632 5

Екатерина Захариева: Благодарността се дава, не се изисква

Всяка държава с дълга история е имала местещи се граници, но сегашните са очертани с международен договор

Венцислав Михайлов

Благодарността се дава, а не се изисква, особено с тона на руския патриарх, заяви пред „Денят започва“ по БНТ външният министър Екатерина Захариева.

По повод думите на Кирил, че е огорчен, защото у нас се отдава почит и на други народи за освобождението, освен на Русия, тя подчерта, че българският народ изпитва нужната признателност към Русия.

"Но не е приятно да се държи такъв тон, в която и да е българска институция. Мисля, че е редно както винаги сме благодарили на Русия, да сме благодарни на всички други страни, които са допринесли за българското Освобождение. Избори има в Русия, особената интензивност предполагам е свързана с това. Ние не сме дали малко на Русия, дали сме им азбуката, а не изискваме всеки ден благодарност за това, не изискваме да не се благодари на други държави. Стремим се да имаме добри отношения, ясна е историческата ни връзка с Русия", каза още Захариева пред БНТ тази сутрин.

По думите й е задължително, както винаги сме благодарили на Русия, така да благодарим и на хилядите жертви на други държави. Но министърът изтъкна, че Русия винаги е имала геостратегически интерес към Балканите и Проливите.

"България и Русия винаги са се стремели да имат равностойни и прагматични отношения. Историческите връзки са налице и никой не ги отрича. За 2017 г. има голям ръст на стокообмена между двете държави, така че диалогът се развива добре, но стратегическият избор на България е членство в ЕС", подчерта Захариева.

И уточни, че няма дати за среща на държавно ниво между премиера Борисов и президента Путин, но такава се подготвя.

По повод исканата от ГЕРБ стенограма на разговора между президента Румен Радев и руския патриарх, Захариева, която е бивш началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев обясни, че изготвянето на стенограма или протокол при срещите е в различен вид. От пресслужбата на държавния глава вече обявиха, че разговорът му с Кирил не е записван.

Външният министър коментира и скорошното изказване на Реджеп Ердоган, в което той включи Кърджалийско към „духовните граждани“ на Турция.

"Ердоган изброи много балкански държави, не само Кърджали. Нашата душа също може да бъде доста широка. Границите са се местели, на Балканите особено интензивно. Фактът е обаче, че границите са такива, каквито са. Не мисля, че такава реторика е много конструктивна. По - добре е да се въздържаме от такива неща.

Всяка държава с дълга история е имала местещи се граници, но сегашните са очертани с международен договор, така че реториката на турския президент Ердоган е неоснователна", каза Захариева.

Тя припомни, че и български политици са правили подобни изявления.

Още вчера Външно министерство излезе с позиция за думите на Ердоган, в която се казва, че границите не подлежат на преразглеждане.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Салам Алеко
  Отговор
  1 10:55  14.03.18
  Сивия помияр, в душата си(невярвам да има душа) има претенции към земята на апачите, чероките и ескимосите! Целия свят е в неговата тъпа душа! Даже провинциите по млечния пътщяха са в душата му ако е чел Артър Кларк! Добре че не знае да чете! Но сигурното е че душата му побира всичко!
 • Мек Член
  Отговор
  2 10:58  14.03.18
  Е ти си свикнала да даваш,на тебе кой ще ти иска.
 • аве фюрер
  Отговор
  3 11:23  14.03.18
  Добре издържана позиция в стила на нормалната дипломация и език от страна но външното ни министерство . Но нашите душевни , етнически и полагащи се по право граници са чак до Истанбул и да не говорим за останалите ни съседи .... Та аз съм от поколението което се е учило да държи автомата от правилната страна , и знае как да борави с него , и не изключвам възможността ,ако се наложи да го хвана пак и да отнеса колкото трябва гаджалски глави .... Въпроса е ,кой още си спомня в България как се използва АК - 47 ??? Настанало е време сами да се организираме и да защитим домовете си .... от тия въртогъзници в държавното ни ръководство големи очаквания нямам .... Апропо, в Кърджалийско на всеки гаджал навършил 18 години му изкарват веднага ловен билет и му купуват пушка , като по този начин легално се въоръжават , та въпроса е как се изкарва ловен билет на хора които дори не могат и да четат ..... ,но явно и това българските служби за национална сигурност са го проспали ....
 • ПЕЕВ
  Отговор
  4 13:30  14.03.18
  МНОГО Е ПРАВА ЖЕНАТА.
 • 20 Стотинкс
  Отговор
  5 16:13  14.03.18
  А бе тази на ли е външен министър? - Би трябвало да е активна! - Да се занимава с всички въпроси свързани със страната на "външната" сцена. - Аз не я виждам да дава, официални изявления да се занимава с това, което трябва. - То от друга страна Би Би се крие навън, че да не му задават въпроси. Ако Захариева реши да си върши работата, то Боцко ще трябва да се прибере и да отговаря на сериозни въпроси.

Напиши коментар:


Публикувай