765 6

Румен Петков: Първи алармирахме за частните охрани на селата

Този шизофренен подход към българските граждани не е добър, смята ексминистърт

Светослава Ингилизова

От АБВ първи алармирахме, че е абсурдно частна охрана да пази населените ни места. С налагането на подобна практика държавата обявява, че няма ангажимент към сигурността на хората, а кметовете ще решават как и кой да охраняват. Това заяви в ефира на БТВ Румен Петков - член на ИБ на АБВ.

Той припомни неизпълнените популистки предизборни обещания на управляващите (във всяко село ще има полицай – бел. ред.) и посочи, че сега, година по-късно, същите тези политически сили не само прехвърлят сигурността на обществото в ръцете на местната власт и частници, на които гражданите трябва да плащат допълнително, но и се подготвят да въоръжават населението, за да може то да се самоотбранява. Това по думите му е пълна абдикация на държавата от отговорност към собствените й граждани.

„Нали казаха, че ще има във всяко село полицай? Този шизофренен подход към българските граждани не е добър. Той показва, че някои хора, в името на изборните резултати, са готови да излъжат всички и за всичко. И при всеки катаклизъм са готови да предлагат ново нещо, което пак да се хареса на българските граждани. Така политика, в името на националния интерес и добруването на обществото, не се прави.“

„По отношение на частната охрана вече виждаме и „светли“ примери по медиите как в определени села се вземат допълнително пари от бедните им жители, за да ги охраняват. В този случай държавата казва на хората: „Ние финансираме МВР с един не лош обем средства, но не даваме пари за увеличение на заплатите, не даваме пари за ново въоръжение и оборудване. Същевременно, освен данъците, които ви вземаме, за да ви охраняваме, ви и оставяме на произвола.““

„От АБВ сме убедени, че това постоянно променяне на нормативната уредба спрямо конюнктурата води до излишно напрежение. Имаме десетки и стотици промени в НК. Стига се до там прокурорите и съдиите да не могат адекватно да въвеждат в сила и приложение поредната законова промяна. Мисля, че и закона за притежаване на оръжие и закона свързан с правото на самоотбрана са достатъчно солидни и в момента“.

Петков бе призован за коментар и по отношение на скандалите в коалиционното управление на държавата. „Не е наша работа да коментираме самите настроения и напрежения в малката, в средната и голямата коалиция. Аз обаче мисля, че това казва на обществото, че този формат не е продуктивен. Той е заченат не в името на добруването на обществото, а в името на политическото присъствие във властта, например на Валери Симеонов. Когато това е на гърба на обществото, когато агресията е начин за личен просперитет, нищо добро не ни чака“.

По повод скандала с руския патриарх Кирил, членът на ИБ на АБВ заяви: „Историческата истина е, че битката се води от Руската армия. Но аз не приемам нападките, които в Русия се отправят към България. Мисля, че словото на патриарха беше най-малкото непремерено. Защото президентът Радев говори за представители на националности, за финландски граждани, за румънски граждани, а румънската армия е втората, която самостоятелно участва във войната. В Плевен например, ако не благодариш на румънците и финландците, няма да бъде разбрано. Аз съм бил в Тампере и там основни публични обекти се казват „Плевен“, посочи той.

„Мисля, че той (руския патриарх, бел. ред.) е бил подведен. И за това мисля, че това негово изказване е непремерено и неадекватно от гледна точка на днешните реалности, защото ако се върнем повече от една година назад, ще си спомним за явлението „Плевнелиев“, който на 3 март не споменаваше братята освободители. Тук става въпрос за Светейшия патриарх, да - той не е дипломат, но никой няма право в една държава да прави опити за институционална атака“, заяви още Румен Петков. Той подчерта, че скандала няма да повлияе на отношенията между България и Русия и категорично отхвърли версията той да е свързан с предизборната кампания на президента Путин.

„Когато преди години президентите Владимир Путин и Георги Първанов бяха на Шипка, държавният ни глава Първанов също благодари на тези нации. И ако се върне човек назад ще види, че тогава Путин реагира изключително радушно на словото на нашия президент“.

Румен Петков подари на екипа на БТВ специален патриотичен календар, изготвен от младежката организация на АБВ. „Той е уникален в много отношения. Първата дата в него е 3 март. Календарът има силен патриотичен заряд и на практика е ежедневник именно по патриотизъм, дава основание и повод всеки ден от годината да се гордеем с това, че сме българи“.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • балама
  Отговор
  1 15:13  13.03.18
  Пияндура и той запя патриотични песни, като усети на къде духа вятъра. Иначе, е първи на Банго Васил.
 • куку руку ку
  Отговор
  2 15:30  13.03.18
  Частни охранители... като частните съдии изпълнители?
 • JEEP
  Отговор
  3 15:50  13.03.18
  Публикувано във факти.бг: От АБВ първи алармирахме, че е абсурдно частна охрана да пази населените ни места. А кой да ги пази? Кой да пази хората, дето цял живот са се трепали за тази държара. Държавата като такава я няма, но ни забранява свободен достъп до оръжие. Скоро ще ни съдят, че заключваме вратите и така създаваме неудобство на цветнокожите избитатели. Преди години ми разбиха вилата, а дошлите полицаи ми казаха да съм доволен, че само кабели и инструменти са ми откраднали. В други къщи и инсталацията изскубвали.

  Коментиран от #4

 • куку руку ку
  Отговор
  4 15:57  13.03.18

  До коментар #3 от "JEEP":

  На мен ми предложиха да си я продам и намало какво да ми разбиват. А иначе отдавна частна фирма пази вилната зона. Разбиват се само тези, които нямат сключен договор с фирмата за охрана... И това искат да го направят масово. Борчетата от 90-те години ще изглеждат като детска градина пред това, което ще стане.
 • Опааа
  Отговор
  5 18:17  13.03.18
  В СЕЛО ТЕЛИШ ПЛЕВЕНСКО ИМА ОХРАНА И КОЛИ ИМАТ И ЗАПЛАТИ ВЗИМАТ И ПО 5 ЛВ. МАЙ ВЗИМАТ НА МЕСЕЦ ОТ ЧАСТНИ ИМОТИ НА СОБСТВЕНИЦИ ДОПЪЛНИТЕЛНО КАТО ЕДИН ВИД ПО ГОЛЯМ НАДЗОР. НО КОЙ ИМ ПЛАЩА ЗАПЛАТИТЕ НЕЗНАМ. СА ОПОСКАЛИ ЯКО ВОЕННИТЕ БЛОКОВЕ КЕАЛИ И С ЗАДНИКА СИ С ИЗВИНЕНИЕ ТАМ КОЕПУСИТЕ ПОДЕЛЕНИЯТА КАК И ТРАВОПОСТОВЕТЕ ОБЕАЛИ ВСИЧКО ЛЕШ.И ТАМ ОТДАВНА ИМА ДОСТА КЪЩИ ИЗОСТАВЕНИ ПОЛОМЕНИ ОБЕАНИ НЕ Е ОТ СЕГА СИГУРНО ОТ 5-10- 15 ГОД. НАЗАД. УЖ ТАМ НЕЖИВЕЕЛИ ЦИГАНИ, ТЕ СА ПО БЕТЕР ОТ ТЯХ. СТАВА ХУБАВ СИЛЕН РЕПОРТАЖ СЪС СНИМКИ И СНИМКИТЕ ГОВОЕЯТ БЕЗ ДУМИ. ИНАЧЕ СА ХИТРИ И ТАРИКАТИ И СЕ ПАЗЯТ.СТАРИ МЕСТНИ МУЦУНИ.

  Коментиран от #6

 • JEEP
  Отговор
  6 12:59  14.03.18

  До коментар #5 от "Опааа":

  вЪрни се в даскало брат! За твое добро е.

Напиши коментар:


Публикувай