1 121 1

Отводняват дворове и къщи в Северозапада (СНИМКИ)

Правителството отпусна спешно 3 милиона лева за язовирите в община Хайредин

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Остава бедственото положение във врачанската община Хайредин. Въпреки че няма критично покачване на нивата на реките в областта, източването на язовирите продължава. Властта спешно отпусна пари за ремонт на съоръженията, съобщи Нова телевизия.

Уверенията на властта са, че критичната ситуация с язовир Рогозен 1 е вече напълно преодоляна. Тази сутрин нивото на язовира спадна с 28 см, благодарение на денонощната работа на екипите, които изпомпваха водата и наливаха скална маса. Това обаче не успокоява хората в Мизия и околните села.

Правителството отпусна спешно 3 милиона лева за язовирите в община Хайредин.

За да компенсират липсата на разрушения преливник, екипи на пожарната от няколко дни дават денонощни дежурства, като изпомпват водата от дигата на язовира към коритото на реката със скорост от 3 000 кубика в секунда.

Обещанието е от началото на следващата седмица да се монтират сифони.

„2-ра стъпка - разрушеният преливник ще започне с тежка механизация да се възстановява”, заяви Красимир Първанов, заместник-министър на енергетиката.

Засега хубавото време помага на аварийните служби.

„Нивата на всички реки в Българи задържат пълноводие все още под код червено. Всички критични точки се наблюдават, за да може своевременно да предупредим застрашените хора”, заяви главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • onq s konq
    Отговор
    1 11:44  11.03.18
    Браво на баце доказа че мисли за род и родина.

Напиши коментар:


Публикувай