9 Март, 2018 14:05 1 774 3

Държавата ще търси 1 млрд. лв. приходи от търговците с горива

  • горива-
  • бензин-
  • дизел

Забраняват "мобилни" бензиностанции, минимален капитал, обезпечения, образователен ценз и регистър са част от мерките

Специален режим на регистрация за различните видове търговци с горива, изискване за минимален капитал, образователен ценз и стаж, както и предварителен депозит от всяка бензиностанция или търговец на едро за обезпечаване на плащания по евентуални административни актове - това са част от мерките, които депутати искат да въведат в законодателството с цел регулация на петролния и газовия бизнес.

Това разкрива сайтът „Клуб Z”.

Проектът за чисто нов Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, е внесен в Народното събрание от избраници от ГЕРБ, "Обединени патриоти", БСП и ДПС. Според един от вносителите - Емил Димитров, известен и с прякора си Ревизоро, проектът е получил предварително одобрение от Министерството на икономиката, от Агенция "Митници", от Националната агенция за приходите и други засегнати институции.

Според мотивите към законопроекта целта на новите регулации за търговците с горива на едро и дребно е в държавата да постъпят допълнителни приходи от около 1 млрд. лв. годишно, на колкото се изчисляват приблизително пропуснатите ползи за бюджета от "сивия" бизнес в сектора. Данните са от анализ на Министерството на финансите от 2015 г., според който 30% от продадените горива в България са без платени налози.

Публичен регистър в бранша

Всички търговци на горива ще трябва да влязат в публичен регистър, който ще се води от Министерството на икономиката, ако законопроектът бъде приет. Става дума за всички субекти в бранша - производители и продавачи на едно, на дребно, тези, които съхраняват горива извън данъчни складове, транспортират горива и т.н.

С новия законопроект се въвежда и определение що е то "бензиностанция" - като всеки един обект ще трябва да се регистрира и да има документ, че е одобрен от Държавния национален строителен контрол. Забраняват се т.нар. мобилни бензиностанции - търговия с горива ще може да се извършва само от регистрирани стационарни обекти, отговарящи на изискванията по Закона за устройство на територията. Регистрационният режим и изискванията ще важат и за т.нар. ведомствени бензиностанции - става дума за базите за гориво в рамките на дадено предприятие, което зарежда машините си на собствена територия, става ясно още от текстовете.

Изискванията към собствениците на бензиностанции - тоест за търговците на горива на дребно, се затягат с цел да се изсветли секторът, да се възпрепятстват нелегалните обекти и да се "затвори" вратичката за регистрация или прехвърляне на фирми със задължения фиктивно на безработни или неграмотни лица, каквато практика има, твърдят вносителите.

Сред изискванията за всяка бензиностанция в законопроекта са:

Регистрация на фирмата търговец по Търговския закон с минимум 20 000 лв. капитал или активи на същата стойност за всеки обект. Тоест - 20 000 лв. е нужният капитал за всяка бензиностанция, която дадена фирма има.

Собственик и управител - т.е. представляващите дружеството или едноличният търговец, трябва да са със завършено минимум средно образование и да имат поне 3 години осигурителен стаж. ДНСК ще трябва да издаде документ на всеки търговски обект.

Освен това за успешна регистрация фирмата или едноличният търговец следва да има действаща регистрация по ДДС, да няма задължения към бюджета освен в случаите на невлезли в сила констатации за такива и др.

За всяка бензиностанция ще трябва да се прави и депозит в размер на 20 000 лв.

Той може да е в пари - по сметка на Министерството на икономиката, или да е неотменима банкова гаранция. Целта на депозита е да се гарантира, че в случай на констатирани от контролните органи нарушения на търговеца и издадени актове за плащане ще има гарантирани пари за извършването на такова плащане.

За търговците на едро или за тези, които съхраняват горива и нефтени продукти извън данъчни складове, предвидените правила са още по-строги - изискуемият капитал или активи на дружеството е в размер на 3 млн. лв. Нужно е и минимум висше образование и поне 5 години стаж за представляващите тези фирми. Депозитът за обезпечение в тези случаи пък е 500 000 лв., а за тези, които транспортират горива и нефтени продукти - по 3000 лв., но не повече от 60 000 лв.

При прекратяване на дейността на търговски субект или конкретен обект на търговия депозитите ще се възстановяват.

Затяга се и контролът върху изпълнение на ангажиментите на фирмите за съхраняването на задължителните запаси от петролни продукти. В момента част от фирмите не спазват тези изисквания, което застрашава доставките на горива в случай на криза.

Цистерните за превоз на горива също ще подлежат на регистрация и ако такова превозно средство бъде засечено на пътя без регистрация, ще бъде конфискувано в полза на държавата.

Завишени са и глобите на нарушители, става ясно още от законопроекта.

Според депутати крайната цел на новия закон е регулация с цел изчезването на поне 10 000 обекта, продаващи гориво без нужните регистрации, а често и без да са платени данъци и акциз. В проекта има и тотална забрана за зареждане с гориво от т.нар. преместваем временен обект


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПНСД

    2 4 Отговор
    Най-накрая някакъв контрол върху продажбата на гориво. Сега остава да забранят за движение всички автомобил с норма за изгорели газове под Евро 4, а също и вноса на автомобили с норма за изгорели газове под Евро 5! Писма ми от дрънгели и мързеливи хора оплакващи се от безпаричие. Автомобилът е за изкарване на пари, а не за да си разнасяш задника по кафенета и к*рви! Ако имаш караш, ако нямаш ще бачкаш докато изкараш!
  • 2 Монопол е това

    4 0 Отговор
    Искат от малките фирми в бранша да разполагат с 500 000 лева капитал.Стотици кубици цистерни за гориво и още куп изисквания.Естествено всеки депутат знае,че малкия бизнес не разполага с такива средства.Ще затворят врати и ето легален монопол.А после цените на горивата колкото си преценят.Големите явно пак си купиха депутати.Аз предлагама и сергиите на пазара да задължат с капитал колкото Кауфланд или Метро.Няма такава държава.
  • 3 Costelo

    0 0 Отговор
    Направо да слагаме надписа "лукойл" на всички и това е!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове