1 179 5

Депутатите създадоха анкетна комисия за продажбата на ЧЕЗ

Предложението беше на БСП, но бе прието от управляващите, за да се спре със заиграването със страховете на хората

Снимка: БТА/АП
Снимка: БТА/АП
Венцислав Михайлов

Парламентът създаде анкетна комисия, която да проучи обстоятелствата около планирана сделка за продажбата на ЧЕЗ, както и приватизацията на енергодружеството.

Предложението е на БСП, но беше прието при пълно единодушие в пленарната зала.

Начело на комисията ще е депутатът от левицата Жельо Бойчев (БСП). Тя ще работи един месец.

Аргументът на управляващите да приемат предложението на опозицията беше, че така ще се спре със заиграването със страховете на хората.

Комисията ще разгледа и приватизацията на дружеството, обявиха депутати от левицата.

„Преминаването на собствеността на дружеството, осигуряващо електроснабдяването на повече от 3 млн. души в една трета от територията на страната, в ръцете на неясни собственици, при неизяснени обстоятелства и непрозрачно финансиране, е недопустимо от гледна точка на националната сигурност“. Това заяви заместник - председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.

Той подчерта, че има доста съмнения около тази сделка. „Народното събрание, като най-висш орган в страната, не може да остане безучастен свидетел на случващото се в стратегически сектор, какъвто безспорно е енергетиката“, допълни Стойнев.

По неговите думи парламентът е длъжен да упражни своите правомощия и да установи всички факти и обстоятелства около процедурата, която доведе до избора на фирма, създадена преди няколко месеца, с капитал от едва 50 000 лв. за купувач на едно от най-големите енергийни предприятия в страната.

Стойнев припомни, че оповестяването на сделката за продажба на чешкото дружество на „ЧЕЗ Груп“-България е предизвикало остра обществена реакция и сериозни притеснения в българските граждани.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • феодала
  Отговор
  1 10:29  14.03.18
  Както е казал Никсън във връзка с аферата Уотъргейт: "Ако искаш да покриеш нещо, създай комисия, която да го разследва."
 • теза
  Отговор
  2 10:31  14.03.18
  Ако искате нещо да не стане , направете кимисия. Никога не могат се разбра. Али Баба и 240-те разбойници , банда престъпници !
 • ЧЕЗ
  Отговор
  3 10:45  14.03.18
  http://svobodnoslovo.eu/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%B5/ Всички отговори по темата от Гр.Лилов
 • Кольо
  Отговор
  4 13:01  14.03.18
  Всичко е пародия създавана от бсп
 • До кога
  Отговор
  5 08:36  15.03.18
  Още пари ще пилеят. Спомнете си с АЕЦ Белене колко комисии, външни експерти, комисионни, корупция и още има хора на огромни заплати с южен поток същото, с КТБ същото, но резултат никакъв. Ако им направиш калкулация на разходите сигурно ще достигнат себестойността на една атомна централа. Кой е виновен. Затова хората са казали по добре грешно решение, но навреме отколкото никакво.

Напиши коментар:


Публикувай