6 Март, 2018 08:03 3 689 32

Скандална отмяна на честването на 3-ти март в Одрин

  • 3 март-
  • българия-
  • освобождение-
  • одрин

Предстои всички обстоятелства да бъдат изяснени в следващите дни в тясна комуникация с българския консул в Одрин Васил Вълчев

Скандална отмяна на честването на 3-ти март в Одрин - 1

Външно министерство поиска обяснения от генералния консул в Одрин Васил Вълчев относно решението му да отмени празничната културна програма на 3 март.

В съобщение се казва, че ведомството не е съгласувало произнесената пред гостите реч на Вълчев и отмяната на участието на български танцов състав..

Във връзка с медийни публикации относно отбелязването на Националния празник 3 март в Одрин, Министерството на външните работи заявява, че не е съгласувало речта на генералния консул Васил Вълчев и отмяната на участието на танцовия състав.

Генералният консул в Одрин аргументира решението си с факта, че на 3 и 4 март в Турция са били отменени всички културни прояви в памет на загиналите на 1 март турски войници в операция “Маслинова клонка”, а в джамиите са отслужени заупокойни литургии.

Според обясненията на Васил Вълчев, цитирани от външното ведомство, той решил да отмени културната програма съгласно дипломатическия протокол и призовал за минута мълчание в памет на загиналите в Сирия турски войници, а по отношение на боевете на Шипка призовал единствено за почитане на паметта на загиналите наши сънародници.

Предстои всички обстоятелства да бъдат изяснени в следващите дни в тясна комуникация с българския консул в Одрин Васил Вълчев, съобщават от ведомството на Екатерина Захариева.

Оттам припомнят, че в посолството ни в Анкара е бил проведен прием на 1 март с представителство на най-високо ниво от приемащата държава начело с вицепремиера Фикри Ъшък. В Генералното консулство в Истанбул на 2 март близо 600 души са уважили тържествата по случай националния ни празник, които завършиха с голямо хоро, припомня Дир.бг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    16 19 Отговор
    Браво г-н Вълчев
  • 2 tost

    28 10 Отговор
    Господин вълчев дане би случано да е от дпс.

    Щото ако не е срамът е още по голям.

    Коментиран от #12

  • 3 толерантен

    19 6 Отговор
    Тоз може да разчита на добро място и в партията "дост", и в "дпс", и при деформаторите...
  • 4 Турция

    2 5 Отговор
    Не подкрепям това!
  • 5 Салам Алеко

    14 12 Отговор
    И правилно не е празнувано! Няма и нужда да правим това! Да празнуваме в търция че с ме се освободили от нея! Това е обидно! Така трябва да е! И нека върху моите думи се замидлят и мюсюлманите в България, излезли на 3-ти Март да се дразнят по форумите, правейки се на по търци от търците! В зимата в която сме се освободили, оргинал търците, от страх да не им отмъстим за присъствието, се вдигат при минусови температури да бягат кум Константинопул! Около 40 000 измират по оътя от студа! И ори възродителния процес си птидоха и останалите! Естествения подбор на границата си йаза думата! Всички знаем кои и защи се върнаха обратно, обидени, отрудени, излъгани от многото кухи търски обещания!

    Коментиран от #9

  • 6 ivan4o

    10 13 Отговор
    Одрин да не е в Бг земя , че да празнуват Бг Н Празник.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Салам Алеко

    10 5 Отговор

    До коментар #6 от "ivan4o":

    И понеже България е християнска държава, по рамазана е добре да си го карате по Одрин!

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "ivan4o":

    Абе то и Истанбул не е, ама виж,че празнуват.
    Странна работа, а?

    Коментиран от #22

  • 9 Реалист

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Салам Алеко":

    Предлагам или да кастрираме или да го въдворим у вас консулчето:) Може нещо да научи от теб:)
  • 10 Реалист

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Салам Алеко":

    Ти може да си грешник но аз не съм:) Така че без генерални изводи потомък на еничар:)

    Коментиран от #26

  • 11 Реалист

    2 8 Отговор

    До коментар #7 от "Салам Алеко":

    Дядо ти съдиха ли го в Булгаристан за издевателства над народа:) Или дядоти бил комуняга не еничар:) Ама то все едно резултата един и същ:)
  • 12 Реалист

    1 5 Отговор

    До коментар #2 от "tost":

    Консулите нямат партийна принадлежност.
  • 13 ivan4o

    5 4 Отговор
    18 март иде надуваеми Химна на Измир у Софийско и напред с Марш( Мехтер).хахахааххахя
  • 14 Гост с име

    9 5 Отговор
    Хайде хюмнето асан, пишещ под всякакви никове да не се обажда по повод на националния празник на страната, която мърси с присъствието си. Бохчата на гръб и бегом марш към милата ти турция да им обясняваш колко са велики.
  • 15 Робот

    6 3 Отговор
    Турски соросоид, явно служител на Анкара, но си взема заплатата им всички нас.
  • 16 Реалист

    4 8 Отговор
    Волен президент:)
  • 17 Бесен

    8 3 Отговор
    Уволнете го бе гробарски джендъри! Що ну го уволните? Щото е човек на някой и е назначен по вторият начин както всички останали. Без да съм дипломат ще кажа че консулството се води територия не на туркия, а българска и по този начин какви молитви е има ло в джамията нас не ни интересува. Още повече посланика. Значи заради оплакването на убитите агресори в Сирия нашият български представител отказва да празнува националният празник на държавата си. Срам и позор. Този на момента трябва да бъде махнат от този пост и съден.
  • 18 Хасан

    5 5 Отговор
    Абе хора изобщо не разбирате...питайте се защо от нищо отношенията между Гърция и Турция се опитват да влошат???Питайте се защо се опитват да влошат отношенията между България и Турция????....заради Южния поток ...от Турция трябва да мине или през Гърция или през България ...и откъдето мине ще той ще спечели..
  • 19 TR85

    6 3 Отговор
    3 март се подписва договор между русия и Турция.на практика тогава тука е русия по късно се озаконява България.
  • 20 Хасан

    7 7 Отговор
    3 март трябва да се отмени като национален празник ...Не може да се чества победата на Руската империя над Османската империя като национален празник на България..

    Коментиран от #23

  • 21 Иде арма

    5 4 Отговор
    А бе що имам усещането че наближава времето пуйкистан да остане без перушина !Усещам гол пуяк на барбекю.
  • 22 Домакин

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    3ти март е голям празник! Това е дата на подписване на договора между Руската и Османската империи, в резултат на което Турция се е освободила от България! Дори тогава султана да не е разбрал това и го е приемал като поражение, времето доказва, че е много по-добре без територия населена от вечно недоволни, свидливи, крадливи и злобни, каквото и да направиш хора! Това го виждаме и в Африка, където след освобождението от европейско, икономиките на тези страни са пропаднали от свободно-некадърно управление. Пример? Русе е града с първото улично осветление на територията на днешна България, като сега, след малко повече от 150 години, полувината от тази улица е тъмна!
    Същото е и в някои от бившите съветски републики, като Армения например, откъдето хората също бягат в чужбина. И ако не беше атомната станция която да им произвежда електроенергия в пъти повече от потреблението и износа на ток за Грузия и Иран, дотатициите отвън едвали щяха да им стигат. Но проблема там е, че тази станция е в предаварийно състояние и няма средства за поддържането и..

    Коментиран от #29

  • 23 Гост с име

    7 5 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    3ти март трябва да стане официален празник в цяла туркия и на площада в истамбул да се играе българско хоро. На тази дата България се е освободила от робството на вмирисани, въшлясали потури. Това е първата стъпка за осъзнаването на фесовете колко са примитивни и затова дължат вечна признателност на българския народ.

    Коментиран от #24, #30

  • 24 До гост без име

    2 7 Отговор

    До коментар #23 от "Гост с име":

    Мисловната дейност, която не е блага раждаща, а подчинена на мързела, при който винаги някой друг е виновен и някой друг и е дължим, е обречена на бедност душевна и парична!
    Любен Каравелов
  • 25 Гост с име

    4 3 Отговор
    Гениално. А някой турски класик не е ли казал нещо подходящо за мисловната дейност, та се налага да цитираш български такъв?

    Коментиран от #28

  • 26 Салам Алеко

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист":

    Аз ли съм грешник? Ти който дядо ти си е сменил вярата! Новата ти вяра ли е правата? Ако е толкова права, защо Джавахарлал Неру изгони всички мюсюлмани от Индия, и ги прати да си правят Пакистан? Опитай се да си отговориш!

    Коментиран от #27, #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 До гост без име

    2 3 Отговор

    До коментар #25 от "Гост с име":

    Първо, продължаваш да правиш грешка, за която Любен Каравелов е говорил, а аз само си позволих да го цитирам.
    Второ, цитирам български мислител, защото е по-лесно за разбиране от теб, но и това се оказа сложно, ако се съди по отговора ти.
    Трето, турските класици са по-сложни за разбиране поради това, че езика е много по-сложен, както и персийският и арабският, поради това е сложен смисловият превод. Там преобладаващи са изказвания с образност, която насърчава слушателите да мислят, за да разберат какъв е смисъла на казаното, докато силата на мислителите на български език е директно изказана мисъл, какъвто е примера с Любен Каравелов, но дори и директно казаното, често не се разбира, камоли да се налага да мислиш!
    Ще се опитам да ти преведа един турски класик, въпреки че съм сигурен, че едва ли ще разбереш..
    Човека казва: "Сърцето е като море, езика като бряг - каквото има в морето, това се изхвърля на брега".. (в много морета има боклуци)
    А един друг казва: "Всяка една лъжица извадена от съд с мляко е бяла, важното е да остане бяло млякото в съда и след твоята лъжица"..
    Не искам повече да напрягам мисловната ти дейност, остани със здраве!..
  • 29 Наско

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Домакин":

    За 50 години тези свободни хора са направили най силната икономика на Балканите.Въпреки че са тъпкани от Великите сили и националните катастрофи тези хора успяват.
    За да ги довърши Чърчил им натриса Сталин.Днес виждаме резултата.
  • 30 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост с име":

    Кой те спира бегай играй си хорото е Стамбула:)
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Патриот

    0 0 Отговор
    Ем нали е пслушник на Боко - адвоката на Реджеп пред ЕС. Герберастка калинка.
    Как ще го върнат.
    Това е патриотичната "групировка" ГЕРБ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове