2 791 10

Учителка дърпа уши, наказаха я

Възпитателката сипела постоянни обиди по децата

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Учителка от елитно училище в Пазарджик е наказана с „Предупреждение за уволнение“, след като няколко шестокласници, на които преподавала, подали жалба срещу нея, предаде "Дарик".

Децата обвиняват преподавателката си във физическо и психическо насилие. Тя е обжалвала дисциплинарната санкция, но Окръжният съд я потвърждава с окончателно решение.

Наказанието е наложено, защото в различни дни през учебната 2016/2017 година в час по английски преподавателката дърпала ушите на различни ученици и им крещяла поради невъзможност да въдвори ред. Преди това пък казала на ученичка „Ти нямаш грам акъл в главата!“, нарекла я безотговорна и безочлива. Освен това отказала да премести ученик с намалено зрение на първия чин, защото бил „огромен“. Обиждала децата с думи като „говеда“ и ги заплашвала, че ще „изхвърчат от часа“. Бутнала едно от момчетата и то се ударило в стената, на момиче дръпнала силно ръката и му причинило болка. В заповедта е посочено, че госпожата се държала така и в други класове. Случвало се да удря, обижда и скубе неведнъж свои възпитаници, също шестокласници. Самите деца чрез ученическия съвет написали жалба, както свидетелстват в съда, а тя била внесена при директорката от родители.

Версията на учителката е, че не крещяла, а надвиквала класа, като сама определила обстановката като неспокойна и ненормална. В обясненията си написала, че използвала израза „Извинете ме, но се държите като говеда“ за ученици, направили нещата нетърпими. Дръпнала ръката на девойка, за да не се увлича от лошия пример на другите. За друго момиче твърди, че то я обиждало, а майка му се държала безочливо.

Заповедта за наказание е наложена на 10 януари миналата година от директорката на учебното заведение и е обжалвана пред Районния съд с мотива, че школската ръководителка не е направила необходимото, за да докаже вина, и не показала жалбите от деца и родители. Така наказаната била лишена от възможност да се защити. Не били проведени и срещи с недоволните за изясняване на обстоятелствата, а така не били изпълнени изискванията на Кодекса на труда. Магистратите на първа инстанция отменят заповедта като немотивирана. Окръжният съд обаче посочва, че в исковата молба липсва оплакване за мотивите, а съдът е длъжен да се съобрази с параметрите й, не може да я „дописва“.

Грубото отношение и обидните квалификации, за които учениците свидетелстват, са им причинили освен физическа болка (дърпане на уши, скубане, бутане, дърпане и т.н.) и основателен страх и боязън от следващо подобно посегателство (учениците инстинктивно си крият ушите, когато учителката приближава), което сочи и на нанесена психическа травма, посочват в мотивите си окръжните магистрати. Те определят нарушенията на правата на децата като тежки по своя характер и вредно въздействие. Наказанието е оставено в сила, а учителката – осъдена да плати на училището разноските за две инстанции – общо 625 лева.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • оня с автосервиза
  Отговор
  1 00:56  14.03.18
  Децата са меко казано невъзможни ! За да имаме качествено образование трябва учениците да имат респект от учителите ! Аз съм имал учител ,който ни биеше като студено желязо целият клас без да се интересува кой какъв е и момче ли си или момиче ! Но докато ни беше класен класът ни беше на първо място по успех от випуска ! Може и да не съм прав , но си мисля ,че не трябва да задиряме на учителите , когато се държат строго с децата ни , даже е по добре да са строги постоянно за да знаят учениците ,че свободата и свободията са различни неща !
 • Енчев
  Отговор
  2 03:14  14.03.18
  И правилно е да дръпне училищен преподавател ухо на непослушници с дъвки в уста, щом са го пуснали родителите нехранимайковци хулиганчето си бед домашно възспитание в училище! Даже и родителите са да им дръпне държавата уши, щом затвориха педагогическите стаи за малолетни хулигани и премахнаха предмета "ПОВЕДЕНИЕ" на който ако получиш 2ка повтаряш цялата година безприкословно! С уважение: Енчев / enchev_ip@abv.bg
 • бббббб
  Отговор
  3 07:09  14.03.18
  Трябва да е наградат ,а не да бъде наказана.С това лигаво и не възпитано от родителите поколение занищо не ставаме.
 • mediator37
  Отговор
  4 08:07  14.03.18
  Понеже не им дърпат ушите сега, като малки, като пораснат те няма да ни дърпат, направо ще ни режат ушите. И на съдиите , дето ги защитават ще режат ушите. За благодарност.

 • Енчев
  Отговор
  5 08:30  14.03.18
  На времето когато бяхме действително Хора в Народната си истинска Република България, а не както сега Ултра-десни, НАТО-ризирани марионет-ПАЧАВРИ, след петрол-геноцидните Коран-пикльовски кравари, за лошо поведение ни гониха от час и ни пишеха оценка 2йка. И правилно е дръпне уши от училищен преподавател на непослушници с дъвки в уста хулиганчета, щом са ги пуснали родителите-нехранимайковци, без домашно възспитание в училище! Даже и родителите са да им дръпне държавата не само ушите но и джоба, щом затвориха педагогическите стаи за малолетни-хулигани и премахнаха предмета "ПОВЕДЕНИЕ" на който ако получиш 2йка повтаряш цялата година безприкословно! С уважение: Енчев / enchev_ip@abv.bg
 • Петър
  Отговор
  6 08:50  14.03.18
  Случка от 1988 година в която главен участник съм аз: Дъвча дъвка "Идеал" по време на час,другарката Бойчева по математика дойде до мен сложи си ръката пред устата ми и каза да изплюя дъвката,взе я с другата ръка и ми я залепи много хубаво в косата,ходих след часа при малките ученици от първи и втори клас да взема ножичка та да отрежа дъвката барабар с косата,питайте ме дали повече си позволих да дъвча дъвка в час?
 • Спас
  Отговор
  7 10:39  14.03.18
  Нито в къщи възпитание нито в училище представям си какви ще са в живота.
 • по темата
  Отговор
  8 12:06  14.03.18
  Невъзпитаните хулиганчета, да бъдат въдворявани в ТВУ от казармен тип за по две години, а родителите в затвора.
 • Пишман даскал
  Отговор
  9 12:10  14.03.18
  Част от съвременните "ученици" заслужават не да им се дърпат ушите, а направо да им се пръснат тъпите тикви, защото не стават за нищо - тъпи, прости, нагли, мързеливи... Чудя се обаче дали тази "учителка" по АНГЛИЙСКИ изобщо става за нещо? Защото ако ставаше, щеше без никакъв проблем да си намери в пъти по-добре платена и в пъти по-спокойна работа в някоя фирма или в някое частно езиково училище, където няма олигофрени. Май в случая е нещо като хвани едното, та удари другото...
 • Чичу Ади
  Отговор
  10 22:58  15.03.18
  Ако има изненадан от случката, то се намира дълбоко в собствения си задник и няма никаква ориентация. Образователната система сама създаде тези лумпени, наречени ученици. В шести клас нямала грам мозък? За какъв мозък говорим, като те завършват гимназия с мн. добър успех, без да могат да четат и пишат. За смятане и дума не може да става. Имам познати преподаватели, които са ми разказвали всякакви истории на тема днешното училище. С делигираните бюджети се търси количество, а не качество. Патят си малкото останали съвестни учители, които накрая ще излязат не съвестни, а глупави за дето се опитват да се опълчат на прогнилата система.

Напиши коментар:


Публикувай