Last news in Fakti

2 Март, 2018 17:02 2 537 10

АБВ: Сделката за ЧЕЗ е еманация на един уродлив модел

  • абв-
  • чез-
  • сделка

Изключително притеснителна, но и много показателна за нас е неколкократната смяна на позициите на правителството по казуса

Годината, в която се очаква България да задава дневния ред на Европа и да се превърне в лидер на Балканите, започна с безпрецедентни събития и явления, които поставят под съмнение не само ефективното функциониране, но работата на българските институции изобщо.

Председателството на Съвета на ЕС даде основание за загърбване на проблемите и потушаване на скандалите в името на добрия международен имидж на страната. Вместо новини за успеха на българското председателство, за отваряне на процедурите по приемането ни в Шенген и еврозоната, за приобщаването на нашите балкански съседи към европейското семейство, за нови инвестиции, управляващите превърнаха в наше ежедневие политическите скандали и кризи. 2018 година започна с препотвърждаването на образа ни на най-корумпирана страна в Европа, с убийства, кражби, насилие и агресия, протести, турбуленция в здравната ни система и много други.

Казусът с придобиването на компанията ЧЕЗ е еманация на модела на управление от 2009 г. насам. Еманация на един уродлив модел, при който публични блага/права/ресурси биват най-нагло подарявани с активното (съ)участие на управляващите на престъпни клептократи, които се крият зад подставени лица! Сделката по продажбата на електроразпределителното дружество силно ерозира усещането за държавност и възцари конспиративните теории за сметка на официалните позиции и ясните факти.

Едва ли съществува и един български гражданин, който да вярва, че покупката не се извършва от подставено лице. Дори премиерът принизи големия дебат за ролята и отговорността на държавата, като намеси скрити и тайнствени врагове.

По-големите въпроси са:

Защо въпреки привидната международна легитимация на премиера „успехите” му се измерват в поредната фамилиарна снимка, а видими резултати и подкрепа за приоритетни проекти липсват?

Защо ключови важни инвеститори в бизнеса, икономиката и медиите напускат България?

Защо след 2007 г. държавата няма подобен важен напредък и успех?

Покупката на „ЧЕЗ България“ е поредната от множество скандални и безобразни сделки на прехода, сравнима в същността си с продажбата на БГА „Балкан”, „Булгартабак“, „Кремиковци”, Дипломатически клуб „Бояна“, казусът с природен парк “Пирин” и ред други. Дързостта тя да бъде финализирана точно в периода на председателството свидетелства както за безпределната дързост и самоувереност на лицата зад нея, така и за безсилието и липсата на воля на представляващите държавните институции да защитят обществения интерес.

Обществените услуги, в частност комуналния сектор, трябва да работят и да бъдат в услуга само и единствено на обществения интерес. Те трябва да са под контрола на държавата – никой освен нея не може да даде гаранции за цената на тока в бъдеще или други нередности в управлението на сектора. Съдбата на 3 милиона души, които са близо половината от населението на България, не може да стане заложник в частни, в случая некомпетентни, ръце. Контролът върху енергийната, а оттам и върху националната сигурност, не може да бъде подаряван и поверяван на случайни хора без необходимата експертиза.

Изключително притеснителна, но и много показателна за нас е неколкократната смяна на позициите на правителството по казуса, както и разноговоренето между отделните представители на управляващите и различните регулаторни органи.

До вчера премиерът Борисов обясняваше как държавата не можела да се меси в сделки между частни субекти, че нямала място в енергетиката, че била лош стопанин, че нямало пари и т.н., и т.н. Сега обръща позицията си на 180 градуса, влизайки в директно противоречие със самия себе си. Този хаотичен подход, тази реактивност и очевидна липса на контрол над ситуацията, води до един основен извод - смяната на позицията му е продиктувана само и единствено от инстинкт за самосъхранение, а не от трезва преценка на обстоятелствата и реален стремеж да се намери решение в полза на България.

Така не се управлява държава, така не се управлява дори малко ЕООД!

ПП АБВ винаги е била ЗА активна роля на държавата в икономиката.

Още от учредяването на партията сме заявили категорично, че държавата трябва да участва като инвеститор в големи проекти от стратегическо значение и да присъства активно в сектори, които се свързват с т. нар. естествени монополи и инфраструктура като железници, пътища, телекомуникации, стратегически стоки и услуги (пощи, оръжия), природни ресурси и енергетика, здравеопазване. В много от модерните демокрации тези монополи са под контрола на държавата, а там където не са, тенденцията е да се връщат в публични ръце.

Затова за нас е безспорно, че българската държава трябва да си върне контрола върху такъв изключително важен стратегически сектор, какъвто е енергоразпределението.

Но, трябва да е пределно ясно, това не може да стане, както предлага премиерът Борисов при поредната итерация на правителствената позиция, в партньорство със случайни субекти! Не може ортаци на държавата по въпроси, засягащи националната сигурност, да са нестратегически инвеститори, без необходимата експертиза, зад които стои незнайно #КОЙ! Самият факт, че правителството предлага такъв вариант, очевидно в ущърб на България, е осъдителен!

Нещо повече, правителството говори за участие в сделката без дори да коментира цената, която е близо 2 пъти и половина по-висока от тази, за която първият кабинет на Борисов продаде остатъчните 33% от ЧЕЗ! Възможните изводи са, че или първата продажба е била направена на безценица, или сега държавата ще плати нереално висока цена. И в двата случая става дума или за престъпна безстопанственост, а в най-лошия - за престъпно съучастие!

Затова призоваваме:

1. Всички отговорни държавни институции и регулаторни органи – правителство, парламент, ДАНС, КЕВР, КФН, КЗК, КЗП, прокуратура и други да се намесят адекватно и ефективно, включително използвайки дипломатически канали и възможности за разговори на най-високо ниво с чешката държава, и сделката за ЧЕЗ да бъде анулирана.

2. Държавата да пристъпи към обратно придобиване на този сектор, или самостоятелно, или в партньорство със стратегически инвеститори, при гарантиране на максимална възможност за контрол и защита на обществения интерес.

3. За ПП АБВ вината за създалия се хаос е изцяло на правителството и лично на премиера Борисов, който е пряко отговорен за всичко, което касае националната сигурност на страната. Затова независимо как завърши сагата с ЧЕЗ, той трябва да понесе политическа отговорност и да подаде оставка!

4. Абсолютно всички факти и обстоятелства по казуса “ЧЕЗ” да бъдат направени достояние на българската общественост, за да може да се разбере истината докрай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МММ

    20 3 Отговор
    Съществото от Банкя не го интересува нищо друго освен власта. Власт на всяка цена, без значение съдбата на народ и държава. Властолюбие граничещо с лудост.
  • 2 Димитров

    11 0 Отговор
    Да сменим ЧЕЗ.Във Фейзбух набира скорост група ..ДА сменим ЧЕЗ..със друг доставчик
  • 3 onq s konq

    1 12 Отговор
    Дребни партии-отломки ,откъснали се от "майката-кърмилница",категорично непризнаващи стойността на изсуканото мляко защото "ТЯ е длъжна" да го предостави на детето си по закон",готови да я продадат за рубли или "каквото дойде,стига да е много"...А БЕ "АБВ",ЗАЩО КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЧЕРВЕНИ ПРОИЗВОДНИ ИСКАТЕ ДА СЕ ДОБЕРЕТЕ ДО ВЛАСТТА ЧРЕЗ "ОСТАВКА" НА НАСТОЯЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО?АМИ СПЕЧЕЛЕТЕ ИЗБОРИ И НЯМА ПРОБЛЕМ ДА Я ВЗЕМЕТЕ?НО ТАКА Е ПО-ЛЕСНО...Бих казал "блажени са верующите",ама няма да съм точен,защото...ВИЕ СТЕ АНТИХРИСТИ...ПО ПРИЗВАНИЕ!
  • 4 Тръмп

    1 8 Отговор
    От АБВ по-уродливо нема!:)Уж президента е национален,а си направи партия от подлизурковци за собствени цели!:)Жалък край на Гоце от ДС-КГБ!:)
  • 5 Све

    7 1 Отговор
    Всъщност няма място за притеснения
    При неизпълнение на задълженията следва отнемане на лиценза…..И ФИНАНСИРАЩИТЕ БАНКИ ДУХАТ СУПАТА ПРИ ФАЛИТ.
    Гинчето е на улицата
    Фирмата се купува от синдик за 100-150 млн
    Такива грабежи не остават ненаказани
    Или плащаме 3 пъти по-скъп ток
    Главатарите са щастливи
    ДЕБИЛИТЕ СТАВАТ 98%
  • 6 Гост

    0 7 Отговор
    Тези пък кои бяха? Бивши червени! Ама такова нещо няма бивши!
  • 7 чичоХ

    9 0 Отговор
    Ако държавата си беше на място щеше да направи
    някакво акционерно дружество в което акционери да
    сме ние потребителите на ЧЕЗ.330 милиона на 3 милиона
    или средно по 110 евро на човек.Аз лично бих си купил
    акции в дружество в което държавата е гарант,че никой
    няма да откраде парите на акционерите и те избират
    управителния съвет.
  • 8 4632

    2 3 Отговор
    Евала на Гинка!
  • 9 Много съм алчен

    1 2 Отговор
    Боце има най последователната позиция в казуса с ЧЕЗ. На него му е ясно, че падне ли от власт/което неминуемо ще стане/всичките му сегашни дружки дружно ще го онодят. Ай хайрлия да е! Да живей Боко! Да живей! Да живей! Да живей!
  • 10 Гостът

    2 0 Отговор
    Боко Тиквата, банкенското Винету безумното, дето морето му е до колене ! Еднокнижният празноглавец, на който мозъкът с размер на аспирин работи само за собствена изгода на дебелото аморфно туловище, провъзгласено за най-"добрия" футболист, тенисист и далавераджия на Републиката... И за нищо свързано с просперитета на "поверената" му държава ! Поверена му от ГЕЙБерастията, половината от които проста, гологъзници и мизерабли без грам мозък, неразбиращи че заемите на тия идиоти се пишат и на техния гол задник и на гърба на децата и внуците им, и другата - нагаждачи, сметкаджии, далавераджии, като например ONYA S KONYA !?

    За такива престъпления някога е бил Народния съд... Дано идва времето за втория !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове