941 6

Арнаудова: Кметовете ще си имат собствени армии

Остри критики и притеснения от закона за частната охрана

Константин Карагьозов

Остри критики и притеснения от закона за частната охрана изказа говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова, след като вчера и Сотир Цацаров, и президентът Румен Радев сезираха поотделно Конституционния съд за противоконституционност на разпоредби в закона.

Основното притеснение е, че кметовете на практика ще могат да създават своя собствена армия. Според двамата охраната на населените места трябва да остане задължение на МВР.

"Действително, това ще бъде една, образно казано, армия под ръководството на кмета на общината", заяви Арнаудова пред bTV.

Тя посочи, че в закона не е упоменато кому се падат повечето правомощия - на МВР или на частните охранители. Разрешаването на кметовете на общини да сключват договори с частни охранителни фирми за охрана на цели урбанизирани територии "може да доведе до разпад на държавността", категорична е тя.

Атакуваните от Цацаров разпоредби „категорично противоречат на принципите на правовата държава. Те са противоконституционни и защото с отнемането на правомощия от държавата и възлагането им на частни субекти, е налице опасност и за националната сигурност, и за нарушаване на правата на всички български граждани“, каза oще Арнаудова.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Bahti
  Отговор
  1 11:58  13.03.18
  Нали знаете как умират диктаторите? Ние НЯМАМЕ ДЪРЖАВА.
 • SAAB
  Отговор
  2 12:08  13.03.18
  Това го има в нашата историята .....и тия , които са чели повече от една книга знаят какъв е резултата .... Шишман и болярите ! НО ...те са си тук вече...само трябва да сменят флага и да им раздадат фесове ...240 и една чалма :)

  Коментиран от #4

 • КМЕТ
  Отговор
  3 12:25  13.03.18
  И задължително собствени ВВС и ПВО за да воюва с другите кметове! Моля.
 • Bahti
  Отговор
  4 12:28  13.03.18

  До коментар #2 от "SAAB":

  Четенето води до особен вид вирус, наречен Мислене. Повечето са имунизирани.
 • Пеньо
  Отговор
  5 12:41  13.03.18
  Не познавам предлаганите изменения и няма да ги коментирам. Аз бих задал на кака Руми следният въпрос: Държавата изпълнява ли си задълженията си по опазване здравето и имуществото на гражданите? Отговорът е очеваден! Тенденцията по абдикирането на държавата и особено в селските райони не е от вчера и полиция и прокуратура имат своят принос за това. А когато котката я няма - мишките тацуват! Така че се вземете в ръце и направете нещо, иначе за какво сте ни? Логично е тогава хората да поемат в свои ръце прочистването от мишки и плъхове!
 • Бат Мишо
  Отговор
  6 18:14  15.03.18
  властта в ква паника изпада секи път пред възможността населението да се пази и защитава и въоръжава кефят ма

Напиши коментар:


Публикувай