1 606 24

Делян Добрев: ДАНС следеше сделката за ЧЕЗ

Мартин Христов

Акционерното участие за купуването на ЧЕЗ ще бъде между 20 и 30%, но това все още се уточнява. Кредитните средства между 70 и 80%. Това са съобщили от екипа на представителя на купувача Гинка Върбакова по време на заседанието на енергийната комисия в парламента, каза шефът на енергийната комисия, бивш енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев в предаването "Лице в лице".

Той уточни, че тези кредити не са на ЧЕЗ, на компанията, която управлява мрежата в България, а са кредити на компанията, която купува, на друго юридическо лице и то ще отговаря за изплащането на тези задължения.

"Ако моделът за финансиране на цялата сделка е 30% собствени средства и 70% заемни средства, и двамата акционери, ако се включи държавата, ще бъдат в отношение 30% собствени средства и 70% привлечени. Тоест, ако са съдружници 50 на 50 и са двамата, акционерното участие ще е по равно, като собствен капитал и като компания със собствен капитал, разделена по равно, ще изтегли 70-те процента кредит.

Но това 50 на 50 е пример, не е заявка, не знам как са минали преговорите", допълни Делян Добрев.

Първоначалната оценка на активите е била 240 млн., каза Делян Добрев. По думите му, в последствие заради множеството кандидати цената е достигнала над 300 млн. Коя обаче е била офертата, която е надула цената, не можем да кажем, каза той.

Част от институциите, които имат отношение по сделката вече работят, каза той.

"КЕВР, КЗК и Комисията за защита на конкуренцията все още очакват заявление от страна на купувача, за да могат да разгледат неговите планове и да могат да вземат решенията. Първи може би ще е КЗК, тъй като първо там ще се внесат документи за концентрация. Ако КЗК каже ок, ще се внесат съответно в КЕВР.

Част от институциите тепърва ще започнат работа. ДАНС и ДАР са следили процеса в последната една година, знаят кои са участниците. Те имаха информация за конкретните оферти на участниците, дори не окончателните, а по време на самия процес на даване".

ДАНС са дали общо 4 справки в различните ведомства, но днес е готова конкретната справка, свързана със задачите, които е възложил премиерът, и все още не са му я представили, информира бившият енергиен министър.

Върбакова е казала на заседанието, че са обсъждали вариант за включване и на държавата в сделката. На този етап това не е сигурно, защото първо трябва да бъде консултирано с продавача – с чешката страна, допълни Добрев.

Комисията по финансов надзор също ще има отношение към сделката, защото при промяна на собствеността, ако тя се случи, без значение от кого ще бъде придобита компанията, купувачът ще трябва да отправи търгово предложение за две от компаниите на ЧЕЗ, тъй като те са публични компании и 33% от техните акции се търгуват на Българска фондова борса, съобщи Делян Добрев.

„Основните акционери в тези 33% са пенсионните фондове в България. Купувачът ще е задължен да отправи оферта да купи и техните дялове, но това е Това е стъпка която ще бъде след като бъде финализирана покупката на 67-те процента”.

Българската банка за развитие няма никакво отношение към сделката за ЧЕЗ, не е давала гаранции или кредит или друг документ, който да е ангажирал банката, категоричен беше Добрев.

Има международен консорциум от банки, с които се комуникира сделката, затова не може да се каже колко ще е процентът на собствено участие на собственика, но ще е между 20 и 30%, уточни той. Имената на банките все още не се знаят.

Преди няколко месеца е имало стандартно запитване от фирмата купувач към Българската банка за развитие дали при определени условия биха се интересували от отпускане на кредит и е отговорено с бланкетно писмо, че банката по принцип дава кредити и се интересува от всяка възможност да даде кредит, но в това писмо ясно е уточнено, че това не е никакъв правен ангажимент или финансов ангажимент от страна на банката за развитие, поясни шефът на енергийната комисия.

От службите потвърдиха, че офертата е сериозна и по нея е работено в последната година и половина и в момента има много повече информация. До момента на обявяване на компанията, която е спечелила търга, нямахме никаква информация, каза Добрев.

Във връзка с оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, Делян Добрев каза, че не мисли, че предстои непосредствено гласуване на оставката, защото следващата седмица тя тепърва ще бъде разгледана на коалиционен съвет и, ако бъде приета, ще бъде внесена в НС заедно с евентуална номинация на нов министър. Този въпрос не е обсъждан и не е решен в рамките на коалиционния съвет, уточни той.

На въпроса какво би посъветвал Теменужка Петкова, Добрев каза, че оставката е личен акт и не иска да се меси на никой в едно такова решение.

"Знаете, че аз самия под напрежение си подадох оставката в тази кампания, която проведе Елена Йончева срещу мен. Знам колко е тежко в някои моменти и не искам да се бъркам на никой в решенията по този въпрос".

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Анонимен
  Отговор
  1 20:48  01.03.18
  Някой може ли да преброи колко лъжи изтръси тоя, че им изгубих края и взех да заспивам?!? Пич, съберете се всичкото индианец там и се разберете, че всеки говори различно!

  Коментиран от #4

 • Пижо
  Отговор
  2 21:11  01.03.18
  ДАНС ДАЛИ ЗНАЕ?
 • Калинка от Герб
  Отговор
  3 21:12  01.03.18
  Публикувано във факти.бг: Основните акционери в тези 33% са пенсионните фондове в България. Купувачът ще е задължен да отправи оферта да купи и техните дялове, но това е Това е стъпка която ще бъде след като бъде финализирана покупката на 67-те процента”.......Стана ли ви ясно за какво става въпрос от доста време герб се опитва да прилапа обществените пенсионни фондове
 • Модев
  Отговор
  4 21:13  01.03.18

  До коментар #1 от "Анонимен":

  Аз не съм чул ни една лъжа от него

  Коментиран от #5, #11


 • любопитен
  Отговор
  5 21:18  01.03.18

  До коментар #4 от "Модев":

  А пробвал ли си да си почистиш ушите?
 • Варна
  Отговор
  6 21:25  01.03.18
  Преди няколко дни, това ХХХХ, обясняваше как няма идея за сделката и че му изглежда нелепа... - Сега бил знаел че ДАНС изначално следял какво се случва! За кое лъже този?
 • 7 21:29  01.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Българина
  Отговор
  8 21:45  01.03.18
  Нали уж не знаеха нищо, думи на бб тотален лъжец
 • МММ
  Отговор
  9 22:01  01.03.18

  До коментар #7 от "Да живее България":

  Много добре казано.
 • Коко
  Отговор
  10 22:02  01.03.18
  бБ и цВ се правят на луди нон-стоп, що си мислят че някой им вярва? Ако службите им прогнили смятат че народа е толкова зле, явно не вършат никаква работа. Много далече сте от хората, многоо. Истински дребни измамници-на такива приличате.

  Коментиран от #12

 • герберастията не прощава
  Отговор
  11 22:15  01.03.18

  До коментар #4 от "Модев":

  Готов си да мяташ пачки от балкона !
 • Борис
  Отговор
  12 22:21  01.03.18

  До коментар #10 от "Коко":

  А като не им вярваме що ги траеме?
 • Чичковите гербенотиквеничковчета
  Отговор
  13 22:21  01.03.18

  До коментар #7 от "Да живее България":

  Момчето с подутите сини джуки не възкликна ли първо, че мисли сделката за фалшива новина ??? Толкова и го бръснат за слива, ама сега голям "експерт" го раздава !?!? Боко отвърза торбата с лъжите и ги размята и сега върви разбери, коя от коя е по-голяма !
 • Хахаха
  Отговор
  14 22:30  01.03.18
  След като пожарникар (не гасил пожар) е премиер, ЗАЩО ГИНКА БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ ДА НЕ КУПИ ЧЕЗ ЗА 320млн€ Хахаха Да беше отишъл някой със средно образование и 500млн щяха да дадат Хахаха
 • Bingo
  Отговор
  15 22:35  01.03.18
  Ако съм на мястото на Гинка няма да отстъпя и 1% щото ще осъдя държавата да ми заплати милиони за този шантаж. Явно тя е обвързана с Бойко и просто днес разиграха един цирк за обществото. Със сигурност още вчера е получила инструкции как ще завъртят нещата за да хвърлят прах в очите поне на верния си електорат. Бойко явно е решил, че щом не може да вземе целия кокал, ще се задоволи с половината а другата половина ще я платим ние но на двойна цена.

  Коментиран от #16

 • Глупак
  Отговор
  16 22:55  01.03.18

  До коментар #15 от "Bingo":

  От такива тъпаци сме на това ниво. Гинка Ошфорката без средно образование ще унищожи ЧЕЗ и ще и отнемат лиценза, ако въобще го получи. И опростелият и дебилизиран българин ще плаща 3 пъти по-скъп ток А Ошфорката ще остане на улицата с пръст в… .
 • Джак
  Отговор
  17 00:13  02.03.18
  Тоя противняк пак се е изцепил.
 • Bahti
  Отговор
  18 01:01  02.03.18
  И аз имам амнезия по лична карта! Последното, което помня е пожарникар и физическо дебилярастване.
 • Чичо
  Отговор
  19 01:46  02.03.18
  Е как ДАНС са следили сделката, като същия тоя дилян твърдеше, че това е фалшива новина, а днес теменужка заяви, че никой не знаел за нея! А уточнете се и лъжете еднакво!

  Коментиран от #23

 • Grip
  Отговор
  20 08:46  02.03.18
  Голяма измет са тия

 • kawasaki
  Отговор
  21 09:10  02.03.18
  ЛЪЖЕ КАТО ДЪРТ ЦИГАНИН
 • Асковлията
  Отговор
  22 13:09  02.03.18
  Наш Дилянча, както каза Цвета Караянчева , незаконният депутат, защо се изказва? Томито и той - не можело да се развали зделката! Щом всички ГЕРБЕР_ДЖЕНДАРИ защитават тази Гинка, ясно е КОЙ купува енергото. Голям резил сътвориха ,нашите европейски председатели ,отново.
 • Бравус
  Отговор
  23 13:17  02.03.18

  До коментар #19 от "Чичо":

  Абе Чичо, как да лъжат еднакво? То сега там е такъв хаус ,кого да изкарат виновен, че не им остава време, да си стиковат изказванията. А и нали си го знаят ДД,че е незаконен депутат, и му е простено. Дадоха го курбан.
 • анализатор
  Отговор
  24 16:57  03.03.18
  До преди няколко дни никой не знаеше за сделката а сега вече ДАНС знае и следи всичко е ОК

Напиши коментар:


Публикувай