863 6

ДС крояла планове да опожари Вселенската патриаршия

Целта била да се влошат отношенията между Турция и Гърция през 1970 г.

Снимка: Дневник
Снимка: Дневник
Мария Атанасова

Държавна сигурност е планирала да опожари Вселенската патриаршия в Истанбул. Целта на операцията била да се влошат отношенията между Турция и Гърция през 1970 г. Това се вижда от два от документите в новия сборник на комисията по досиетата "Държавна сигурност и вероизповеданията - Българска православна църква (1944 - 1991)", който официално ще бъде представен днес, пише "Дневник".

През 1970 г. в Първо главно управление (разузнаването) започва работа по операция "Кръст". Замисълът е да се опожари катедралната църква "Св. Георги" на Вселенската патриаршия в квартала "Фенер" на Истанбул, храм на християнската общност в града от ХVII век.

Целта била да се влошат отношенията между Гърция и Турция. Логиката на ДС - "дори най-незначителният и неорганизиран акт срещу патриаршията винаги предизвиква бурна реакция сред гръцката общественост". Наблюденията на разузнаването били, че винаги следвал "още по-силен" отговор от "турската страна".

ДС обаче не планирала "незначителен акт" срещу патриаршията, а "остро мероприятие". От втория документ по темата се разбира, че агентите трябвало да проучват възможността за изпълнение на "специалното мероприятие" по време на дневно или вечерно богослужение. Изпратените агенти трябвало да видят при кои религиозни празници посещенията в храма са най-много и да проучат строгостта на пропускателния режим. Препоръчва се тези проучвания да се правят на големи празници като Бъдни вечер и Рождество Христово.

При създаване на конфликт между Гърция и Турция САЩ "биха се оказали в твърде затруднено положение" при избора на позиция според документа. От службите са предположили, че каквото и да направи Вашингтон, "все една от страните ще бъде недоволна". За "подсилване" на ефекта от опожаряването е трябвало да бъде планирана и друга дейност, която да "въведе противникът в заблуждение".

Сборникът съдържа документи за отношението на комунистическата власт и органите й - Държавна сигурност, Министерството на външните работи, Дирекция по вероизповеданията, към Българската православна църква, Св. синод, митрополиите и практикуването на християнството в България.

Вижда се, че тайните служби са наблюдавали храмовете по време на празници като Великден, искали са смяна на митрополити, бъркали са се при избора на техни заместници, набирали са сътрудници "по линия на духовенството", следили са членове на Св. синод, опитвали са компрометирането им. Една от задачите е подмяна на християнските тайнства и чествания с нови ритуали.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бактисъл
  Отговор
  1 15:05  13.03.18
  Бе, я изкарайте плановете от турското и гръцкото разузнаване, и западните, от онова време, да видим те пък какви "филантропични" акции са били планирани

  Коментиран от #5

 • jorj
  Отговор
  2 15:40  13.03.18
  Само болни комунистически мозъци могат да измислят тези идиоти ни!!! Като нищо убиват, майка, баща, брат, сестра, роднина!!! ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ А НИЕ СИ МЪЛЧИ КАТО ПУТКОВЦИ,!!! ЗАТОВА СМЕ НАЙ-БЕДНИТЕ И ПРЕЗРЕНИ В ЕВРОПА!!!!
 • OMBRÉ
  Отговор
  3 19:40  13.03.18
  Говори се че зад атентата на гара буново също стои ДС , какво ли не са кроили боже.
 • Един от хората
  Отговор
  4 20:27  13.03.18
  Може,че то и Ахмедчо и Местанчо са от ДС,няма вече нещо което да ни изненада.Пъкъла е тука на Земята!!!
 • незнайко
  Отговор
  5 17:18  14.03.18

  До коментар #1 от "бактисъл":

  Няма нужда да ги изкарват, не виждате ли, че Ердоган го върши вече, това което са планирали !!! Нашите УМРЕЛИ управници мълчат като н.....и !!!
 • ПЕЕВ
  Отговор
  6 12:36  16.03.18
  КОМУНИСТИТЕ САМО ЗА ТОВА ГИ БИВА- ДА ОПОЖАРЯВАТ ЦЪРКВИ.

Напиши коментар:


Публикувай