Last news in Fakti

5 Март, 2018 10:31 3 928 2

Неофит да коментира руския патриарх Кирил

  • кирил-
  • неофит-
  • 3 март

В българския богослужебен текст не се прави деление на никого и всяка капка кръв е свята

Неофит да коментира руския патриарх Кирил - 1
Снимка: БНТ

Аз съм възпитан така, че според мен българският патриарх Неофит трябва да коментира руския патриарх. Един митрополит, да коментира друг митрополит, един духовник, друг духовник.

Така пред БНТ говорителят на Светия синод - Негово всеблаговейнство протойерей Николай Георгиев, коментира думите на руския патриарх Кирил, който вчера, на заминаване, заяви, че е огорчен от "риториката на представители на държавата".

"На мен ми се струва, че това обръщение е за определени хора и да не се опитваме всички да четем между редовете какво е казал. Аз съм възпитан така, че според мен българският патриарх Неофит трябва да коментира руския патриарх. Един митрополит, да коментира друг митрополит, един духовник, друг духовник. Аз не мога да си позволя такъв коментар, но мога да кажа останалото,което видях от него - вълнението и радостта му от това, което преживя на Шипка. Не съм адвокат на патриарх Кирил и не мога да говоря от негово име. Мога от името на патриарх Неофит и Светия Синод на Българската църква. Чух го, както вие всички го чухте, слушах го внимателно.. Тези, които трябва да го чуят, трябва да отговорят веднага. Този, който има да каже нещо, нека да го каже. Не съм аз човекът", заяви говорителят на Синода пред БНТ.

Отец Георгиев каза, че най-важното при една такава среща между патриарси е да се отслужи съвместно самата литургия и коментира, че подготовката е много трудно дело и е най-големият знак, който може да се даде.

"Между двете църкви никога не е имало конфликт, между двете държави е имало, дори сме били от двете страни на барикадата, но между двете църкви винаги е имало мир и разбирателството, защото помежду ни е Христос и това е много хубав поздрав, който си разменят патриарсите по време на самата литургия", допълни той.

Отец Георгиев се съгласи с водещия, че воини от Полша, Литва, Финландия и други държави са се били за България, защото тогава техните страни са били в рамките на Руската империя, но това не променя факта, че са хора от други нации.

"В Служебника на българската православна църква, който е непроменен от повече от 120 години, пише: „Всички воини, паднали за свободата на вярата и отечеството” - посочи той. - Така че в българския богослужебен текст не се прави деление на никого и всяка капка кръв е свята. Слушах и словата на Шипка и си спомням и президента, който каза „Костите на 140 години, които са заровени по върховете на славата не могат да бъдат различени по националност. И словата на двамата патриарси бяха точно в тази посока."

Вчера, малко преди да си тръгне, патриарх Кирил сам поиска да говори пред медиите. Каза, че е бил посрещнат топло от нашата църква и визитата му е знакова, но не скри и своето огорчение:

„Много ме огорчи, че в официалната риторика на представителите на държавата, наравно с Русия същата роля се оказва, че са играли Полша, Литва, Финландия. Никаква политкоректност не може да оправдае лъжлива историческа интерпретация”.

Според патриарха става дума за полкове на руската гвардия, позиционирани в Полша и Финландия. Той допълни, че кулминацията на визитата му е била на Шипка, където е имало само български и руски знамена.

Говорителят на Синода коментира също и неотдавнашното писмо на македонската православна църква, която поиска "Българската патриаршия да възстанови евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя ще признае Българската православна църква като Майка Църква".

Отец Георгиев заяви, че българската църква няма никакво действие все още по отношение на македонската. Според него писмото е пожелателно-очаквано, но още не са започнати никакви действия.

"Не е ставало дума изобщо за каноничния статут на македонската църква при срещите между двамата патриарси. Поне в мое присъствие не се е стигало до такива разговори, освен ако са говорили, когато са били насаме. Но не чух никакъв отзвук от останалите духовници – нито от руската делегация, нито от нашите - каза отец Георгиев. - Имаше изявление на Волоколамския митрополит Иларион Алфеев няколко дни преди това, в което той каза, че много внимателно ще обсъдят, ще преценят, ще видят и ще излязат със становище. Говори се за действие на българската църква, но аз искам да съм пределно ясен: Българската църква няма никакво действие все още по отношение на македонската. Тъй като писмото, което написа до нас самата македонска църква е пожелателно-очаквано и ние отговорихме с писмо, че сме готови да направим всичко възможно, но никакви действия още не са започнали.

Имаше пълно спокойствие по въпроса и имаше едно голямо уважение от страна на руската църква да види какво ще реши българската. Трябва да ви кажа и още нещо - руската църква се управлява от патриарха директно, а българската се управлява от патрираха със светия Синод и руският патриарх видя този съборен стил на управление, видя това изключително достижение на тази форма на управление. Митрополитите са изключително отговорни към България и българския народ и никой не си позволява по-малко от суперотговорно отношение по въпросите на настоящето и бъдещето."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прав е

    23 7 Отговор
    Прав е руският Патриарх, добре че беше президентът Радев да ни отсрами малко, защото другите са срам за вечни времена.
  • 2 Наблюдател

    10 7 Отговор
    Православните ченгета започнаха да защитават руския си началник. И попа лъже най-безоброзно като казва, че двете църкви винаги са били приятелски. Руската църква е била против българската патриаршия да стане самостоятелна защото това е означавало консолидация на българската народност, което и било против руските интереси. Затова руската църква налага схизма та българската през 1721 година продължила до 1946-а.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове