1 212 8

Кадиев за ЧЕЗ: Сделката е съгласувана с кабинета!

Бойко Борисов продава ЕРП-то на себе си, твърди лидерът на "Нормална държава"

Венцислав Михайлов

"Сделката за ЧЕЗ е корумпирана от самото начало и със сигурност е била съгласувана с правителството. В момента правителството участва в тази сделка - то продава ЧЕЗ на себе си", заяви лидерът на партия "Нормална държава" Георги Кадиев пред Bulgaria ON AIR.

През седмицата се проведоха финални преговори между купувача на дружеството Гинка Върбакова и ЧЕЗ, а резултатът от тях се очаква да бъде обявен днес. Българската държава поиска да контролира част от активите на компанията, но в същото време ЧЕЗ води арбитражно дело срещу страната ни.

Най-вероятно държавата би успяла да влезе с контролен дял, ако преди това постигне споразумение с чехите за отпадане на арбитражния иск, смята Георги Кадиев. Той обаче не иска това да се случи.

"За да влезе България с контролен дял, означава да купи 34% от тези, които се продават. Държавата трябва да изпрати много силен сигнал, че не харесва тази сделка, който банките ще разберат и няма да я финансират", категоричен бе Кадиев.

Според него или трябва да се върви към цялостно придобиване на ЧЕЗ в България, което обаче ще излезе много скъпо, или към налагане на условия, които да привлекат стратегически инвеститор, какъвто по негово мнение Гинка Върбакова не е.

В "България сутрин" лидерът на "Нормална държава" посочи и друг проблем - бизнесът на Върбакова бил малък. Кадиев настоя, че и към този момент не е ясно какво точно ще бъде финансирането на сделката и откъде ще дойдат парите.

"От 20 години са приятелки с министъра на енергетиката и видиш ли не са си говорили нито веднъж", коментира Кадиев по повод оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, която не бе приета от премиера Борисов.

Той подчерта, че ще има още протести пред КЕВР, но той не е разговарял с лидера на БСП Корнелия Нинова, с чиято партия протестираха заедно преди дни пред Министерския съвет.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 12:27  09.03.18
  Я, тоя бил жив!
 • МММ
  Отговор
  2 12:32  09.03.18
  Още отначало беше ясно на всички, както и преди писах ГЕРБ си купуват ЕРП. Е, някои от тях, останалите са мухльовци.
 • Tre
  Отговор
  3 12:40  09.03.18
  Както се казва: А Дубрутру!!!
 • 555
  Отговор
  4 12:43  09.03.18
  АЛОО...СЪПРУГАТА НА КАДИЕВ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕКУПВАЧИ НА ТОК В БГ, заради това толкова "социално" занимание би трябвало човекът на снимката горе да бъде хулен и оплюван непрекъснато, не знам откъде го вади това самочувствие на Че Гевара

 • Полев
  Отговор
  5 12:45  09.03.18
  В коя книга си го описал ? Има ли я все още на пазара
 • onq s konq
  Отговор
  6 12:48  09.03.18
  Тоя червен милионер стана такъв благодарение на БСП,след което се почувства достатъчно силен и НЕсклонен да ги финансира,поради което и се дръпна от тях.А иначе съвсем откровено преди около година отговори на журналистически въпрос "колко печели със жена си като партньор" от фотоволтаиците" и отговорът бе ОКОЛО 20000 ЛВ МЕСЕЧНО.И същият тоя човек със добро образование и интелигентност в момента твърди,че "МОЖЕШ ДА ПРОДАДЕШ НА СЕБЕСИ НЕЩО,КОЕТО НЕ Е ТВОЕ"!?Факт неоспорим е,че ЧЕЗ е частна компания,която продава частната си собственост на частна фирма/Гинка/,но НЕ..."ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРОДАВА ЧЕЗ НА СЕБЕСИ"!Е тва са наглите комунисти...и те искат да управляват България "така,както и турчин не я е управлявал":)
 • bibos
  Отговор
  7 14:12  09.03.18
  Точно ти ли имаш морал да говориш енергиен олигарх "Не напразно една от фирмите на КАДИЕВИ са казва „Енерджи съплай грийн“и се занимава с т. нар.“зелен ток“ БОК.УК
 • Русенец
  Отговор
  8 14:32  09.03.18
  Дървения философ Кадиев, като се напапа здраво от властта, сега е тръгнал да я критикува. Първо да му вземат достъпа до Тока, пък после ще го видим какъв Дисидент е !

Напиши коментар:


Публикувай