продавали енергото на ЧЕЗ, тогава е трябвало да се мисли за държавата, но тогава комисионните са били поважни от нац. интерес.
 • Калинка от Герб
  Отговор
  3 13:45  28.02.18
  За една седмица ще променят закона а къде бяха тия 10год. имам пред вит герб.
 • Гост
  Отговор
  4 13:56  28.02.18
  Красо,недей се напъва мойто момче? Не ти дадоха процентче ли та ми се плюнчеш сега? Недей много рипа да не ти бият шута че ДПС и Воля чакат за мястото ти!
 • толерантен
  Отговор
  5 14:07  28.02.18
  Теменужка и без да е виновна, няма място в управлението на България. Барабар с все гербаджийски калинки.
 • 6 16:15  28.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 7 09:29  01.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай