825 3

Самолетните полети минават под контрола на ДАНС

Тази антитерористична мярка е заложена в законодателни промени

Венцислав Михайлов

Самолетните полети - под контрола на ДАНС. Тази антитерористична мярка е заложена в законодателни промени, които Министерският съвет гласува на днешното си заседание.

Авиокомпаниите ще предават данни за пътниците си до 48 часа преди излитането, ако полетът е редовен и 24 часа по-рано за полетите, които не са по график.

Ще се докладва датата на резервацията, как е платена, датата на пътуването и пълния маршрут, имената, датата на раждане на пътника, адреса и телефона му.

ДАНС има право да следи самолетните резервации от началото на 2016 г., а сега правомощията на службата се разширяват.

С предлаганите от правителството промени се въвеждат в цялост изискванията на Директива (ЕС) 2016/681 относно използването на резервационни данни на пътниците с цел предотвратяване, разкриване, разследване и наказателно преследване на терористични и тежки престъпления. Според националната правна уредба, Националното звено за получаване и обработване на резервационни данни на пътниците в страната, превозвани по въздух, е част от структурата на ДАНС.

Законопроектът предвижда актуализиране, съобразно директивата, на списъка на престъпленията, за предотвратяването, разкриването, разследването и наказателното преследване на които се предоставят и обработват резервационни данни на пътниците. Уреждат се случаите на съвместно използване на кодовете на полети. Определят се срокове за предаване на данните от въздушните превозвачи или упълномощени доставчици на услуги на Националното звено. Въвежда се фигурата на длъжностното лице по защита на данните. Урежда се редът за предоставяне или обмен на резервационни данни с националните звена или други компетентни органи на държави-членки на ЕС, с Европол или с трети страни, както и предоставянето на статистическа информация на Европейската комисия.

Извън изискванията на директивата е предвидено задължение за предоставяне на Националното звено и на данни за екипажа. Целта е да се създадат по-големи гаранции за защита на националната сигурност.

В проекта са включени и разпоредби, усъвършенстващи регламента на дейността на Агенцията и статута на нейните служители. Предвижда се изключение от конкурсното начало за постъпване на служба в ДАНС по отношение на лица, които са държавни служители в МВР, МО, в службите за сигурност и за обществен ред, ако отговарят на изискванията и след писмено съгласие на председателя на Агенцията и ръководителя на съответната служба.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kiro
  Отговор
  1 14:31  14.03.18
  С една дума честито всичко ще се знае и някой ако пътува много често ще го спират за щателна проверка. Не е далеч времето когато ще станем като кучетата с чип под кожата.
 • и накрая
  Отговор
  2 14:34  14.03.18
  Колкото по-сложно, толкова по-сложно.
 • Модев
  Отговор
  3 14:12  16.03.18
  ДАНС не е ли престъпна организация ? Няма никакви новини за тяхна добре свършена работа, изявени следователи, принос за сигурността ? -такива неща няма

Напиши коментар:


Публикувай