1 724 9

КАТ връща снимащите патрулки. Законно ще е!

Отпада изискването за спецзнак, предупреждаващ, че полицията снима

Венцислав Михайлов

Камерите за контрол, поставени в движещи се автомобили, могат да бъдат върнати скоро. Това обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Той уточни, че това са бъдещи мерки, които ще бъдат прилагани, но не уточни от кога.

Идеята за подобни камери не е нова. Първоначално страната купи такива устройства и започна да ги използва, след което обаче Законът за движение по пътищата беше променен и беше въведен текст, който задължава да има предупредителен знак при засичане на скоростта, което наложи демонтирането им, припомня в. „Сега“.

Голяма част от старите патрулни коли "Опел" са с изчерпан ресурс и ще бъдат поетапно подменени. Той уточни, че не всички камери, които са поставени в тях, могат да бъдат инсталирани в новите полицейски коли "Киа". Те най-вероятно ще бъдат стационарни, като ще бъдат поставени извън автомобилите, затова и от декември м.г. тече процедура за купуване на такива камери.

Снимането от цивилни коли става възможно, след като управляващите промениха Закона за движение по пътищата, и вече не се изисква участъците, в които се снима, да бъдат обозначени със специален знак. Такъв знак беше въведен преди време след тълкувателно решение на Върховния административен съд, което извади от строя за дълго камерите на КАТ. След това обаче парламентът отново промени закона.

Сега в наредбата на МВР, с която се определя как се извършва пътният контрол, няма изискване колата, от която се снима, да е обозначена. Там е записано само, че камерите се монтират в служебни коли и мотоциклети. Освен това се дава възможност да се снима и от движеща се кола или мотор. На практика това значи, че устройството може да бъде монтирано във всеки автомобил, който по документи се води на МВР, но иначе няма никакви отличителни белези.

И в момента пътната полиция снима и издава фишове, но резултатите не са особено обнадеждаващи. Нарушителите обикновено се измъкват от санкции, защото полицията има проблеми с обработката на фотоматериала, както и с връчването на фишовете за глобите. Дори когато бъдат връчени, голяма част от глобите не се плащат, защото куца процесът по събирането им.

България


Още по темата

 • КАТ започва да глобява и през нощта

  КАТ започва да глобява и през нощта

  Вече над 70 мобилни камери имат светкавици и всяка областна дирекция разполага с поне една или две оборудвани. Пътните полицаи няма оправдание и ...
  10.12.2017
  11 813
  22
 • КАТ взема 10 точки за ....

  КАТ взема 10 точки за ....

  10 контролни точки ще се отнемат на шофьори за неправилно изпреварване, ако е създадена опасност за движението. Досега за такова нарушение водачите ...
  9.01.2018
  25 226
  19
 • КАТ иска нова техника за 8 млн. лв.

  КАТ иска нова техника за 8 млн. лв.

  Четири вида нова техника за близо 8 млн. лв. предлага да бъде закупена Главна дирекция „Национална полиция“ в доклад до ...
  27.02.2018
  1 685
  12
 • И с лазерни лъчи КАТ ще лови джигити!

  И с лазерни лъчи КАТ ще лови джигити!

  Супер камерите на КАТ вече ловят джигити по пътищата на страната. Те са снабдени с лазер, невидими са за радарите и евтините трикове като фолио върху ...
  13.03.2018
  2 609
  17

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ТАПИ
  Отговор
  1 12:51  12.03.18
  И колко пари изпраха до сега МВР с тези неработещи системи ? Чий фирми се облагодтелстваха за това време ? За сметка на това броя на катастрофите и смъртните случаи продължава да се увеличава. Ако имаше добре поддържани пътища сигурно ще е по-добре , ама кой да го разбере ?
 • Бате Цецо
  Отговор
  2 12:58  12.03.18
  Е па че снимат, материала се е оборудвал с всякакви джипове и лимузини и при всяка възможност вдига огромни скорости, това вече не са коли ами летящи танкове шофирани от ......... БАЯ ГАНЯ и ЛЕЛЯ ГАНКА, само глоби, глоби, глоби ....... и ощи глоби, наказания, отнемане на книжка ........ затвор ...........

  Коментиран от #5

 • Рамбо
  Отговор
  3 12:59  12.03.18
  Никой не трябва да плаща!!! ТОВА Е ЧИСТ РЕКЕТ !!! Ама при такива "управляващи" -- РЕКЕТЬОРИ Само се чудят как да ограбват народа !!!!!!!!!!
 • Боко алчния
  Отговор
  4 13:02  12.03.18
  Тябва да се пълни бюджета дреме му на Боко за катастрофи, жертви и ограничения, той си има буркан и кара, като Батман ! Всичко се прави в името на парите останалото е приказки от под миризливата фуражка !

 • за кокошка няма прошка за милиони няма з
  Отговор
  5 13:06  12.03.18

  До коментар #2 от "Бате Цецо":

  Така е баце обаче софтуера е "програмиран" и не ги "обработва" точно тия и глоби до тях не стигат ?
 • München
  Отговор
  6 13:15  12.03.18
  80% от ПТП -та са заради неразумното ограничение на скоростта. Всички тези камери и средства са, за да се пълни хазната и респективно джобовете на тези, които договарят тази "толкова нужна" апаратура. Махнете НЕНУЖНИТЕ ограничения за 3 месеца и ще видите резултата. За там, където има непредвидими опасности нека останат. Но, като има ограничение, значи наистина е необходимо. Не може на път с 3 ленти, визирам изхода от София за Пловдив, да има ограничение 50 и 60 км/ч. Пълно безумие!!!

  Коментиран от #7

 • МАК
  Отговор
  7 15:11  12.03.18

  До коментар #6 от "München":

  Абсолютно и не само Цариградско ами Ботевградско!! Широк магистрален тип път -50 км/ч.малоумници.мръсна Катска сган нарочно се прави това за да имат къде да дерат!! Ще се противодейства има средства затова малко повече пари ще дам но няма да спя по пътя!!
 • Тъй Тъй
  Отговор
  8 21:23  12.03.18
  На изхода за Пловдив има възможност да се минава от едното платно към другото от пешеходци, което ако не е потенциална опасност, здраве му кажи. След Горубленското кръстовище до караулката е същата работа - пак има пешеходна пътека. Затова има и ограничения. След караулката няма такива опасности и съответно няма такива ограничения. Какъв вие проблемът не ми е много ясно?
 • асфалт
  Отговор
  9 16:45  13.03.18
  НЕКА напьлнят дупките с парите за камери

Напиши коментар:


Публикувай