8 Март, 2018 10:24 1 356 12

Дванадесети сигнал изфабрикуваха „зелените“ срещу Банско

  • банско-
  • ски-
  • зелени-
  • юлен-
  • концесия

От досега направените проверки 10 са приключили със заключенията, че няма никакви нарушения

Опит да замесят прокуратурата в поредната си очерняща кампания срещу Банско правят организациите от коалиция „За да остане природа в България“, която е едно с партия „Зелените“. След като протестите им се провалиха, сега те се възползват от факта, че държаното обвинение е длъжно да проверява всеки постъпил сигнал.

Това разкрива в. „Труд“.

От Върховната касационна прокуратура обявиха, че започват проверка за евентуални нарушения на концесионера на ски зона „Банско“ Юлен АД по сигнал на ПП „Зелените“.

Справка на „Труд“ показа, че това е 12-я поред сигнал на еколозите до прокуратурата откакто е подписан концесионният договор между държавата и Юлен АД преди 17 години.

От досега направените проверки 10 са приключили със заключенията, че няма никакви нарушения.

Една е констатирала дребна нередност - по едно и също трасе на „Чалин валог“ три малки детски влека са обединени в един за удобство на туристите. В момента постановеното от магистратите се обжалва.

Новият сигнал е подаден на 26 февруари и почти дословно преповтаря лъжливите твърдения от предишните 11 – че концесионера нарушава територията на концесията и използва площи, които не са предмет на договор. От прокуратурата обявиха, че ще се произнесат по сигнала до 2 месеца.

„Труд“ припомня, че проверките за дейността на концесионера по твърдения на „зелените“ на практика не са спирали.

За да се опровергаят манипулациите на „еколозите“, през януари 2015 година със заповед на премиера Бойко Борисов е създадена Междуведомствена работна група (МРГ), която да провери спазва ли се концесионният договор.

В МРГ са представители на Министерския съвет, Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на туризма, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието, ДНСК и Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

След повече от година работа МРГ излиза с категоричното заключение, че няма никакви нарушения от страна на концесионера Юлен АД. Всички съоръжения са законни, имат издадени удостоверения за ползване от компетентните органи и е спазено е екологичното законодателство. И за да се изпълнят новите законови изисквания трябва задължително да има промяна на концесионния договор.

След 11 проверки, 54 съдебни дела и изводите след 1 година работа на МРГ, са оборени твърденията на „зелените“ за незаконни действия в Банско. Дори за най-предубедените вече е ясно, че от 17 години се извършва грозна кампания срещу най-известния зимен курорт у нас и развитието на зимния туризъм изобщо.

Над 50 съдебни дела загубили „природозащитниците“

54 съдебни дела срещу Юлен АД са водили „зелените“ откакто е подписан концесионният договор през 2001 година, показа проверката на „Труд“. Жалбите до една са по член 21 от Закона за защитените територии. Текстовете в чл. 21 указват какво се забранява в Националните паркове като Пирин. Според „еколозите“ нормативния акт гласи, че в тези територии човешката дейност трябва да е сведена до минимум. Не така обаче мислят съдебните състави, които са гледали делата – при всички 54 дела магистратите са отсъдили в полза на Юлен АД.

Практика

Жалбите са най-ефикасната порочна практика на „еколозите“ за така наречения „зелен рекет“. Освен Юлен АД, жертва на съдебни атаки са почти всички големи инвестиционни проекти – като се започне от завода за преработка на отпадъците на София, мине се през модернизацията на топлофикациите в цялата стана и се стигне до ключовата за България и Европа автомагистрала „Струма“.

На 17 януари Асоциацията на организациите на българските работодатели излезе с декларация срещу зеления рекет. Бизнесът обяви, че трябват законодателни промени, за да се ограничи порочната практика със съдебните обжалвания, която нанася огромни щети на българската икономика.

В същото време планинските региони продължават да се обезлюдяват заради очернящата кампания на „зелените“ срещу развитието на зимния туризъм у нас. Доносите на „еколозите“ редовно стигат до Брюксел, но до днес оттам изразяват мнение, че страната ни спазва европейското екологично законодателство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    15 5 Отговор
    ДА СЕ ПОСТРОИ ДРУГ ЛИФТ-АЗ СЪМ ЗА.
  • 2 Планинар

    12 6 Отговор
    Напълно одобрявам статията на в. Труд! Дано се намери решение, което да позволи развитие и на спорта и на туризма и на пътното строителство.
  • 3 Иван

    11 3 Отговор
    Всеки месец, ново обвинение от зелените, а после ще кажете, че не е целенасочено
  • 4 чух някъде

    8 3 Отговор
    От къде намират пари за толкова дела ??? Броенето на патки очевидно е доходоносен бизнес ? А дали с тези прички не могат да засадят някое и друго дръвче, аз съм засял доста и бая гадинки живеят в засаденото само от мен.
  • 5 Борко

    8 3 Отговор
    няма да се учудя и 112 да станат сигналите, те зелените друга работа си нямат
  • 6 Пеньо

    3 8 Отговор
    Венци, надявам се че са ти платили добре за рекламата на Труд. Нормално и нещата да опират до съда. Ако офшорката е недоволна от това, също има съд! Ако някой е недоволен от българският съд, то има международни! Така се прави! Жалко е, че Банско е наричан "най-добрият български зимен курорт". Много е зле, а си представям как изглеждат останалите, след като този е на 112-то място в Европа! Напоследък за Банско се пише само за дрога и проституция, което е съвсем логично, след като е изграден с мафиотски пари. А що се отнася до Пирин, той не е на Банско, не е на мафията, а на цяла България!
  • 7 Фифо

    7 1 Отговор
    То от тях и 100тен няма да ме изненада мен!
  • 8 ДЯДО

    5 1 Отговор
    Много просто бре хора, докато не станат съсобственици във всички начинания. без пари а с жалби, те няма да мирясат.
  • 9 аве фюрер

    3 1 Отговор
    Нагли и платени както винаги , е нека си заработят парите и този път нещастниците .....
  • 10 Тошо

    1 1 Отговор
    Съсипаха се тия зелени терористи да създават измислени сензации и да клеветят Банско. Дано прокуратурата се сезира и да спре това безумие.
  • 11 КККККК

    1 1 Отговор
    Насрещни искове и проверка от държавата,кои са спонсори на въпросните дружества.
    А и мисля е крайно време такива организации като БХК,зелени,лилави и др.да бъдат по сериозно проверени от къде се финансират и кои интереси защитават.
    Няма как в една Швейцария да имат над 400 км писти и над 200 влека, а за България това да е такъв проблем.
  • 12 Марин Димов

    2 1 Отговор
    Поредните гнусни лъжи и клевети срещу най-добрият ски курорт у нас Банско! Вече стават прозрачни намеренията на "зелените" рекетьори у нас!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове