606 8

Първанов: Българската свобода не просто беше дочакана

Той бе категоричен, че българския народ има също своя съществен принос за освобождението си

Светослава Ингилизова

Българската свобода не просто беше дочакана, тя беше извоювана. И българският народ беше свободен духом, преди той да бъде освободен и с решаващата помощ на руската армия. Това е един голям урок за съвременните политици и държавници. Това заяви по време на откриването на Международната научна конференция „Поуки от историята. 140 години от Руско-турската война“ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов.

„Руско-турската война, независимо от предварителните й цели и намерения, по своите резултати, особено за българския народ, е една справедлива, освободителна война. 3 март е преди всичко ден на признателност към десетките, стотиците хиляди руски офицери и войници от Руската освободителна армия, както и представителите на други нации, които винаги споменаваме, разбра се, с почит. Защото с тяхната саможертва българската свобода стана възможна. Нашата признателност се изразява в много отношения, в тези над 400 паметника, пред които в тези дни, а може би и целогодишно, ще има винаги свежи цветя. Тази признателност е и в наименованията на много български селища - Аксаково, Столетово, Гурково.

И нека да не се сещаме за този елемент на нашата богата, изострена историческа памет – признателността, само около трети март. Нека тържествата да бъдат и един катализатор, един стимул на българо-руските отношения. Като сля кръвта на българи и руснаци, тази война направи нашите отношения още по-здрави и трайни. Вечни“.

„Ще направя една вметка, защото форумът е преди всичко исторически. През 2003 и 2008 година, по повод тържествата във връзка с Освобождението на България, наш гост беше президентът Путин. И това не беше само исторически ритуал. Това беше един шанс за правителствата, за институциите от двете страни да реактивират отношенията си, да ги изпълнят с реално съдържание. И за това много ми се иска, наистина, да реактивираме и сега междуправителствените ни отношения, разбира се, на една взаимно изгодна основа, така както и двамата с президента Путин многократно сме подчертавали“, посочи Първанов.

Той бе категоричен, че българския народ има също своя съществен принос за освобождението си, дошло след вековна борба срещу поробителя. „Българската свобода не е някакъв исторически подарък. Тя не ни е дадена даром. Бях радостен да чуя това и от председателя на ЕК господин Туск в рамките на церемонията по откриването на европейското председателство. Българската свобода е резултат от вековните борби на нашите предшественици. На хайдутите, на четниците, на съратниците на Апостола, на априлци, на опълченците разбира се. Пътят на българската свобода към възраждането на българската държавност е трасиран от десетки изпепелени български селища. Копривщица, Панагюрище, Батак, Стара Загора, Плевен, Шипка са рождените имена на новата българска държава“.

В заключение Георги Първанов посочи че „Руско-турската освободителна война реализира една голяма мечта на българските възрожденци, на Апостола Васил Левски: „… за да си добие първата чест и слава нашето мило отечество България, най-после, [за] да бъдем равни с другите европейски народи“. Това е факт. Ние сме част от европейското семейство, ние сме част от ЕС. И тук му е мястото да подчертаем, че това не противоречи на нашите добри отношения с Русия, с нашите съседи, с нашите стари и нови приятели – напротив“.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 14:46  03.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  2 15:11  03.03.18
  10 години !!!!! КРАДЕ КРАДЕ е нямаше наяждане агент коце !!!! Нямаш ли малко СРАМ да се показваш пред тоя страдащ народ .
 • Гацо
  Отговор
  3 15:53  03.03.18
  Ала го па тоа
 • ВЪРТИ И УСУКВА И НЕ КАЗВА ПРАВДАТА
  Отговор
  4 16:34  03.03.18
  ПЪРВАНОВ ИГРАЕШ ДВОЙНА ГНУСНА И ПОДЛА ИГРА. ДОЛНА И МРЪСНА ДУША ИМАШ. КЕЛИПЕРДЖИЯ СИ БЕ МУТРАЖНИК. КОМАНДВАЩ ИЛИ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДОБРОВОЛЦИ Е ОПРЕДЕЛЕН ОТ ВАСИЛ ЛЕВСКИ , ТОВА Е Л. КАРАВЕЛОВ, КОЙТО Е В ЩАБА НА РУСКАТА АРМИЯ ДО САН СТЕФАНО И ПРЕГОВОРИТЕ В ЦАРИГРАД. ВРЪЩАЙКИ СЕ В ТЪРНОВО, СКОРОПОСТИЖНО УМИРА.МЪТНА ВОДА Е ПОЛИТИКАТА ПЪРВАНОВ, НО НЕ ДО ТАМ ЧЕ ДА СЕ ИЗПЛЪЗНЕШ ЧИСТИЧЪК И ХРИСИМ. ПРЕДАТЕЛ СИ КАТО ЗАХАРИ СТОЯНОВ.

  Коментиран от #5


 • 5 16:44  03.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 6 17:54  03.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Един от хората
  Отговор
  7 18:18  03.03.18

  До коментар #6 от "Расулюлах":

  Защо живееш в България??Прав ти път за Анадола!!!Ще се докажеш на кюрдският фронт!!!
 • СЕВАР
  Отговор
  8 20:28  03.03.18
  Помните ли този.....(да не ми изтрият поста ) , когато беше ,,президент'' как на всеки ловен излет харчеше по 20 хил. лева Народни пари ????

Напиши коментар:


Публикувай