28 691 15

Да регистрираш автомобил за 5 минути

От Камарата на нотариусите посочват, че услугата не оскъпява сделките и таксите за прехвърляне на кола са същите - между 50 и 60 лева

Венцислав Михайлов

Вече седмица регистрацията на МПС се извършва по нови правила. Очаква се те да облекчат годишно 300 000 граждани при покупко-продажба на кола.

Промени в Закона за движение по пътищата въведоха нова система за обмен на данни между МВР и Нотариалната камара. Чрез нея служителите на МВР получават информация за всички сделки с превозни средства на територията на страната в реално време. Днес пускането ѝ се обнародва в Държавен вестник.

Според Пътна полиция и Нотариалната камара новата система ще облекчи 300 хил. граждани годишно, ще повиши сигурността при покупко-продажба на превозно средство и ще подобри работата на КАТ.

С промяната в правилата, хората, които продават автомобилите си, вече не са задължени да представят пред „Пътна полиция“ договор за покупко-продажба. Процедурата се прави от нотариусите.

"Това става по електронен път след сключване на сделката при нотариуса. Приключва сделката при нотариуса. При нас задължение има да дойде само новият собственик, който е длъжен да ни представи личната карта, платежното нареждане за извършената услуга и копието на договора. Услугата става много бързо, в рамките на 5 минути вече е извършена пререгистрацията. Следва ламиниране на талона и връчване на гражданите", каза Галя Николова от "Пътна полиция" пред БНТ.

Новата услуга се извършва единствено от нотариусите, които притежават квалифициран електронен подпис. В общата информационна система с Пътна полиция, те могат да проверяват данни в регистрите, свързани само с конкретната сделка.

Владимир Кръстев е сред първите получили талон, след въвеждане на системата „Единство“.

"Лично аз бях много изненадан, че при покупката още при нотариуса провериха дали има някакви проблеми с колата - запор или някакви други проблеми, което не знаех, че се прави. Бях чувал, че има само като идея, но реално се случи. В случая аз купих кола от познати и нямах такива притеснения, но честно казано съм доволен, защото можеше да е случайна кола и да има някакви проблеми. Вероятно като всяко ново нещо ще има нужда от изчистване, но в моя случай стана бързо", каза Владимир Кръстев.

От Камарата на нотариусите са категорични, че услугата не оскъпява сделките и таксите за прехвърляне на кола са същите - между 50 и 60 лева. Няма увеличение и на държавната такса.

Новият регламент важи само при сделки с вече регистрирани у нас превозни средства, на които не се налага смяна на регистрационният номер. Автомобилът трябва да е преминал технически преглед и да има сключена застраховка "Гражданска отговорност".

"Тази услуга е предоставена само за промяна на собственост в същия регион. Не може от друг окръг и автомобили, които имат някакви промени по самите автомобили. Системата работи от скоро, но за нас е облекчение. Надяваме се и за гражданите. Към момента не са констатирани проблеми", поясни Галя Николова от „Пътна полиция“.

Предвижда се и възможност при нотариуса да се заявява електронно отпечатване на Свидетелството за регистрация на моторно превозно средство, а новият собственик да може да го получи по пощата.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бай Пешо
  Отговор
  1 15:05  02.03.18
  А в белите държави колите се регистрират за 5 минути много отдавна, без нотариуси лапачи, без корумпирани катаджии докато си кажеш два лафа със застрахователя и си тръгваш с номерата, които сам си слагаш.
 • ха а
  Отговор
  2 15:56  02.03.18
  А КОЙ ПРОВЕРЯВА ДАЛИ ПРЕДСТАВЕНАТА ПО ДОКУМЕНТИ КОЛА Е СЪЩАТА, КОЙ ГЛЕДА ИДЕНТИФИКАЦИЯТА И КОЙ РЕШАВА, ЧЕ МОЖЕ ДА МУ СЕ ДАДЕ ТАЛОН НА СЪЩАТА РЕГИСТРАЦИЯ С НЕГОВИТЕ ДАННИ
 • Бай Иван
  Отговор
  3 16:45  02.03.18
  Важното е регистрацията да става по друг начин и както казва колегата да се сменя собствеността с писмен договор без изобщо да е нужен нотариус. Това са важните работи, а ние както винаги си говорим за нещо, което и досега не беше проблем - да прехвърлиш вече регистрирана кола и то в същия град. Регистрацията е мястото където те правят на маймуна и вече поколения наред мекерета си развяват анцузите с благосклонната и доволна усмивка на катаджийте. Щеха да я дават на фирми - ами айде де.
 • Йорданов
  Отговор
  4 02:53  03.03.18
  Ми то и до сега си беше така с договора от нотариуса в КАТ сменяш само талона без да ходи колата ако сте от един окръг.

 • Онзи
  Отговор
  5 07:45  03.03.18
  Нищо ново!
 • този
  Отговор
  6 09:55  03.03.18
  При нас задължение има да дойде само новият собственик, който е длъжен да ни представи личната карта, платежното нареждане за извършената услуга и копието на договора. Една безмислена глупост.Не носиш оригинала а носиш копието.Не виждам къде е облекчението.Ходенето и висенето си остава
 • Monim
  Отговор
  7 10:16  03.03.18
  Какво ще прехвърлят тия гадове ако не коли и какви 50лв щом в Германия ги няма и в България да ги няма
 • Гост
  Отговор
  8 12:19  03.03.18
  И каква е ролята на нотариуса,освен да прибере една такса!? Лобизъм безскрупулен.
 • ДЮна
  Отговор
  9 12:28  03.03.18
  Пълен смях. Преди пет дни си купих кола в UK. Продавача дори не изпрати талона в DVLA. Просто пред мен отвори лаптопа и въведе моите данни онлайн в сайта на DVLA. Вчера талона на мое име пристигна - безплатен, с безплатна доставка. Очаквайте нещата да се случват така и в БГ - след около 180 години. ;) (за голямо съжаление)
 • Джамбаз Петко
  Отговор
  10 13:24  03.03.18
  И продължават анонсите:" Продажба на фактура!". С тези мошеници как ще се решат проблемите? Кой ще им прибере ДДС за стотиците автомобили, които продават годишно?
 • Гост1
  Отговор
  11 16:45  03.03.18
  До сега, таксата в КаТ за прехвърляне беше 12лв .Какви 50лв твърдят тия?Второ , след ,като изчакаш 1,2часа нотариусът да те приеме и му заплатиш ,трябва да се разходиш до КАТ ,да вземеш същите документи ,които трябваше да носиш и преди великата промяна,Да си платиш съответната смяна ,и да изчакаш да ти се ламинира талона.За ,какво улеснение става въпрос не мога да разбера...
 • Нострадамус
  Отговор
  12 17:44  03.03.18
  "Хубава работа" (промяна) ама българска...
 • Оно
  Отговор
  13 18:52  03.03.18
  Добро утро и добър ден, селски новини от градския мегдан 100 години след прогреса и 140 години от освобождението на нас потурковците 😁 нотариус ли е не ми го хвали, задължително се проверява след тях, сган са.
 • Дионтей
  Отговор
  14 20:10  03.03.18
  Безмислица, която нищо не улеснява. Законотворците са хора, които си нямат представа от регистрация на автомобили. Да вземат някой европейска страна за пример и да спрат да търсят пътища, по които отдавна другите са минали и заминали. Това им откритие е нещо като квадратни гуми за кола.
 • КАТА
  Отговор
  15 10:26  04.03.18
  И като отидете в КАТ се започва с едно висене по гишетата

Напиши коментар:


Публикувай