3 117 11

Българската църква: Президентът уважи госта си и отстоя позиции!

Румен Радев прие с уважение към своя гост, пишат от патриаршията

Константин Карагьозов

Българската православна църква излезе с позиция по срещата на президента Румен Радев и руския патриарх Кирил. Тя е подписана от протоиерей Николай Георгиев от пресцентъра на Светия синод, който е присъствал на разговорите в президентството.

Според него Радев се е държал „като държавник, с уважение към своя гост, но и отстоявайки твърдо своите позиции”. Уверил е руския патриарх, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и благодарност на руския народ. Но и че сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се под знамената на руската армия, без значение от неговата националност.

Ето и цялото изявление:

Уважаеми дами и господа,

Искам да внеса яснота в обърканите послания относно срещата на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с президента Румен Радев, тъй като лично присъствах там.

Срещата на патриарх Кирил с българския президент на 04.03.18 се проведе с участието на българския патриарх Неофит и митрополити от БПЦ.

В своето изказване патриарх Кирил изложи болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него държави.

Президентът Радев с такт и достойнство увери патриарха на Руската православна църква, че българският народ никога не е преставал да отдава почит и заслужена благодарност на руския народ, на Руската църква и на воините от армията-освободителка на император Александър II и президентът е изразил всичко това в своите речи на честванията на 3 март.

В същото време, президентът Радев изрично подчерта, че така както Църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.

Патриарх Кирил сам предложи да приключи тази тема, след като президентът му напомни за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.

През целия разговор президентът се държа като държавник, с уважение към своя събеседник, но и отстоявайки твърдо своите позиции, което силно впечатли главата на Руската православна църква.

В края на разговора патриарх Кирил отправи благословията си към българския президент, но последният каза, че я е получил вече с встъпването си в длъжност от мъдрия Български патриарх Неофит.

Междувременно от Московската патриаршия публикуваха видео от срещата.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тръмп
  Отговор
  1 21:00  12.03.18
  БЦ е пълно с агенти на КГБ-подлоги!:)Не сме очаквали божията истина,а лицемерен комунистически буламач!:)Анатема за агентите на КГБ!:):)
 • jorj
  Отговор
  2 21:14  12.03.18
  Да, ама Не !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • Ads
  Отговор
  3 21:39  12.03.18
  Уважение и признателност не се получават нито със заповеди, нито с молби. Вълкът кожата си мени, нрава никога.
 • гост
  Отговор
  4 21:44  12.03.18
  До къде се докара Фърчилото,синода да му е говорител.Жалка история!

 • 5 22:48  12.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Г.З.
  Отговор
  6 00:09  13.03.18
  Говорил съм с финландци те наистина не знаят че тяхни войски са освобождавали България.Явно Руснаците притискат участниците във войната да си мълчат,Дори и във историята на Финландия данните са завоалирани.
 • Патриот
  Отговор
  7 05:31  13.03.18
  Бойко му целуна ръка защото е православен християнин. Патриарх Кирил направи Радев за две стотинки, защото стоеше пред него като директор на православието и християнството. Не можеш да стоиш така пред висш духовник, те са за това за да им се поклони човек като пред Бог. Като си комунист-директор, спуснат с парашут на президентския пост от госпожа Нинова, с американско образование и летец, те очаква скандал с църквата.
 • Юююбряяяяя
  Отговор
  8 07:56  13.03.18
  Политиците ни винаги са били ГОЛЕМИ БОКЛУЦИ и завоюваното от народ и армия са предавали и продавали за лична изгода. ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ ЯСНО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ! Ну случайно Христо Ботев казва във стиховете си: ...... грабят от народът гладен, граби подъл чорбаджия, за злато търговец жаден и поп с божа литургия! .....
 • Пеньо
  Отговор
  9 08:21  13.03.18
  Покажете запис от това изявление на президента и аз с пълно задоволство ще се извиня за съмненията, които имам относно робското поведение на държавният глава. За съжаление нямам доверие и на ръководството на църквата, като знам че начело е агент Симеонов. Факт е, че на тази среща не са допуснати български медии и това само по себе си е доказателство за подчиненост и малодушие!
 • Гост
  Отговор
  10 08:27  13.03.18
  Щом от Синода са толкова уверени в правотата на Радев, защо го защитават почти 10 дни след гафа? Имам усещането, че от президентството са помолили Синода за подкрепа!
 • Андрешко
  Отговор
  11 09:18  15.03.18
  Ми те руснаците нали го пуснаха по техните си телевизии , то понеже български медии нямаше на срещата , там се видя как румен ветото само кима като насрано чавдарче , иска да са прави на мъж , ама не дава стенограмата

Напиши коментар:


Публикувай