726 8

България с най-много жени в IT-сектора в Европа

Четвърти сме по брой жени в правителството

Константин Карагьозов

България е на първо място по брой на жени в IT-сектора. 20,7 на сто от програмистите са жени. За сравнение в Европа са 16%. Делът им ще се увеличава, защото 30 на сто от завършващите са студентки. В ЕС са два пъти по-малко, посочи зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова на международната конференция "За повече равенство на жените в транспортния сектор". Форум, организиран от Съюза на транспортните синдикати към КНСБ.

България пък е на четвърто място в Европа по брой на жени в правителството. Според европейската статистика 17 на сто са народните представители от женски пол. Близо 30 на сто от общинските съветници в столица и половината от постоянните комисии в СО се управляват от „слабия пол“.

Дискусията, организирана от СТСБ, бе открита от еврокомисаря по цифрова икономика Мария Габриел и президента на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу. В нея участваха и зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, гости от над 50 синдиката от Европа, вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, представители на работодателски и научни организации.

Разликата в заплащането за една и съща работа между жени и мъже в България е близо 14 на сто, заяви зам-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Най-големият проблем е на високите позиции, където мъжете трудно отстъпват директорски постове.

Модерната държава и законодателството предполагат равно присъствие във всички сфери на обществения живот, отсече заместничката на Цецка Цачева.

Едва една четвърт от работещите в транспорта са жени и това трябва да се променя, е убедена и еврокомисарят по правосъдието и равенството Вера Юрова, която поздрави форума на СТСБ.

Жените имат място в транспортния сектор и синдикатите трябва да се борят постоянно този процент да се променя. Вашият глас и вашата подкрепа на този процес е изключително важен, обяви президентът на МКП Шарън Бъроу.

Тя подчерта, че България има изключителни синдикални лидери в транспортния сектор, които са ръководители и на глобално ниво.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  1 17:47  06.03.18
  Това според оптимиста. Троловете веднага биха изтъкнали, че сме с най-малко мъже.
 • ТМВ
  Отговор
  2 17:48  06.03.18
  Великия Айнщайн на времето е казал; Въпреки че ние мъжете сме родени от жени все пак те са по глупавата част от човечеството!!
 • герберджендъри безброй
  Отговор
  3 17:56  06.03.18
  На първо място сме по жени в политиката, там няма нито един мъж !!!
 • Славони Слав
  Отговор
  4 18:07  06.03.18
  Затова ли ни няма изобщо в IT-то? Неразвити сме и сме малки, може би ето я причината!

 • толерантен
  Отговор
  5 18:10  06.03.18
  Мъжете ни програмисти са по целия свят. Затова, тука процентът на жените е висок.
 • феминист
  Отговор
  6 18:11  06.03.18
  Обаче, пък в мините е голяма дискриминация - жените са изключение.
 • Morgoth
  Отговор
  7 20:16  06.03.18
  Ами да вземем насилствено да вкараме жени в транспорта. За да балансираме можем насилствено да вкараме мъже в началното училище и детските градани, където те са кът. Така ще имаме тотално некадърни и немотивирани шофьорки и начални учители, но пък ще бъдат от правилният пол. Колко либерално ... ооо, не беше ли идеята на либерализма да няма регулации?
 • Грую
  Отговор
  8 10:08  08.03.18
  Става въпрос за нещо друго според мен - за същия случай. Същият случай е две баби дето се срещнали на пазара и едната казала: В нашата махала има едно много способно момче. на 3 години и вече чете книги, пише и решава задачи по математика. Другата рекла: Същия случай и в нашата махала едно много способно момче. Като го отпра на пръча и на пръча рогата му се изправиха.

Напиши коментар:


Публикувай