898 1

11 села в Смолянско са откъснати от цивилизацията

Свлачище затрупа главен път в Родопите преди броени дни

Снимка: Областна администрация Смолян
Снимка: Областна администрация Смолян
Константин Карагьозов

11 села в Смолянско продължават да са откъснати от града заради огромното свлачище върху главния път. Днес беше забранено и на пешеходци да преминават в района. Свлачището се активизира миналата седмица и според АПИ е най-мащабното в страната върху главен път.

На спешно заседание в областната администрация бяха набелязани мерки за безопасността на хората и работещите в района.

"Свлачището крие неподозирани опасности. Запазването на живота на хората е от първостепенно значение", каза зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров, цитиран от bTV.

До училищата в града пътуват 90 ученици. През обходният път през Рудозем и връх Средногорец, пътят им до Смолян се удължава с повече от 50 км. Деца и възрастни от селата в района минават през свлачището пеша, за да стигнат до училище или до работните си места.

Започна изграждането на обходен път над село Влахово. Багерите работят усилено, за да може да има по-бързо безопасен път за хората. По новия път ще могат да преминават леките автомобили и микробуси до 22 места.

Към този момент няма непосредствена опасност за електропреносните съоръжения в района на свлачището.

Пътят Смилян – Рудозем вече е отворен. Артерията ще се използва като част от обходен маршрут за товарните автомобили, които не могат да преминават по пътя Смолян – Средногорци заради голямото свлачище край Тикале.

Смолян / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 19:29  12.03.18
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай