1 673 0

Язовир ”Рогозен” опасно прелива, евакуират 2 села

В парка "Кайлъка" край Плевен има залети части от алеи от преливащи шахти на канализационната мрежа

Венцислав Михайлов

Бедствено положение е обявено в община Хайредин, евакуират хората от селата Ботево и Бързина заради преливане на язовир "Рогозен".
Това съобщи областният управител на Враца Малина Николова.
Язовирът е последна точка от каскада с 15 водоема, които са водосбор за област Враца.

В момента прелива с 5 кубика в секунда. Като количество това не е много, но съоръжението е с повреден преливник и ситуацията не бива да се подценява. Преливникът беше отнесен през май 2016 г., но не е възстановен.
Има опасност от откъсване на стената, затова и в момента там повреденото съоръжение се укрепва с инертни материали, а водата се отвежда с допълнително монтирани помпи.

В община Хайредин е постъпило предупреждение за опасно покачване на нивото на водоема от съседната община Борован още късно снощи.
"Цяла нощ аварийна група е работила за намаляване на притока през преливника. Има опасност той да се разруши от напора на голямото водно количество", каза кметът на община Хайредин Тодор Алексиев пред БНР.

Язовирът има монтирани сифони, но те са недостатъчни. С допълнителни помпи ще се осъществи контролирано изпускане, за да се укрепи преливникът.
От два дни сифони работят и на язовир "Бързина", където водата също прелива през преливника на водоема.

В парка "Кайлъка" край Плевен има залети части от алеи от преливащи шахти на канализационната мрежа, заради повишеното ниво на преминаващата р. Тученишка. Това съобщи днес зам. областният управител д-р Красимир Трифонов. Допуснати са конструктивни проблеми при изграждането на канализацията, тъй като тръбите, от години е ясно, че не могат да поемат такъв дебит през пролетта, коментира той.

Няма опасност за парка и град Плевен, добави д-р Трифонов.
По думите му за повишеното ниво на реката допринася и водата от преливника на язовира в парка - "Тотлебенов вал". Водното съоръжение е било с половин свободен обем преди топенето на снеговете, но отскоро е пълно 100 процента и е започнало преливането. Количеството вода се е събрало след контролирано изпускане на четири язовира над "Тотлебенов вал".
Има завършен проект за отстраняване на конструктивни проблеми на преливника на язовира в "Кайлъка", който се очаква да бъде изпълнен до май, поясни Трифонов.

Всички язовири в област Търговище се изпускат контролирано и не създават заплаха от разливи и наводнения на населените места. Язовирите и техните стени са под непрекъснато наблюдение. Особено внимание се обръща на най-големите водоеми – Ястребино, Съединение, Бели лом и Каваците край Попово, съобщи след поредната инспекция и областният управител Митко Стайков.
"Единствено имаме два язовира, при които водосборът е малко по-голям, тъй като снеготопенето е по-активно. Това е "Росино", но там в момента ситуацията е нормална, все още поддържаме нормално изтичане на водата, така че няма опасност. Другият е "Вардун", който в момента прелива, но нямаме опасно покачване на водата, което да притеснява жителите и гражданите на област Търговище", каза още Стайков.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай