1 781 2

„Дизелор“: Ръст на сивия сектор и скъпи горива

Нов закон ще въведе тежки изисквания в търговията с горива

Венцислав Михайлов

В Народното събрание е внесен проект, наречен закон за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Сигурен ефект от превръщането на този проект в закон ще бъдат утежненията за добросъвестните участници на пазара.

Това се посочва в позиция до Факти.бг на Стоил Арнаудкин, управител на „Дизелор“ ЕООД.

По-големите търговци ще покрият по-лесно изискванията, докато за малките такива увеличението на разходите ще е значително и дори непосилно. От компанията алармират, че това ще ограничи конкуренцията, а по всяка вероятност ще накара част от търговците и потребителите да преминат в сивия сектор, в опит да оцелеят. Увеличените разходи несъмнено ще намерят отражение и в цените на горивата, плащани от крайния потребител, предупреждава Стоил Арнаудкин.

Той отбелязва, че новият закон предвижда създаването на регистър към икономическото министерство на фирмите, които търгуват на едро и дребно, складират или транспортират горива. За да бъдат регистрирани, те ще трябва да отговорят на изисквания за висок уставен капитал и да предоставят банкови гаранции, а управителите им да отговорят на образователен и трудов ценз.

Законът въвежда определения на видовете дейности и обекти, като бензиностанция и вътрешен обект – такъв, от който се зареждат горива за собствено потребление. Вътрешните обекти, т.нар. ведомствени такива, ще трябва да отговарят на всички изисквания за бензиностанция, а ползвателите им да покрият изискванията за търговци на дребно, в това число минимален капитал и предоставяне на обезпечение. Заедно с това изрично се забранява продажбата на гориво чрез зареждане на превозно средство по друг начин освен от бензиностанция. Санкциите за търговците и потребителите при неспазване на разпоредбите на закона са тежки, като включват и конфискуване на превозни средства, без значение чия собственост са.

Вносителите на проекта са група народни представители от практически всички парламентарни групи. В мотивите си те се аргументират с необходимостта от справяне със сивия сектор, заемащ значителна част от пазара според компетентните ведомства. Също така са изтъкнали и неспособността на сега действащите закони да ограничат многобройните злоупотреби.

Остава открит въпросът доколко установените злоупотреби при продажбите на горива се дължат на пропуски в законите или на липсата на контрол по тяхното спазване и прилагане от страна на институциите. Добавянето на нов закон към множеството други, регулиращи и натоварващи сектора, трудно ще допринесе за намаляване на сивия сектор, ако институциите, които следят за прилагането му, са безсилни и неработещи, смятат от „Дизелор“.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Малък в бранша
  Отговор
  1 00:36  10.03.18
  На малките в бранша няма да им е трудно да покрият изискванията.За тях ще е невъзможно и точно това е идеята на този закон.Монопол.А след това цената на горивата при липса на конкуренция ще е .....
 • Ярослав Станчев
  Отговор
  2 08:58  10.03.18
  То и сега няма конкуренция.Големите вериги са си създали картел и никой и нищо не може да го разбие.Единствено там,където има бензиностанции на Марешки цените са относително поносими.Навсякъде другаде е ужас.

Напиши коментар:


Публикувай