871 3

Над 200 хил. частни охранители, а МВР с ограничен ресурс

Мартин Христов

"Правомощията, които се дават на местното самоуправление и на кметовете по този закон и в момента съществуват. Те могат да изградят звена за самоохрана или да сключват договори с частни охранителни фирми за опазването на имуществото на общината. В момента просто по-детайлно се регламентират отделните видове охранителна дейност", коментира пред НоваТВ директорът на "Национална полиция" Христо Терзийски, опасенията на президента и главния прокурор от новия закон, който регламентира частната охрана.

Според него за сигурността на обществото трябва да се грижи МВР, а държавата има достатъчно инструменти, така че частните охранители по малките населени места да не превишават правата си.

Ресурсите, които са в ръцете на държавата и в частната дейност, са различни.В частната охранителна дейност са включени над 200 000 служители, а 1800 фирми имат лицензи за охрана. Отделно съществуват и 800 звена за самоохрана. Всичко това може да се включи в ограничаването на посегателствата върху населението, допълва Терзийски.

Той счита, че полицията е с ограничен ресурс, въпреки че през изминалата година са назначени повече от 1200 души именно в слабонаселените места у нас. Увеличен е и щатът на жандармерията с 300 души.

Според зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, "охранителна дейност, осъществявана от охранителни фирми, следва да се разбира като осигуряване на условия за сигурност на гражданите чрез превантивни дейности - мониторинг, видеонаблюдение, осигуряване на реакция. В никакъв случай не може да се касае за един пълен пакет правомощия, свързани с предотвратявания, пресичане или разследване на престъпления".

Според него МВР трябва да осъществява адекватен контрол на частните охранителни фирми и допълни, че общата щатна численост на МВР е под 50 хил., а охранителните полицаи и жандармерията са около 15 хиляди по щат.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Анибал
  Отговор
  1 14:03  14.03.18
  90% процента от състава на мвр е в канцелариите , така наречените чантаджии с пагони!Трябва тия всичките да бъдат изритани на улицата,и тогава ще има резултат.Много плъхове има в тия канцеларии,които цял си клатят краката и взимат незаслужено най-големите заплати.

  Коментиран от #2

 • Гост
  Отговор
  2 14:14  14.03.18

  До коментар #1 от "Анибал":

  Точно така на улицата 2ма в канцелария 20. А и отделно взимат 2 -3 пъти по големи заплати от тези на улицата и после няма разкриваемост ... е кой щетоводители или деловодители.
 • бай Иван
  Отговор
  3 16:33  14.03.18
  Значи ще си плащаме и за сигурност, а полицаите да си клатят краката и да ходят по стачки за увеличение на заплатите. Много добре са го измислили. След, като се видя, че немогат да се справят нека да се пробва и частна полиция, но с пари от бюджета на МВР....

Напиши коментар:


Публикувай