1 889 14

Бабиш: Договорите с „Инерком” вече са приключени

Ако българската държава иска да придобие ЧЕЗ, да се обърне към ръководството на компанията

Стефанаки Йоанис

На сайта на чешкото правителство беше публикувана официална информация от името на премиера Андрей Бабиш, който обяснява позицията на страната по отношение на сделката за ЧЕЗ.

„Българският министър-председател Бойко Борисов се обърна към мен за изясняване на позициите ни по отношение на продажбата на българските активи на ЧЕЗ Груп”, се казва в съобщението.

„По време на нашия разговор, повторих, че поради съмненията, които се появиха по отношение на процеса на продажбата – на „Инерком”, аз бях помолен да ги разсея. Получих уверения от Борда на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички мерки съгласно закона, както по отношение на „Инерком”, така и по отношение на източниците на финансиране, и, че не са налице основателни причини, поради които сделката да не бъде сключена. Надзорният съвет на ЧЕЗ многократно е уверяван в същото от Борда на директорите на ЧЕЗ.

Премиерът Борисов изрази загриженост за бъдещето на значителна част от електропреносната мрежа в България и призна, че информацията, с която разполага, включително информацията, появила се и в българските и чешките медии, само е засилила съмненията му относно надеждността на новия собственик.

Българският премиер също беше заинтересуван като цяло от възможността българската държава да придобие ЧЕЗ, вместо „Инерком”. По този въпрос го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорите с „Инерком” вече са приключени”.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост1212
  Отговор
  1 10:47  02.03.18
  И сега Б.Б. ще се бие в гърдите, че е успял да върне компанията в държавни ръце, като плати на кака Гинка едни 360 милиона евро... И ще бъдат много бързо усвоени 120 млн евраци... Понеже реалната цена е 240 млн. -това го казаха и международни оценители. Ама народа нали си дреме. Всеки е толкова нагъл, колкото му позволяват другите!

  Коментиран от #6

 • ЛЛЧ
  Отговор
  2 10:49  02.03.18
  Гинке спри им тока ! Да им измръзнат устите и дойде акъла ! Пък след това продай на дъжавата на тройна цена да плащат будалите заема !
 • goni
  Отговор
  3 10:49  02.03.18
  Ами! Така е! Кой е....л, е....л!:) Мара вече не е к-ва!:) Отива на горният пост!:) Стара народна мъдрост, дето младежите де ще я знаят?!:) Нема страшно! Софиянци без ток нема да останат, ама въпросът е колко ще струва!:)
 • МММ
  Отговор
  4 11:00  02.03.18
  Всичко е театър, за да се лапнат едни 120 милиона евро от нашия джоб. Пак ни таковаха.

 • Гербестан корпорейшън
  Отговор
  5 11:12  02.03.18
  ....и лъсна г.за на Бай Хой, като червена месечина лъсна !!!! Схемата герберастка почва да се осветява, но предполагам, че това е вариант Б и по малко го устройва, щот се осветиха много. На печалившите герберасти и каки без образование честито и дано бързо ги загубите, как се казва от де дошло там отишло !!!!
 • 6 11:17  02.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ЗЕВС
  Отговор
  7 11:46  02.03.18
  Енергийна стратегия на Република България приета с решение на министерски съвет "9279 от 11 май 2002 г, и одобрена от народното събрание на 17 юли 2002 г. решение на 39 народно събрание на Република България. Одобрява Енергийната стратегия на Република България, приета с решение "9279 на Министерския съвет от май 2002 г. Препоръчва на Министерския съвет в съответствие с Енергийната стратегия на Република България. Да разработи проект на нов закон за енергетиката, като предпоставка за развитие на конкурентоспособен пазарно ориентиран енергиен сектор; Следва продажба на ЕРП. По думите на Лидия Шулева постигнатата продажна цена на трите електроразпределителни дружества е за 693.2 млн. евро. (Министър председател Симеон Сакскобургготски). Последваща продажбата на държавния дял от 33% през 2011-2012 г.(Министър председател Бойко Борисов) С тези действия държавата остава само наблюдател. Сега Борисов иска да купува това което е продал само, че на по- висока цена! Нема такава държава!
 • Глупак
  Отговор
  8 11:46  02.03.18
  Гинка Ошфорката без средно образование ще унищожи ЧЕЗ и ще и отнемат лиценза, ако въобще го получи. И опростелият и дебилизиран българин ще плаща 3 пъти по-скъп ток А Ошфорката ще остане на улицата с пръст в… .

  Коментиран от #12

 • М бирата
  Отговор
  9 11:49  02.03.18
  Гласувайте за ГЕРБ Горките Толкова са гладни Предлагам пенсионерите да дарят по 5 лева на Шайката
 • 10 11:54  02.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Све
  Отговор
  11 12:01  02.03.18
  Ако 1държавна банка и една поддържана на системи от държавата финансират сделката, да отгатнем кой ще е реалният собственик. Прост народ Слаба държава
 • баш майстора
  Отговор
  12 13:00  02.03.18

  До коментар #8 от "Глупак":

  Те, ако я оставят жива, пак ще е добре. Тая бедна женица си няма на идея, колко се е забъркала. Те свитнаха Луканов, дето им даде парите в ръцете, пък какво остава за кака Гинка. Може да получи инфаркт много скоро, то толкова вълнения не всеки може да понесе.
 • баш майстора
  Отговор
  13 13:03  02.03.18
  - Ало, България, София, какво става при вас? - Оооо, велики фараоне, човека взе парите и... Припев: Пирамиди, фараони и балъци за милиони. Куче влаче, рейс, диря няма няма хей. (х2) Човека взе парите, каза: "Чакай малко.", купи си ЧЕЗ, дръжте му петите. Човека взе парите, каза: "Чакай малко.", сделката приключи, чакай да се върне. Припев: Я подай ми мале тенката пушка! Кукувица гука под зелена бука, няма да ни стигнат още 100 години. Нагоре е високо, надолу е дълбоко, в София е тесно, няма вече лесно.
 • Гост с име
  Отговор
  14 13:13  02.03.18
  Аре бе. Как ще плати Гинка тая сделка като банката няма да и даде заем? А без заем ако плати ще трябва да доказва произход на парите и така ще се стигне до човека в сянка.

Напиши коментар:


Публикувай