918 7

220 хил. българи са ограбени от крадци за 1 година

29 на 100 от българите не се чувстват сигурни в домовете си

Венцислав Михайлов

Хората нямат доверие в правозащитните органи и всеки пети българин казва, че е готов да се самозащитава.
Това каза пред телевизия "България он ер" социологът Евелина Славкова.

Тя изнесе и данни, че 220 хиляди българи са ставали жертва на грабежи или друго престъпление в последната една година.
Данните показват още, че 62% от пострадалите биха потърсили полицията, а 20% не искат да правят това и биха се обърнали към свои близки, за да им помогнат да се защитят.

29 на 100 от българите не се чувстват сигурни в домовете си. Това показват данни от национално представително проучване на Изследователски център "Тренд" за нагласите на българите към личната им сигурност.
Във връзка с убийството на крадеца Жоро Джевизов - Плъха, който беше застрелян от д-р Иван Димитров в Пловдив социологът Евелина Славкова посочи, че на практика протестите в града, провокирани от ареста на лекаря, не са били изненада за никого.

"Хората излязоха на улицата, защото ареста на д-р Димитров и първоначалната информация, която беше дадена за случая, беше символ на това, че не можеш сам да се защитаваш в собствения си дом, ако някой те нападне", обясни социологът.

"Когато нямаш доверие към институциите или то е понижено, е съвсем нормално обществото да реагира по този начин", каза още Евелина Славкова. Проучването показва, че всеки пети българин е готов сам да се защитава дори и с насилие.

Помощ от полицията са склонни да търсят повече жителите на малки селища в сравнение със София. Общо 78 на сто твърдят, че в България човек не може да се разхожда навсякъде и по - всяко време, без да се страхува от престъпление. Високи са дяловете на обявили, че изпитват страх от крадци (78%), хора от ромски произход (64%), хулигани (69%) .

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • тактичен
  Отговор
  1 10:58  07.03.18
  Стратегията е, да ни доведат до гражданска война с циганите, сащ да се намесят от базите си "умиротворително", с помощта на 12хил. либийски "демократични" мюсюлмани(които са тук на "преквалификация) в защита "правата" на "ромите" от "дискриминация". В последна сметка, да бъде разтурена една русофилска държава, която не могат да излъжат с "демокрация", "толерантност", "евроатлантическа солидарност" и "агресията" на Русия.

  Коментиран от #2

 • Morgoth
  Отговор
  2 11:13  07.03.18

  До коментар #1 от "тактичен":

  Да, а Земята е плоска и се ръководи от риптили, които ни пръскат с препарати чрез кемтрейлс за да може да ни държат в психическо подчение през ХААРП. И между другото един мармот ги завива.

  Коментиран от #4, #5

 • ИВАН
  Отговор
  3 11:22  07.03.18
  В къщата си си, но по телевизията един обясняваше как трябвало да премерваш неизбежната самоотбрана, да не нараниш нападателя, и обхванат от страх - да се грижиш за живота на нападателя си - задача за някой супермен, а нараниш ли си нападателя - отиваш в затвора - това са законите, и нямаш право на оръжие, и да си благодарен, че още си жив.
 • тактичен
  Отговор
  4 11:28  07.03.18

  До коментар #2 от "Morgoth":

  Не, не - всичко се ръководи от високоблагородни, "демократично мислещи", "толерантни" и хуманни личности, в защита на "евроатлантическите ценности" от "агресивната" Русия и от Ким.
 • тактичен
  Отговор
  5 11:50  07.03.18

  До коментар #2 от "Morgoth":

  Да те питам войната в Сърбия с шиптърите подпомогнати от "международната общност", къде се намира в паметта на плоската глава? Да ми кажеш, понеже виждам, че си ноу отворен.
 • Гого
  Отговор
  6 16:00  07.03.18
  Само толкова са се оплакали,тъй като много добре познават яловата дейност на милицията.
 • Гого
  Отговор
  7 16:07  08.03.18
  Това са плодовете да имаме премиер мафиот реколтата е богата.

Напиши коментар:


Публикувай