Last news in Fakti

28 Февруари, 2018 19:46, обновена 28 Февруари, 2018 19:50 7 768 33

Премиерът на Чехия разбрал от Ройтерс, че е пращал документи за ЧЕЗ

  • андрей бабиш-
  • бойко борисов-
  • чез-
  • чехия

Андрей Бабиш отрече да е пращал данни по сделката за ЧЕЗ на българския си колега

Премиерът на Чехия разбрал от Ройтерс, че е пращал документи за ЧЕЗ - 1
Снимка: БТА/АР

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш е разбрал от агенция „Ройтерс“, че е изпратил документи за продажбата на ЧЕЗ-България на българския премиер Бойко Борисов. Това става ясно от днешното изявление на Бабиш в Прага, в което той категорично опровергава твърденията на българския си колега.

„Бойко Борисов ми се обади вчера заради продажбата на ЧЕЗ-България. Но аз отказах да пращам каквито и да е документи, заяви пред чешки журналисти Андрей Бабиш, цитиран от lidovky.cz и "Епицентър".

Там е цитиран Борисов чрез Ройтерс, който вчера заяви в парламента, че е получил от Бабиш секретни документи, че в сделката участват руско-грузинска офшорна компания, български и руски банки.

"Българският премиер ми съобщи, че има проблем с фирмата купувач и финансирането на сделката, а аз му обясних, че сделката е сключена на чешка територия. От самото начало чрез Министерството на финансите и ние казвахме, че не харесваме тази сделка, но надзорният съвет на ЧЕЗ ни увери, че всичко е прозрачно - и купувачът, и кредитите", казва Бабиш.

На извънреден брифинг вчера Бойко Борисов заяви следното: „Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми изпрати сега – в момента, в който го получих дойдох да го засекретим и да го кажем на хората, защото има и банкова информация, и виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Тъй като Законът за банките е много строг, ще им спестя имената за пред медиите, но иначе парламентаристите могат да се запознаят с тях. Кое ме притеснява сега? В медийното пространство излиза, че сделката е приключила, поне аз с такова впечатление оставам. Това, което ми праща днес премиерът на Чехия, доверявайки ми, чрез неговия зам.-министър мисля, че го е изпратил, излиза, че всъщност тези банки, за които говорим, са изпратили писмо за комфорт, писма за намерения, хвърчащи листа, които във финансово-правния език не означават абсолютно нищо. Може да пратиш каквито искаш такива листа“.

Информацията, свързана с източниците на финансиране на сделката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители вчера, е получена от кабинета на премиера Андрей Бабиш след като беше поискана от премиера Борисов при проведения телефонен разговор между двамата, съобщиха от правителствената пресслужба днес.

Върху нея няма гриф за сигурност, но поради факта, че не е съставена от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание. Без да коментираме съдържанието на предоставения материал и каквито и тълкувания да му бъдат правени, подчертаваме, че това е първата официална информация по сделката и тя беше предадена на народните представители незабавно след получаването ѝ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ALKO

    89 5 Отговор
    Бойко=ГЬОН СУРАТ
  • 2 Трътлестата тиква

    29 59 Отговор
    Бабиш лъже.
  • 3 Гост

    79 4 Отговор
    Абе тия подиграват ли се с нас?

    Коментиран от #22

  • 4 патриот

    105 6 Отговор
    ББ се замота като пате в кълчища!Голяма паника и никакъв смислен отговор,само му вижте словореда!Срам и позор за България,жална ни майка!
  • 5 плащайте роби

    102 6 Отговор
    бойко 2 пъти си подаде оставката, а вие и двата пъти пак си го избрахте, така че вие сте виновни.
  • 6 Бог

    77 4 Отговор
    За разстрел.Мямам думи .Замеси кой ли не само и само той да не е виновен. Ама ние знаем ибез да лъжеш че за всички батаци си виновен ТИ.
  • 7 jambazina

    78 6 Отговор
    Един от двамата премиери лъже, пу как не мога да разбера кой?!
  • 8 Сенко

    61 3 Отговор
    Ако не лъже Бабиш което е много вероятно,тогава нашия пожарникар лъже. Но къде е сметката му да си подлива вода. Или някой много приближен негов човек го е доверил че всичко е добре и ще мине между капките,НО уви.
  • 9 Sas

    46 7 Отговор
    Боко,маи ще мине през затвора точно като учителят му Живков, плътно следва неговият път.
  • 10 Вуте

    44 3 Отговор
    Да ама Боко ги е получил телепатично ! Тоя даже не е разбрал че му ги е пратил ! Боко от малък още си ги може тея неща! Той е джедай и владее силата .... особено с МВР - те са му сигурни и верни до гроб !!!
  • 11 Къртев

    43 4 Отговор
    Боко лъже?!? Ами, нищо ново! Само, че Бабиш не е прост и малко го насмете. Но, нищо, ще му мине и народа ще забрави.
  • 12 Брюксел

    31 3 Отговор
    сигурно е изтръпнал от жалкия цирк,който разиграват двете Б-та .Не е за вярване и чеха!Огромна грешка беше,че въобще разпродадоха ЕРП-тата.Някой да е усетил подобрение на живота си от платените пари за придобиването им?Потънаха като вода в пясъчна пустиня.Или по-вярно в правилните джобове на парвенюшката ни демократична аристокрация!
  • 13 Българина

    36 6 Отговор
    И какво като има руски банки и офшорки! Цял офшорен щат имат американцуте Делауер, който е само за евреи разбира се. Знаете ли колко офшорни фирми имат голям бизнес тук? Дънди прешъс златото е офшорка, тоя бизнес не е ли от национално значение? За злато говорим!
  • 14 onq s konq

    16 44 Отговор
    Тоя чех го е ят че не е като Борисоф и е кръгла нула и европа го не уважава и затова плете некакви интриги та да събори Борисоф ама нема да му се получи щото чехя е далече зат българя и по растеш и по сичко!Боико възроди българя и сега куцо и сакато карат беенвета а не като в чехя некакви шкоди къде се трошат на секи 100 километра!Тея чехи винаги са били трън в окото на европееца и явно нема да престанат!Егати смотаната даржава!Зели с бойко да се заяждат!

    Коментиран от #17, #33

  • 15 висок

    35 2 Отговор
    Знаете си го ББойко, все от високо му пращат хабер, все президенти контактуват с него.... истината е зам. министър отговарящ в надзора на ЧЕЗ Чехия праща по мейл списъка с финансовата схема на плащането.
    Ама как може ББойко да контактува със зам.... пак добре че не каза че Тръмп или Господ му пратил данните!
  • 16 Е..те си ма...та

    37 2 Отговор
    Е нема такава друга държава....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 цоле

    15 8 Отговор
    ЧОВЕКА КАЗВА ЧЕ ЗДЕЛКАТА Е ЧЕШКА ИДА СИ ГЛЕДАМЕ РАБОТАТА
  • 19 Дам

    42 3 Отговор
    Бойко си помисли, че чешкия премиер е като неговия електорат, където всякакви небивалици минават :) тоя път излагацията е пълна
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 в държавата на герб

    37 2 Отговор
    Голямо омазване, но няма да е Бойко, ако не се омаже здраво в лай.та !!!
    Лъжи, лъжи, лъжи чудя се изобщо тоя човек някога казва ли истина ???
    Айде сега дав видим, как ще се разкатае сам себе си...нали се закани !
    ....но всичко е точно важно е Гинка без средното образование да вземе ЧЕЗ!
  • 22 Иван

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    ДА!
  • 23 МММ

    32 4 Отговор
    Примата е в капана, който сам си заложи. Очаквайте нови лъжи, всички виновни без него. Палячо смешен да ти видят умствения дефицит европейските ти господари.
  • 24 Българин

    33 3 Отговор
    Бойко Борисов (и компания) и съратника му Ахмед Доган (чрез Делян Пеевски) сега се гънат и се чудят как да оправят тъмната си далавера, което излезе на светло. То алчноста човешка е голяма, но тяхната минава всякакви граници. След като орташки опоскаха държавата, сега се чудят как да легализират окрадените парици на народа. Нищо, че тоя същия народ ходи гол и бос и с упованието, че те го правят в негово име и за негово добро. Абе дано търпилото най после свърши и да им се покаже червен картон.
  • 25 Grip

    29 3 Отговор
    Е не го оставяте този, да изпере парите от кражбите. Стига сте го яли и гризали! Продължавайте да не му търсите сметка и той ще ви оправи
  • 26 Робот

    14 3 Отговор
    Бойко е честен и никога не лъже, а тоя кой го знае какъв, е може да е тиква от СИК, или да е от ГЕРБ!
  • 27 ВЪЗМУТЕН

    24 3 Отговор
    БОЙКО ЛЪЖЕ И ЛЪЖЕ . ТАКА НИ ЛЪЖЕ ЗА ВСИЧКО . ЕТО ГО ПРЕМИЕРА Г-Н БАБИШ КАКВО КАЗВА ... ЕТО САМО ЗА ТОВА БОЙКО ТРЯБВА ДА СИ ЗАМИНЕ ...... ВЕДНАГА ОБЯСНЕНИЕ ЧАКАМЕ ... НО НАЛИ НИЕ СМЕ ПРОСТОЛЮДИЕ ВСЕ БОЙКО НИ ПРЕНЕБРЕГВА .... НА ЕСЕН ИЗБОРИ ЩЕ ИМА СЪС СИГУРНОСТ ... СЕГА МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ,ЧЕ ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА БЪРЗО Е ПОДАЛА ОСТАВКА ,ЗАЩОТО ЗНАЕ ЗА ПРИЯТЕЛКАТА СИ ,ЧЕ ЩЕ ИЗКУПИ ЧЕЗ .... ВСИЧКИ СА НАВЪРЗАНИ КАТО СВИНСКИ ЧЕРВА ... НАЙ ВЕРОЯТНО И ДПС СА В ЗАВЕРА С БОЙКО ... ТАКОВА ИЗКАЗВАНЕ НА ДОГАН ,ЧЕ НЯМА ДА КЛАТИ ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ПОДПЛАТЕНО С НЕЩО ЗА ДПС ОТ ГОЛЯМАТА БАНИЦА ,НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ .... ПРЕДЛАГАМ НОВИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ДА Е МАЯ МАНОЛОВА .... ТЯ Е ЕДИНСТВЕНАТА КОЯТО ПРАВИ НЕЩО РЕАЛНО В ТАЗИ ОГРАБЕНА ДЪРЖАВА ... КОМУНИСТИТЕ НЕ СТАВАТ ВЕЧЕ ... ОНИЯ ОТ АТАКА И ПАТРИОТИТЕ СА ПЛАТЕНИ И СИ СТОЯТ МИРНО ... ОТ ВОЛЯ СЕ ОСЛУШВАТ КАТО ГЪРМЯНИ ЗАЙЦИ НАКЪДЕ ДУХА ВЯТЪРА.... ТОВА ДЪРЖАВА ЛИ Е ... ОТГОВОРА Е НЕ ... БОЙКО Е КАТО БЕРЛУСКОНИ НО НИКОГА НЕ ВЪРШИ РАБОТА КАКТО ТРЯБВА... ГОЛЯМ КУРАЖЛИЯ Е БОЙКО КАТО ГО И СТРАХ ДА ОТРЕЖЕ ГЛАВАТА НА НЯКОЙ ГОЛЯМ ... БОЙКО СИ ПЛЕТЕ КОШНИЦАТА ЗА НА ВЪНКА . ЕТО ГО УНГАРЕЦА КАК СИ ЗАЩИТИ ДЪРЖАВАТА ... НО БОЙКО СЕ ПОДМАЗВА НА МЕРКЕЛ И ДРУГИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ . ТОВА ,ЧЕ ДЪРЖАВАТА СЕ ТРЕСЕ ОТ МАСОВА НАРКОМАНИЯ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА . БОЙКО ЗАЩО ПАЗИ МИТЬО ОЧИТЕ ???? ДА СИ ИМАМЕ И НИЕ НАРКОТИЦИ В БЪЛГАРИЯ ,ЧЕ НАШИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ДА СА НАРКОМАНИЗИРАНИ .... МАЛКО ЛИ СА ДРУСАНИТЕ ЗАД ВОЛАНА ... ТАЗИ ДЪРЖАВА ЩЕ СЕ ОПРАВИ САМО С ВОЕНЕН СТ

    Коментиран от #28

  • 28 Кълвач

    31 3 Отговор

    До коментар #27 от "ВЪЗМУТЕН":

    Събери си мислите бе пич, изрази ги кратко и ясно! Ето така като мен:

    Днес дори и най големите глупаци, разбраха, че ги управлява един ЛЪЖЕЦ! Точка

    Какво сложно има?
  • 29 Сенко

    23 2 Отговор
    Хора да станем и да кажен НЕ. Дълбоко презирам комунизма,то ни върна с десетки години на зад не икономически,а това как мислим като индивиди(послушни агнета).Но кажете ми кой е достоен да вземе властта и реално да направи нещо,най вече с правосъдието ни,защото мисля там е заровено кучето-истинския проблем. Мисля че Нинова ще се справи много по добре от малоумника и със сигурност има много по големи топки. Лично мое мнение.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мари

    7 0 Отговор
    Знаете ли защо чехите продават ЧЕЗ? Защото ежемесечно бяха рекетирани с милиони. Защо никой не инвестира в България?Защото всички знаят,че се управлява от мафия и рекетьори. Бойко, Цв.Цв.и 3те власти са за Пиночет!
    Добавете към тях царя, Станишев, Доган - всички те са българоубийци!
  • 32 Госта

    2 1 Отговор
    Как може една жена кояти не е могла да покрива кредити в Бг изведнъж ще я финансират междунар банки. Евала Гинче. Ама много явно ни показваш какви сме ояце и ни се хилиш в парламента. Най-добре се смее обаче последния и това няма да си ти. Ако. . тази сделка не се разплете, ние сме загубени
  • 33 Дичо

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    Коя е била учителката, която те е ограмотяване?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове