7 029 63

Гинка Върбакова пуска държавата в ЧЕЗ

Прага готова да продаде на държавата ЕРП-то

Стефанаки Йоанис

Склонна съм държавата да има пълен контрол над сделката със закупуването на българските активи на "ЧЕЗ Груп". Целта е да се успокои обществото. Това заяви президентът на Инерком Гинка Върбакова след среща с премиера Бойко Борисов. Тя посочи, че заминава за Прага, за да обсъди възможностите за включването на държавата.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че се вижда добрата воля на българската компания за допускането на държавата в сделката.

Гинка Върбакова заяви, че сделката се финансира от консорциум от международни банки. Български банки не участват във финансирането на сделката, каза собственикът на Инерком.

"Ако това ще успокои крайните потребители, склонна съм държавата да има участие в сделката. Склонна съм и да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да бъде съгласен", собственичката на компанията "Инерком България", която купува ЧЕЗ.

"Финансирането е напълно публично и то ще стане ясно за всички. В него не участват български банки", увери бизнесдамата.

На срещата присъстваха също финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев. Върбакова уточни, че се запознала с премиера Борисов именно тази сутрин.

"Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на нашата сделка и притесненията, които изразяват всички. Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием", заяви собственичката на "Инерком България".

Тя посочи, че заминава за Чехия, за да може да разговаря с продавача и за възможностите, по които може да се случи това.

"Премиерът пожела пълен контрол, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители. Това са вече разговори, които ще водим с продавача", уточни още Върбакова.

Малко след 8.40 часа Гинка Върбакова влезе на среща с премиера с Бойко Борисов.

Разговорът се проведе непосредствено преди съвместното заседание на парламентарните комисии по енергетика и специализираните служби в четвъртък. На него ще бъдат изслушани всички институции, които проверяват продажбата на ЧЕЗ.

Пред депутатите ще докладват ДАНС, Комисиите за защита на конкуренцията, за финансов надзор и за енергийно и водно регулиране.

На заседанието ще бъде поканен и представител на президента.

„ЧЕЗ Груп” също искала информация, но за „Инерком”. Съветът на директорите на чешкото дружеството е потвърдил, че са направени множество проверки на потенциалния купувач от България и неговите източници на финансиране. Те не били открили никакви проблеми.

Министър-председателят Бойко Борисов и чешкият му колега Андрей Бабиш са разговаря за ЧЕЗ още веднъж късно снощи.

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Тема на телефонния разговор за сделката за продажба на активите на дружество ЧЕЗ Груп в България. Борисов поискал допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство.

След публикации в чешки медии Бабиш поискал да бъдат представени доказателства, които да разсеят притесненията около сделката.

Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп пък поискал от Съвета на директорите на дружеството информация за "Инерком". Съветът на директорите е потвърдил пред НС, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали никакви.

Съдействия за разговори с ръководството на ЧЕЗ е обещал Бабиш на Борисов, ако държавата прояви интерес да закупи ЕРП-то.

Правителствените ръководители на двете страни заявиха, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със сделката или дружеството купувач, решенията за които са взети от Съвета на директорите на „ЧЕЗ Груп“.

Бабиш и Борисов били категорични, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката и потвърдиха, че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Будалата
  Отговор
  1 08:59  01.03.18
  Късно е либе за китка. Енергото ти изяде Тиквата.

  Коментиран от #3

 • скоро режим на тока
  Отговор
  2 09:04  01.03.18
  "Малко след 8.40 часа Гинка Върбакова влезе на среща с премиера с Бойко Борисов." Значи цирка продължава...
 • Ни съ изхвърляй
  Отговор
  3 09:11  01.03.18

  До коментар #1 от "Будалата":

  Винаги подценявате бате Б и той се връща отново и ви запушва устите, изчакай малко и ще видиш чия е Гинка
 • ПЕЕВ
  Отговор
  4 09:19  01.03.18
  ГИНКА ПЕРЕ ЧЕРВЕНИ ПАРИ ТО Е ЯСНО .

 • МММ
  Отговор
  5 09:20  01.03.18
  Сега ще я плаши , сиреч "ти знаеш ли кой съм аз",а ? Банкяпитек.
 • Гого
  Отговор
  6 09:31  01.03.18
  Време е да се събираме за нови протести май на там отиват нещата.

  Коментиран от #7

 • Пук
  Отговор
  7 09:37  01.03.18

  До коментар #6 от "Гого":

  Може и да се запалиш за по-голяма драма!
 • ще ни плющят яко
  Отговор
  8 09:42  01.03.18
  Сега ще вкарат държавата, държавните пари при Гинка, след това ще източват още пари, схемата стана още по дебела, хората ще са спокойни, а далаверата на хората зад Гинка ще е по-сигурна! Перфектен ход! Гинка била склонна да допусне и държавата? Не може ли държавата да развали сделката, да изхвърли Гинка и да намери някой свестен купувач и да се оттегли!? Държано-частна фирма??????? Това никъде го няма, тия хора шегуват ли се!?
 • Гинка Върбакова е джуревче
  Отговор
  9 09:47  01.03.18
  Само чуйте името.... Гинка Върбакова достатъчно е.. Селяндурка някФа от село, която фъфли и е от малцинствата категорично.
 • държавник
  Отговор
  10 09:52  01.03.18
  Държавата принуждава частна фирма да и придобие по-големия пакет за да се "успокои обществото".... разбрах че това не е европейска държава

  Коментиран от #17

 • Джак
  Отговор
  11 09:54  01.03.18
  Простата, но хитра банкянска горила съвсем се омаза. Тоя лъжите и рекета ги няма за нищо. Баси олигофрените ни управляват от 20 години, цар, комунист, турски продажик, а най-дълго-охранител. Я вижте от какви зурли е цялото правителство, харесват ли ви? Един да хванеш, друг да удариш. А парламента огън да го гори!
 • Дедо
  Отговор
  12 09:54  01.03.18
  То не било Гинка ами Боко!Не било ЧЕЗ ами цялата Държава и не било продажба ами кражба!
 • ганьо хубавеца
  Отговор
  13 09:56  01.03.18
  Гинка милата и пари за дрехи няма, даде всичките си спестявания за купуването на ЧЕЗ. Не са и останали и пари за едно хубаво костюмче. Да съберем пари за Гинка, да си купи хубави дрехи, да не излага България. Тя за това жената поиска увеличение на тока с 10%, да си купи и хубави обувки, ама хората недоволни.

  Коментиран от #29

 • Кълвач
  Отговор
  14 09:57  01.03.18
  Гинка я нагазиха мутрите от ГЕРБ. Беж Гинке да бягаме!!!!
 • Сенко
  Отговор
  15 09:58  01.03.18
  Няма спор че Гинка не е човек на пожарникаря,но така нареченият консорциум от чужди банки и инвеститори кои са?При такова гръмко изказване,,чужди инвеститори,,все едно Зукенбърг,Бил Гейц,Джон Безос и още един куп доказали са се магнати стоят зад тази сделка. А са няколко палячовци с по 100000 лв годишни доходи и то в офшорки на някое екзотично място.
 • гост
  Отговор
  16 09:58  01.03.18
  Затова МИТЬО ПИЩОВА- ПРЕМИЕР и всичко ще е точно
 • ганьо хубавеца
  Отговор
  17 10:01  01.03.18

  До коментар #10 от "държавник":

  Айде бе!? Когато има неясноти и задкулисие, както и капитали с неясен и престъпен произход е нормално да се намеси държавата, в Америка пък още по яко се намесват. То ако не се намесваше държавното управление, ако няма регулация, всеки нарко бос може да си купи, каквото поиска! Я си представи, как наркокартел изкупува бедна България на килограм. Пазарната икономика е хубаво нещо, както и частната собственост, но при условие, че отношенията са прозрачни и регламентирани от съответното законодателство и в интерес на обществото!!!!!

  Коментиран от #25

 • Дедо
  Отговор
  18 10:03  01.03.18
  Какво си мислят тези тримцата на снимката: Русев - Гинке,ако оплескаш нещата,виж ми ръката какъв ще го ядеш! Гинка - А,аз ко прая с тоз пеньоар тука! Горанов - Май е време да хващаме гората!
 • Андрешко
  Отговор
  19 10:05  01.03.18
  Втори път едва ли Бойко Борисов ще покаже милосърдие към тия гадове с петолъчките,време е да ги наритаме във червените гъзове и да не им се дава да цапат с лъжите си България. Само 5-6 тролчета припяват все още,явно финасирането силно се е свило,като има ред в държавата не виреят тия паразити.

  Коментиран от #24, #39

 • голямата жица
  Отговор
  20 10:10  01.03.18
  Да обявяваме война на Чехия.Не може чешката държава да е добър стопанин а ние лош,направо ни злепоставя целия управленски апарат.А сега пък искат да ни насадят и кака Гинка,която снизходително пуска държавата в енергото.Това си е чист резил и повод за война с лошите чехи.И без това имаме опит от нахлуването в Чехия през 1968г. тъй,че ветераните от тогава ако има живи де,да стягат ченетата и да се готвим за война.Аз мога да съм ви вожда Винету не е за тая работа.
 • некойси
  Отговор
  21 10:11  01.03.18
  Тя Гинчето си ги говори, ама и "гадоведте" действат :) Че са бездарници бездарници са ... поне ще се нагледаме на цирк и просташки изцепки на високо ниво.
 • незнайко
  Отговор
  22 10:13  01.03.18
  Ето момента ДЪРЖАВАТА да си върне собствеността ! Тогава всички въпросителни ще паднат ! Ако това не стане, значи "някой" ръководи страната ни "отвън" !
 • протестър
  Отговор
  23 10:15  01.03.18
  ИСТИНАТА! ЧЕЗ, СИК и лъжите на Буда http://svobodnoslovo.eu/истината-чез-сик-и-лъжите-на-буда/
 • Елин Пелин
  Отговор
  24 10:17  01.03.18

  До коментар #19 от "Андрешко":

  Реда в държавата е като реда в главата ти!Пълен хаос! Не е добре да се друсаш,защото ти се привиждат всякакви работи,но в твоя случай май е за предпочитане!
 • недържавник
  Отговор
  25 10:18  01.03.18

  До коментар #17 от "ганьо хубавеца":

  Жив да ми си,че ,кой изкупи държавата до сега.Тия молове и др.билдинги да не мислиш,че са с чисти пари. Те само парното и тока не могат да избият с приходите от продажби.камо,ли пък печалба.
 • EРГЕН
  Отговор
  26 10:23  01.03.18
  ГИНКЕ, ОБИЧАМ ТЕ! ОЖЕНИ СЕ ЗА МЕН!
 • Скапана нация
  Отговор
  27 10:30  01.03.18
  Хубаво се дъвчете и почти всички плюете по ГЕРБ и Борисов !!Но какво правим ако недай си Боже Борисов се махне !!!Задавате ли си тоя въпрос кой ще ги замести ,Карадаи ,Нинова ,Марешки ,Сидеров че кой от ЕС ще им има доверие на теЗ хубавци.Не сме нация а мърша е то това в истината.всеки плюе ,а нищо не допринасят за България .Ще има още много да се тегли но то си ни е от главите.

  Коментиран от #32, #48

 • той
  Отговор
  28 10:31  01.03.18
  Какво ли не ,не се писа и изговори.Давате ли си сметка колко работа е свършила тази жена за да стигне до сделката.И ако е успяла да подсигури външно финансиране/западно/ евала. Що се отнася до справянето със работата и управлението на енергийното дружество, мисля ,че ще се справи по добре от всеки спуснат парашутист и крадльо.Тя няма да сменя нито крушките на уличното осветление нито жиците. Ха ха ха.
 • Къртев
  Отговор
  29 10:31  01.03.18

  До коментар #13 от "ганьо хубавеца":

  Споко, доста костюмчета ще и купим.
 • Потресен
  Отговор
  30 10:34  01.03.18
  Обявявам гладна стачка като форма на протест. Няма да ям крем-карамел и няма да пия кока кола, и ще съм само на безкофеиново кафе. И никаква вода, само бира, вино и т. н.
 • Бай хой
  Отговор
  31 10:35  01.03.18
  И замениха калинките със гинки. И те така. Кадрите на гербаджийския бизнес. С основно образование. Смятай ко ши управят. Смятай в ко е добра гинчето щом за двайсет години не е успяла да се сдобие с диплом за средно образование. Това е герб.
 • бокоо
  Отговор
  32 10:37  01.03.18

  До коментар #27 от "Скапана нация":

  на бойко имат ли му доверие след като вчера замеси и чешкия премиер е лъжите си?

  Коментиран от #35

 • Гост
  Отговор
  33 10:40  01.03.18
  Няма да има сделка.
 • Гост
  Отговор
  34 10:44  01.03.18
  Константинов ще излезе прав. Ще се развали сделката и някой ще лапне 50 милки неустойка. Те Тва е цялата врътка. Че са нагли,нагли са но не са чак толкова тъпи да не осъзнават че обществото ще настръхне от подобна сделка(далавера).
 • Факт
  Отговор
  35 10:49  01.03.18

  До коментар #32 от "бокоо":

  Значи мога най отговорно да кажа че Бойко Борисов има пълното доверие на ЕС !!!Факт !!Няма български политик който да е имал такава подкрепаа от ЕС !

  Коментиран от #44

 • Варна
  Отговор
  36 10:51  01.03.18
  Защо Гинка е с тези двамата? - Те какво общо имат? - Защо Гинка ходи при премиера и после дават изявление? Тази снимка и обясненията говорят много! Тези не би трябвало да се срещат с нея, а службите като НАП, ДАНС и т.н. Решението за неформална среща и обща изявление с хората на Борисов означава координация между купувачите и Борисов за замазване на очички. Аз от сега знам че зад Гинка стои основно ТИМ. - Ще го разберете след няколко месеца.
 • Батко ви
  Отговор
  37 10:53  01.03.18
  Е това е Ганьо ,всичко оправихме сега ЧЕЗ остана да оправим и сме окей.ей колко са зле ганьовци !!Но то какво да се очаква от скапан народ ,скапана държава!
 • Б Борисов
  Отговор
  38 10:54  01.03.18
  А бе вие що всички против мене говорите?Не ви ли е срам да дигате ръка срещу баща си?Ше зема мерки да знаете!Сиреч-ше ви разкатая!
 • Варна
  Отговор
  39 10:57  01.03.18

  До коментар #19 от "Андрешко":

  Бе аз не съм с петолъчка и не съм партиен член, ама понеже ненавиждам Борисов, можеш да ме пробваш да ме нариташ, щото съм от онези гадове, дето биха го сурвакали при първа възможност. Аз съм от онези гадове във Варна, които стачкуваха преди няколко година по това време и му искаха оставката. И сега пак я искам. Можеш да ме пробваш да ме нариташ - ще ти дам шанс!
 • Винкело
  Отговор
  40 10:58  01.03.18
  Да привикаш Гимка на килимчето...безценно! Да се подложиш на Меди Доан и кръгът около Пеевски - е жизнено необходимо, иначе - гориш! ..та значи всеки който е частник, и е некаква заплаха - го привикват мутрагените, да му нашокат репата, щото - ТАКА! Да ги питам , какво правиме с доказаната корупция с Гербераският кмет на Герб от Перник, дето само с една сделка е ощетил глупавото пернишко население с 1милион и 300 хиляди лева!Я, да каже на кой са ги дали!?Да обясни кой е Федката, и от колко години работят с него..Кьоравите дето ръководят ЕС, знаят ли с какви си имат работа в БГ!Та за какъв Шенген си мечтаете бре Другари - Комунисти от Герб!
 • той
  Отговор
  41 11:03  01.03.18
  Когато системата е порочна, когото и да поставите за началник, той пак ще стане жертва на тези пороци. Това е неизбежно"
 • къде си
  Отговор
  42 11:08  01.03.18
  Цирка си отиде,клоуните останаха!От тук нататък е интересното и това е края на ББ!Не знам кой ще дойде на негово място,но се надявам,че по-лошо няма да е.Вярвам,че все още има способни българи!Само да не ни пробутат някой от досегашните стари муцуни,че пак ще я забатачим!
 • Кво стана сега
  Отговор
  43 11:11  01.03.18
  Значи договориха се цени значително над пазарните, а сега ще трябва по тези цени да купува държавата. А когато държавата продаваше същите тези активи ........ ? Добър сценарий !
 • голямата жица
  Отговор
  44 11:12  01.03.18

  До коментар #35 от "Факт":

  Бойко,може да му имат доверие в ЕС,ама ние в България му нямаме доверие.Крепи се на власт единствено защото нямаме доверие на БСП и другите.В момента на появява- нето на някаква разумна алтернатива Боко е паднал.
 • Истината
  Отговор
  45 11:20  01.03.18
  Искам истината за Гинка, Боко и Горанов. Който държи дружеството, той диктува условията за цените за потребителите. Искам да знам, ще ми включат ли в цената изплащането на заемите. А режим ще има ли за оказване на натиск?!
 • 190
  Отговор
  46 11:41  01.03.18
  И срещу какво - КОЛКО ТОЧНО ГИНЧЕТО ЩЕ ДАДЕ % ЗА УЧАСТИЕ НА ДЪРЖАВАТА?????, ЧЕ ТО СТАВА ОЩЕ ПО-ДОБРЕ ЗА НЕЯ ДА СИ ОСРЕБРИ ЗАКОННО СДЕЛКАТА, КАТО ПРОДАДЕ ДЕЛА СИ НА РБЪЛГАРИЯ. БРАВО ГИНЧЕ -БРАВО ЧЕДО ТАКА СЕ ПРЕКАРВА СКАПАНА ДЪРЖАВА.
 • Гого
  Отговор
  47 11:57  01.03.18
  И защо ЧЕЗ ще иска увеличение на тока при положение че продава дружеството не е ли странно?

  Коментиран от #50

 • Българин работещ в германия
  Отговор
  48 12:13  01.03.18

  До коментар #27 от "Скапана нация":

  Със две думи да обобщим всичко казано до тук!!Калпав народ калпава държава.Ето това сме ние .Тука във Германия е добре но и болшинството от хората знаят какво искат имат закони хората ги спазват и се получават нещата.
 • Гост
  Отговор
  49 12:15  01.03.18
  Не,Гинка трябва да прехвърли акции на "Техноимпекс",фирма "Гимел" с представител жената на Жельо Бойчев и на някое ВЕЦче на Курумбашев и чак тогава нещата ще се укротят от към Позитано.
 • бокоо
  Отговор
  50 12:28  01.03.18

  До коментар #47 от "Гого":

  елементарно, така този който купи ЧЕЗ ще каже "не аз вдигнах тока, а предишните". Класически номер на Боко! Вианги се оправдава с "предишните".
 • Гинка примиер
  Отговор
  51 12:29  01.03.18
  Щом Бойко не става, да назначим Гинка за примиер. По-добра е от Бойко - успя да лапне ЧЕЗ с 90 хиляди лева капитал, а Бойко с два милиарда спестени пари не може. Гинка ще вкара и Западните Балкани в ЕС, а Бойко само се умилква на Херцога от Люксембург. Егати излагацията, но Бойко не може спокойно да гледа как Пеевски краде, а той да не го прави. Няма да стане тази.
 • я по-добре....
  Отговор
  52 12:31  01.03.18
  Аз пък искам бат Сали да купи ЧЕЗ, човека има опит в енергоразпределението и с един стълб и 100 жици цели квартали захранва !!! Освен това е социален, осигурява ток на ниска цена ! Така че вместо Гинка, която няма дори средно образование и никакъв опит не е ли по добре Бат Сали ??? Щом държавата, ще влиза в съдружие с Гинка оШфорката, защо не с Бат Сали!? И какво, ще излезе накрая, че така или иначе, частно или "държавно" Боко пак, ще седи зад Гинчето !!!! Циркът продължва....
 • Дедо
  Отговор
  53 13:09  01.03.18
  Инерком - И на НЕРеза от движението да не забравите КОМисионната!
 • ооо
  Отговор
  54 13:21  01.03.18
  Гледах въпросната лелка,направи ми впечатление"яката "рокля с която се беше нагиздила за срещата :лелче ,ти на парти ли си тръгнала ,а визията и една никаква,нвзрачна ама мноого богата.Четито ни кака Гинка.
 • Бай Иван
  Отговор
  55 13:32  01.03.18
  Леле майко до къде стигнахме!!!!!!!!!!!!!! "Гинка Върбакова пуска държавата в ЧЕЗ"!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • ток
  Отговор
  56 13:45  01.03.18
  СМЕШНИЦА
 • Вуте
  Отговор
  57 14:46  01.03.18
  Гинка - президент !!!! Гинка..Гинка...Гинка... Ураааааааааааааааааа
 • 58 14:55  01.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ННН
  Отговор
  59 15:09  01.03.18
  Публикувано във факти.бг: Гинка Върбакова пуска държавата в ЧЕЗ - след разговора с премиера, но дали това ще тушира народното недоволство? то се натрупа и вече не е само ЧЕЗ., обещания, полуистини, корупция, беднотия, раздаване на едни пари, здравеопазване......

 • Дедо
  Отговор
  60 15:10  01.03.18

  До коментар #58 от "гинко билоба":

  Готова мис България!С нетипична красота и простота!
 • КОЮ
  Отговор
  61 15:41  01.03.18
  Публикувано във факти.бг: Честита БАБА Марта на целия народ . Сега по темата : помните ли кой продаваше за левче и ревеше с пълно гърло "ДЪРЖАВАТА НЕ Е ДОБЪР СТОПАНИН " сега тоя същия ще изкупи ЧЕЗ от поставеното лице Гинка (извинявам се за фамилиарничеството) от подупечния му министър на енергетиката г-жа Петкова и пак ще реве по 10 часа на ден че некой му крой шапка само и само да му провалят евро претседателството .Уви в страната няма нито една медия която да покаже тази далавера в реалния и мащаб до 3 дена ще мине и утихне всичко , 4 милиарда откраднаха и им се размина че сега за некви си 350 милиона ли ще им пука .
 • kawasaki
  Отговор
  62 09:15  02.03.18
  ГАДНОТО Е ЧЕ ТЯ ПУСКА ДЪРЖАВАТА КОЕТО Е ПОДВЕЖДАЩО ЗАГЛАВИЕ -ДОГАН ПЕЕВСКИ И ТИКВАТА СТОЯТ ЗАД ЦЯЛАТА РАБОТА
 • Димитров
  Отговор
  63 16:13  02.03.18
  Да смениме ЧЕЗ.Във Фейзбух набира скорост група да смениме доставчика ЧЕЗ

Напиши коментар:


Публикувай