Last news in Fakti

11 Март, 2018 18:21 4 247 22

Борисов няма да се извинява за депортирането на македонските евреи

  • бойко борисов-
  • евреи-
  • годишнина-
  • скопие

Премиерът и колегата му Зоран Заев ще участват във възпоменателна церемония

Борисов няма да се извинява за депортирането на македонските евреи - 1
Снимка: БТА

Българският министър-председател няма да поднася извинение за депортирането на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, тъй като българската държава и българският народ няма вина за онези драматични събития, научи "Епицентър".

Утре премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев откриват в Скопие мемориал и ще участват във възпоменателна церемония по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. Двамата ще отдадат почит към паметта на онези 11 343 евреи от Македония, които през пролетта на 1943 година тръгнаха към лагерите на смъртта.

Преди ден сайтът "Club Z" пусна мълвата, че се очаква в Скопие Борисов да поднесе извинения за това, че България не е успяла да спаси тези 11 343 евреи от придадените към Третото българско царство по време на войната територии във Вардарска Македония и Егейска Тракия.

"Няма такова нещо. Не може да има извинение за нещо, за което няма вина", заяви пред "Епицентър" член на делегацията, която съпровожда премиера.

Публикацията в "Club Z" предизвика брожения след политиците и негативни коментари в социалните мрежи, които подчертават, че ако Борисов се извини, това би било огромна грешка, която ще има непоправими последици.

Възникналото напрежение накара партията на Валери Симеонов да излезе с гневна декларация, напомняйки, че "такова извинение и поемане на чужда вина и престъпления не е обсъждано нито на заседание на Министерския съвет, нито на Политическия съвет на коалицията ГЕРБ – ОП и не може да бъде позиция на изпълнителната власт на Република България!"

Извинението означава признание за вина, което води до компенсации. Това означава България да стане постоенен донор на Македония, което е абсурдно. За същото могат да претендират Сърбия и Гърция.

И досега в някои македонски медии и исторически трактовки се прокарва обвинението, че България не е успяла да спре депортирането на тези 11 343-има души, както е спасила всичките свои 48 000 еврейски поданици. Истината е, че избитите евреи от Македония не са били български граждани – те са били германски военен трофей, поясни проф. Божидар Димитров. Българската държава не е имала възможност да окаже съпротива на депортацията от тези райони по време на хитлеристката окупация на Вардарска Македония и Егейска Тракия.

Преди германското нападение над Югославия през април 1941 г., брооят на евреието във Вардарска Македония е 7762. Съгласно разпоредбите на Закона за защита на нацията те не са можели да получат българско гражданство. През март 1943 г. те са изпратени в концлагера Треблинка в окупираната от германците Полша, където са унищожени.

"Съжаляваме, скърбим за тях, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Горд съм, че съм потомък на такъв народ, който се е опълчил и е застанал с морал, смелост и твърдост за спасението на близо 50 000 свои граждани", заяви снощи Борисов на церемония в Централната софийска синагога по повод 75-годишнината от уникалния акт на спасение на българските евреи по време на Втората световна война. "Дълбок поклон към нашия народ от всички нас към тези поколения, които тогава са удържали", подчерта премиерът в емоционална реч.

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В официалната българска делегация за церемонията са включени и представители на еврейската общност, се посочва в съобщението от "Дондуков" 1.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    53 6 Отговор
    А извинение за "депортирането" на българи от България през Неговото управление???
  • 2 ПРАВИЛНО

    31 4 Отговор
    Правилно ! Българсият народ, жертва на физически репресии и асимилиране от всички негови съседни държави, е бил в своята история пословично толерантен към всички свои малцинства. Дори турците по време на т.н. възродителен процес, осъществен от комунистическата тоталитарна власт, са били принудени единствено да сменят имената си, но не са били обект на физическо унищожение. И въпреки това, под натиска на недоброжелателни към народа ни външни сили Българската държава е системно унижавана и принуждавана да се извинява на всички за всичко ! Това е груба грашка !!! Не България, а Германия създава концентрационни лагери и нарежда на всичките й подконтролни Европейски държави да предадат за депортиране своите евреи. Да не забравяме все пак, че военната окупация на Югославска и Гръцка Македония е извършена от Германия и евреите в тези земи не са били български граждани ! С какви аргументи би могла Българската държава да се възправи срещу Хитлер ?
  • 3 Митю

    7 1 Отговор
    Отново клубззз
    И ги цитират
    И се съобразяват с тях
    Чавето на дв ли са?
  • 4 извини се бе

    29 4 Отговор
    Вярно е боико ни продаде на за ангария ,да сме болногледачки и детеглрдачки да чистим насрание задници на гръцките и немските бабички и са сменяме насраните памперси на децата им за да може като дойдат на почивка на черняка да им сменяме насраните чаршафи,в тов ни превърна боико нация от слуги които обслужват богатите господари,скоро празнувахте трети март но като ви казах че не сте свободни ми се разсърдихте,ако васил види за какви ибрикчии е умрял ще се обърне в гроба си.

    Коментиран от #6

  • 5 El comandante

    26 4 Отговор
    На предстоящите предсрочни парламентарни избори изтичаш в канала тиквоооо!!!
  • 6 наблюдател

    7 30 Отговор

    До коментар #4 от "извини се бе":

    За какъв Борисов говориш? Най-голям брой емигранти от България има през 90-те години по време на комунистическите правителства на Луканов и Виденов. Точно обратното - именно при Борисов тенденцията се обръща. За последните 4 години са се върнали 35 000 човека!
    Но пък на неудачниците все някой трябва да им е виновен :)

    Коментиран от #7, #8, #9, #19

  • 7 аз съм

    24 3 Отговор

    До коментар #6 от "наблюдател":

    Ти да не си на ЛСД бе ???
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гостенин

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "наблюдател":

    Върнали се,но 2017 е с най - ниска раждаемост.Защо ли??
  • 10 Валя

    22 0 Отговор
    Не се притеснявайте скъпи сънародници,че унижението ни взема връхна точка,според простите статистики в близките 15-20 години няма да остане нито един българин,който да поднася извинения за каквото и да е на когото и да било. Ние сме най-бързо изчезващия народ на планетата и се питам дали изобщо някой ще има смелостта да се извини на нас за тихия и завоалиран геноцид,който се упражнява върху нас.
  • 11 ЖЕНА

    2 5 Отговор
    Научете се да пишете грамотен български език!!!

    Коментиран от #14

  • 12 as.

    5 2 Отговор
    Za kolko ne6ta ima da iska pro6ka ot naroda si .....
    A I dumata mu ni6to nezna4i. Dnes se izvinjva utre ako mu otarva te ibava.
  • 13 Валя

    12 2 Отговор
    Също така искам да напомня на някои народи включително и евреите че по времето когато нацистите все още само гонят евреите,нито една страна не е искала да ги приеме,защо сега нито един от тия лицемери не им поднесе извинения че са ги оставили на съдбата
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 error

    13 2 Отговор
    Да попитам за протокола,защо Бойко Борисов на посещение в Република Турция не слага на главата си ФЕС както прави при евреите и си слага на главата тяхната шапчица кипу.?!!!! Някой може ли да коментира ?!!! А?!!!

    Коментиран от #16

  • 16 боико феса

    16 0 Отговор

    До коментар #15 от "error":

    Че той феса си го носи тука
  • 17 Вишко

    2 2 Отговор
    До коментар 14
    Голям простак си

    Коментиран от #18

  • 18 Я Я Я

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Вишко":

    мерси
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бахур Бахар(ББ)

    7 0 Отговор
    Щом става въпрос за пари, баце ви знай да си държи езика зад зъбите!
  • 22 Инвер Паша

    4 1 Отговор
    И тоз надена юдеиската шапчица
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове