670 9

Петър Москов на съд заради турските ваксини

Мартин Христов

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и още три лица от „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД във връзка с ваксините „Пентаксим“ и „Еувакс Б“, внесени от Турция, както и ваксината „Тетадиф“.

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция – 100 хил. дози ваксина за деца „Пентаксим – 0,5 мл.“ и 100 хил. дози ваксина за хепатит Б – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България и поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната.

От действията на министъра са настъпили вредни последици за ръководеното от него ведомство в размер на 325 233,87 лв., и неимуществени вреди, изразяващи се в създаване на недоверие в авторитета на МЗ за осъществяване на ефективен контрол относно упражняваната лекарствена политика и недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на деца, посочват от прокуратурата. Това определя деянието като особено „тежък случай“.

Второто обвинение срещу Москов е за това, че на 27 ноември 2015 г., в качеството си на министър на здравеопазването, в съучастие, като помагач, умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини БЦЖ. От това са произтекли значителни вреди за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097,96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.

Третото обвинение на Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на „Бул Био НЦЗПБ“ ЕООД, не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003, 46 лв.

В резултат на престъпното бездействие на Москов е допуснато в база на „Бул Био“ в квартал „Суходол” в София, да бъде произведена и съхранявана ваксина „Тетадиф“,без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на „Бул Био“ ЕООД.

Така са осъществени значителни разходи за производството на ваксината, без да са спазени нормативните изисквания.

Към настоящия момент всички обвиняеми са с мярка за неотклонение „подписка“.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • El comandante
  Отговор
  1 17:05  12.03.18
  Еми то белпото го продават не го подаряват ! Пари му трябват!
 • Tom Araya
  Отговор
  2 17:06  12.03.18
  Американската траш-метъл банда SLAYER работи вьрху нов албум,който включва песен посветена на постиженията в бьлгарското здравеопазване,а по-конкретно на д-р Петьр Стефанов Москов, провокирана от иновативните промени (вьвеждане на прьстов отпечатьк в болниците-предположение) а сьщо и тьрговския нюх на нашия бивш министьр (сделката с турските ваксини-сьщо предположение). Очевидно кралете на тежката музика изпитват вьзхищение кьм корифеите в медицината.Припомняме че това няма да е пьрвото подобно изпьлнение в творчеството на музикантите.През не много далечната 1986 година,в зората на кариерата си,квартетьт издава хитовия албум “REIGN IN BLOOD” а пьрвата песен в него се нарича “ANGEL OF DEATH”-посветена на гениалния д-р Йозеф Менгеле,известен още като „ангельт на смьртта“ Единствената информация идва от престижното списание METAL HAMMER ,за което вокалиста на групата Том Арайа е дал кратко интервю.Той не е спестил суперлативите си за д-р Москов изтьквайки простичките и креативни методи с които той изпьлнява своята задача,а именно-ськращаване на вьзможно най-голям брой човешки единици в рамките на един мандат.На края не е пропуснал да го сравни с другия си любимец,споменатият вече,отдавна починал именит офицер от SS. https://www.youtube.com/watch?v=K6_zsJ8KPP0
 • SAAB
  Отговор
  3 17:09  12.03.18
  Бушони....еднократни ! Само елхата продължава да свети с пълният си блясък ...:)
 • ПЕЕВ
  Отговор
  4 17:12  12.03.18
  КАК СТАВА ДА ТИ ПОДАРЯТ ВАКСИНИ И ДА ОЩЕТИШ ДЪРЖАВАТА.

 • Варна
  Отговор
  5 17:40  12.03.18
  Надявам се да го окошарят

  Коментиран от #8

 • кривосъдие
  Отговор
  6 17:47  12.03.18
  Не, не! Виновни няма, няма! Всичко си е нормално.....
 • реалист
  Отговор
  7 18:21  12.03.18
  Поредното недоразумение в управлението на България.
 • Марио
  Отговор
  8 18:36  12.03.18

  До коментар #5 от "Варна":

  Не е толкова лош и не е окрал много даже нищо.Има други за окошарване.

  Коментиран от #9

 • Варна
  Отговор
  9 19:40  12.03.18

  До коментар #8 от "Марио":

  Въпросът е принципен! А иначе съгласен! - Има много, които заслужават кафеза.

Напиши коментар:


Публикувай