1 333 12

ДПС: Обединени сме и готови за избори

Венцислав Михайлов

ДПС има готовност вече да участва на избори. Партията вече е обединена.

Това каза Мустафа Карадайъ на пресконференция след първата част на семинар, организиран от ДПС, за отвореното управление и привличането на гражданите в процеса на вземане на решения.

Той допълни, че след изборите през 2017 г. се е получило обединение на избирателите на партията, като каза, че този процес продължава и в момента.

"Избирателите на ДПС са в процес да се обединяват", допълни той.

Във връзка с провеждания семинар Карадайъ каза, че са нужни гласът, идеите и предложенията на гражданите за решения, както и оценката им за изпълнението през целия период.

"Свободните и активни граждани с помощта на информационните и комуникационните технологии могат да се превърнат в мощен катализатор на необходимите социални промени", каза още лидерът на ДПС.

В семинара на тема "Отворено управление - нова възможност за либералните демокрации. Привличане на гражданите в процеса на вземане на решение" участват централното оперативно бюро на ДПС, парламентарната група на партията, кметове на общини, а специален гост е сър Греъм Уотсън, дългогодишен председател на АЛДЕ.

В своята встъпителна реч председателят на ДПС Мустафа Карадайъ разви тезата за кризата на либералната демокрация и политическите процеси, развиващи се в страната и Европа.

„В световен план има криза на либералната демокрация и можем да говорим за една тенденция, при която политическата дейност губи основната си функция – да служи на обществения интерес и на гражданите. Демокрацията е в отстъпление пред популизма и национализмите. Популисти и националисти печелят избори, влизат в националните парламенти, дори в управлението на някои държави. България не прави изключение.

Популизмът е на мода, когато политиката и политиците се откъсват от хората и често от дневния ред на политиците липсват важните за гражданите теми.”заяви Карадайъ.

Лидерът на ДПС постави фокуса и целта на семинара -„да мотивираме свободните и активни граждани да участват активно в управлението.”

Искра Михайлова приветсва участниците в семинара и отбеляза основните теми за дискусия. „Как и по какъв начин ние политиците отговаряме на очакванията на гражданите, които гласувата за нас?”.

”Ние от ДПС решихме да обърнем нещата, как да чуем нашите избиратели как да направим, така че те да участват активно във вземането на решение и да сме в ролята на изпълняващи” заяви евродепутатът Искра Михайлова. Михайлова обърна внимание на формите за участие на гражданите в процеса на вземане на решение.

Сър Греъм Уотсън определи ролята на ДПС като „стабилизиращ фактор в политическа живот в България”. И допълни „Европейската народна партия не отговаря на очакванията на европейските избиратели. Бих искал да видя, че членството на България в ЕС я прави по-процъфтяваща и открита страна в ЕС. Вярвам, че посредством председателството, България може да допринесе за интегрирането на страните от Западни Балкани и за създаването на политическа стабилност в региона, нещо от което Европа отчаяно се нуждае.”

В знак на уважение, лидерът на ДПС поднесе статуетка на танцуващ дервиш, символизиращ любов и служение на останалите хора, израз на безпределната любов към човечеството и целия свят.

„Има начин да живеем по-добре и по-достойно, като на нас са ни нужни гласът на гражданите, техните идеи и предложения за решение, както и непрекъснат активен контрол. Свободните и активни граждани с помощта на информационните и комуникационните технологии могат да се превърнат в мощен катализатор на необходимите социални промени. Ако отвореното управление е моторът на новото време, то отворените данни са суровината за двигателя, а новите технологии са магистралите на това управление,това заяви Карадайъ по време на брифинг. „Водачеството е в ръцете на активните граждани”. Той подчерта, че и медиите са тези, които могат да интерпретират отворените данни, като допълни че става въпрос за професионализъм и отговорност пред обществото.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • либерален
  Отговор
  1 20:16  05.03.18
  Надяват се на порции във властта.
 • Да да
  Отговор
  2 20:32  05.03.18
  Не прочетох цялата статия! Тоя каза ли нещо или само топъл въздух прави! ДПС е събрало хората с най-висок умствен капацитет сред завършилите начално образование. Лидерите им обаче имат купено средно и висше такова. Добре че е религията,иначе няма кой да ги погледне! В тази връзка - ДАНС защо спи?
 • Разделяй и владей
  Отговор
  3 20:49  05.03.18
  Гледайте да видите сега от кьде ще ви изгрее сльнцето...От там от кьдето не очаквате!
 • Хайдтин
  Отговор
  4 21:07  05.03.18
  Какви избори какво ДПС бре пуяк.марш във Анадола !Тука нямате място.

 • Тея нещо...
  Отговор
  5 21:10  05.03.18
  много на сериозно започнаха да се вземат.
 • Жалки мисири
  Отговор
  6 21:11  05.03.18
  Нещастници вън от България !
 • Тръмп
  Отговор
  7 21:21  05.03.18
  Медиите са ваши,на Пеевски=ДС,та не е умно да стават говорители на обществото!:)Исляма и Шериата нямат нищо общо с Демокрацията или Либерализма!Исляма е Теокрация или Господство на религията и Доган това му е ясно,но си играе с думите сякаш те са кухи и без съдържание!Философията на ДПС е кражба и властване на исляма над христянството,което след 500години български опит,няма как да се осъществи!Националистите пазят всяка нация от подривни партии,като ДПС и БСП!Сидеров е ваш,но не е основен играч!Сидеров със златното пръстче не ви пречеше,но сега с Каракачанката и Симеон....не ви се получава гнусната игра с покупките!:):):)Хак да са ви Националистите Ефенди Бейдоган:):):)Левски каза:Ако не искате да живеете с нас българите,марш при Ердоган!:):):)
 • БАЛКАНСКИ
  Отговор
  8 21:56  05.03.18
  Кво обединение? Той с али баба и няколко разбойника ? Никога. ОБЕДИНЕНИЕ БЕЗ ТЯХ . ОБЕДИНЕНИЕ без доносници , без ДС , без комуняги. САМО С МОРАЛНО ЗАПАЗЕНИ ХОРА И С КАУЗА ЗА БЪРЗО РАЗВИТИЕ. Не може хора деградирали се , които са в политическо бунище да създадат нещо положително. Достатъчно отрицателно , негативно и измамно наследство оставиха някои хора. И по добре да освободят терена омърсен от политическите лилипути и ментърджии
 • Левски и Ботев
  Отговор
  9 22:04  05.03.18
  за това ли умряха?Да ме управляват етнически турци на бьлгарска земя?НЯМА ДА СТАНЕ ТАЯ РАБОТА ША ЗНАЕТЕ!!!
 • ОРМАНДЖИЙСКИ
  Отговор
  10 22:17  05.03.18
  Този е готов бе, за какво е готов? Както е казал народът луд умора няма. Ама ние ви жалим , почивайте вече преуморихте се . Хората искат да отморите малко , очакваме други хора да се заемат с тази задача.
 • 11 22:50  05.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Този
  Отговор
  12 22:57  05.03.18
  Каратай трябва да го пратят на интеграция първо да научи изторията на родината па после да мислят кво да крадат

Напиши коментар:


Публикувай