1 109 2

София отпуска стипендии за медицински сестри

Предложената сума е 300 лв. месечно

Венцислав Михайлов

В Столичния общински съвет е внесен доклад с предложение Столична община да финансира стипендиантска програма за медицински специалисти. Програмата е предназначена за студенти по специалност "Медицинска сестра" - бакалавър, записани за редовно обучение във Факултет "Обществено здраве" към Медицинския университет в София.

Това съобщи заместник – кметът Дончо Барбалов.

Предложената стипендия е 300 лв. месечно. Условието е, след завършване на обучението, медицинските сестри да работят поне 3 години в някоя от структурите на столичното общинско здравеопазване - болници, ДКЦ-та, детски ясли и т.н. За стипендии ще могат да кандидатстват студенти, завършили успешно първи курс със среден успех не по-нисък от Много добър 4,50.

Целта на програмата е младите специалисти по медицински грижи да бъдат стимулирани да работят в общинските лечебни заведения. Известен е общият недостиг на такива кадри в цялата страна.

Според изискванията на Световната здравна организация за Европейския регион следва да има по 740 сестри и акушерки на всеки 100 хил. души. В България обаче техният брой е значително по-малък - 485 към 100 хил.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Брат
  Отговор
  1 03:41  09.03.18
  Това е хубаво, но за да има ефект заплатите трябва да се вдигнат двойно. На медицинските сестри проблемът им не е периода на учене, а периода на практикуване, когато трябва да изграждат семейство, да отидат на почивка и т.н. Там е разковничеството.
 • Аааа
  Отговор
  2 09:04  09.03.18
  Само със стипендии не става ... За да има желание и стимул за работа е необходимо заплатите да са не по ниски от учителските !

Напиши коментар:


Публикувай