582 9

Търсят финансиране за "Белене" без държавни гаранции

Платените вече над 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци задължавали за него да бъде намерено най-доброто решение

Снимки: МЕ
Снимки: МЕ
Светослава Ингилизова

Приоритет на българското правителство е да намери най-доброто решение, свързано с реализация на оборудването на АЕЦ „Белене“. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която инспектира на място изграждането на съоръженията, необходими за съхранение на доставеното оборудване за централата.

В проверката участва и изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. По мнението на енергийния министър, платените вече над 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци за този проект задължават за него да бъде намерено най-доброто решение.

Министър Петкова припомни взетото неотдавна решение на Народното събрание, съгласно което до края на м. юни трябва да бъдат предложени варианти за реализация на оборудването. За изпълнение на тази задача в министерството вече е създадена работна група, към която ще бъдат включени и експерти от всички компании с отношение към процеса – НЕК, БЕХ, АЕЦ „Козлодуй“, ДП РАО.

По думите на министър Петкова, сериозната задача, която стои за разрешаване, е финансирането на проекта, така че да бъде гарантирана неговата реализация на пазарен принцип без държавни гаранции. Във връзка с това енергийният министър припомни, че преди дни Европейската инвестиционна банка прояви интерес да участва във финансирането на проекта.

Доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“ се съхранява на площадката съгласно всички изисквания на производителя, установи проверката на място. Министър Петкова припомни, че за тази задача НЕК е провела обществена поръчка, но, преди подписването на договор, избраната компания се е отказала.

Това наложи НЕК със собствен ресурс да изгради навесите и те вече са готови, констатира енергийният министър. Тя припомни, че през миналата седмица от Ижорските заводи са били доставени материалите, свързани с преконсервация на оборудването, така че процесът се изпълнява според инструкциите на производителите.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Сенко
  Отговор
  1 13:53  12.03.18
  ,,Без държавни гаранции,,???Това е все едно да искаме Б Б да е лектор в някой университет по ядрена физика! Няма такъв филм. Дори и режисьора на,,междузвездни войни,,не е толкова смел!!!
 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  2 14:00  12.03.18
  Публикувано във факти.бг: Във връзка с това енергийният министър припомни, че преди дни Европейската инвестиционна банка прояви интерес да участва във финансирането на проекта. Я пак?!
 • 3 14:04  12.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Валя
  Отговор
  4 14:37  12.03.18
  Добре бе никой не разясни защо държавата не може да влезе в ролята на частник,доколкото знам във Франция е точно така и всичко върви нормално,всички постъпления са в държавната каса и тя печели....?

 • ПЕЕВ
  Отговор
  5 14:48  12.03.18
  А БЕ ТАПАЦИ БЕЗ ДЪРЖАВНИ ГАРАНЦИИ ОЗНАЧАВА ДА НЕ НАТОВАРВА БНБ.ИЛИ ПО ТОЧНО БИЛГАРСКИЯ ГРАЖДАНИН.
 • Русенец
  Отговор
  6 15:00  12.03.18
  Браво на ГЕРБ ! Белене трябва да се завърши ! Просто да пуснат акции достъпни за гражданите и за нула време ще съберат нужните 7 милиарда за завършването, пък после тези акции ще носят гарантиран доход поне от 7-10% годишно в течение на 60г., което е надостижимо за никакви други вложения на парите Ви !

  Коментиран от #8

 • беленчанин
  Отговор
  7 15:46  12.03.18
  Трябва да се търсят нови източници за финансиране..ъъъъъ...на някои хора.След орязването на еврофондовете 2020-та година.Строежа на втора атомна е продължение на всичко онова което се случва в българската икономика за последните трийсетина години.
 • К.К.
  Отговор
  8 16:23  12.03.18

  До коментар #6 от "Русенец":

  Ако има кой да ги купи, и след препродажбата им на една пета от цената някой ще печели. Най-добре ще печелят директорите на централата цели 60 години
 • Ток
  Отговор
  9 23:41  12.03.18
  Търсете финансиране от Инерком!

Напиши коментар:


Публикувай