592 6

Петкова: Не ни е работа да отговаряме за финансирането на сделката за ЧЕЗ

Според нея изкуствено се е създала ескалация на напрежението

Светослава Ингилизова

„Не съм съгласна с изказването на президента Румен Радев, че правителството трябва да даде отговор за финансирането на сделката. То няма как да даде такъв отговор, тъй като не е участвало в процедурата. Чешката държава продава едни свои активи, които се намират в България. Не е работа на държавата да дава отговори как е структурирано финансирането”, заяви пред Нова тв министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Вчера президентът обяви, че свиква Консултативния съвет за национална сигурност заради казуса „ЧЕЗ”.

"Сделката стартира като бизнес сделка. Сами видяхте как темата ескалира и как всъщност някои се опитаха да направят от тази чисто икономическа бизнес сделка политически въпрос. Смятам, че това развитие на събитията не беше благоприятно за никого", на мнение е Петкова.

Според нея изкуствено се е създала ескалация на напрежението. Петкова обясни, че три министерства анализират най-добрия изход от ситуацията и детайлите щели да бъдат уточнявани. Не било ясно и каква най-висока цена е склонна да плати държавата, ако чешката страна позволи България да участва в продажбата.

„За нас е много важно българските граждани да бъдат спокойни. Разбираме какви са страховете на хората. Искаме да създадем такива условия, че те да бъдат минимализирани и хората да бъдат спокойни, че държавата ще има определено контролно участие в тази сделка”, обясни още Теменужка Петкова.

„Темата за цената на тока е последната, която ще бъде обект на дискусии. По-важното в момента е как, ако има такава правна възможност, България да участва в сделката", допълни тя.

"Инерком" няма нищо против държавата да участва. Всичко е въпрос на анализ, който да ни даде отделните варианти, които съществуват. Най-важното е да гарантираме енергийната сигурност на страната. Държавата няма как да помогне на г-жа Върбакова. Тя не може да поема такива ангажименти да финансира подобна сделка", добави министър Петкова.

Петкова обясни, че познава Гинка Върбакова още от преди 20 години. Тогава тя е работила в Министерството на финансите.

„Никога не съм предполагала, че животът ще ме постави в ситуацията да бъда министър на енергетиката. Г-жа Върбакова тогава също не се занимаваше с енергетика. Тя се чувства виновна за това, че подадох оставка, а аз смятам, че това беше мой морален дълг. Не желая по никакъв начин името ми да бъде замесвано в подобни инсинуации”, допълни Теменужка Петкова.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мафия еоод
  Отговор
  1 10:44  14.03.18
  "ГЕРБ" ЕООД, то има ли едно нещо, за което да отговаряте, че не мога да се сетя??????
 • Спас
  Отговор
  2 10:45  14.03.18
  Щом не ви е работа ами каква му е работата на това министерство.
 • Bgbgbg
  Отговор
  3 10:49  14.03.18
  Ако държавата почне да се меси във всички часъни сделки то бизнес в България няма никога да има
 • ГрЛилов
  Отговор
  4 10:56  14.03.18
  Малко помощ от приятел:http://svobodnoslovo.eu/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%B5/ Всички отговори по темата от Гр.Лилов
 • Теменжка
  Отговор
  5 11:10  14.03.18
  Защо Теменужке подаде оставка. Така и не се разбра? Какво нередно виждаше ти в онзи момент и не го виждаш сега. Представи си, че Гинка е приятелка на мафиозки бос (има такива) и всъщност парите за сделката са от наркотици, проституция, източване на ДДС и откровенни кражби (това също го има). Не е ли редно българското правителство да се бори с прането на пари. Ако Сименс беше решил да купи дела на ЧЕЗ, знам, че тях ги проверя едно друго правителство, но българските фирми, които ей така вадят 300 милиона и повече и ще съдят България за 600 милиона, трябва българското правителство да ги проверява. И тъй като ти видя веднага нередност в сделката, редно е да си подадеш отново оставка и да се махнеш.

  Коментиран от #6

 • onq s konq
  Отговор
  6 11:37  14.03.18

  До коментар #5 от "Теменжка":

  Ако си подаде отново оставката ,вече няма да й пука дали ще бъде приета или не,защото ще бъде назначена на висша позиция в "новия ЧЕЗ" със 5-6 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ЗАПЛАТА ОТ СЕГАШНАТА НА МИНИСТЪР.А че Гинка ше купи ЧЕЗ-просто няма съмнение!

Напиши коментар:


Публикувай