Last news in Fakti

14 Март, 2018 15:30 3 318 10

"Инерком": Не можем да вдигнем цената на тока

  • чез-
  • сделка-
  • инерком

Активите от дружествата от групата на "Инерком" са за около сто милиона лева

Арбитражното дело не е предмет на нашия договор с ЧЕЗ. Не можем да вдигаме цената на тока, осигурили сме финансиране за сделката. Това заявяват в интервю за “Гласове” Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком България" ЕАД, и Веселин Захариев от "Мейн Кепитал", които са финансов консултант по сделката за закупуването на българските активи на ЧЕЗ.

Започнахме работа по тази сделка преди година. Трябва да призная, че всичко, което се случва, след като ни обявиха за купувач, крайно ни учуди. Имам предвид политическата атака, която ескалира през последните дни, заяви Милена Стоева.

"Инерком" е сравнително млада, агресивна и иновативна компания в областта на чистата енергия и трябваше много сериозно да подходи, за да спечели сред тежката конкуренция. И това се случи, бяха множество рундове, множество оферти, дълги преговори - както по отношение на договора и условията по него, по отношение на цента, така и по отношение кой е купувача. За ЧЕЗ бяха важни три неща:

- на първо място - на каква цена ще продаде активите си;

- на второ място - на кого ще ги продаде. Те са най-голямата компания в Чехия, търгувана на борсата и със 70 процента държавно участие. Те не могат да си позволят да продадат на който и да е. Те направиха много дълги и сериозни проверки на кандидатите. Мислите ли, че щяхме да успеем, ако не бяхме издържали този тест?

- на трето място - За ЧЕЗ има редица стратегически съображения, които очевидно бяха важни за сделката, а ние като опитен екип си написахме домашното. Убедихме ги, че сме партньор, с който могат да работят, убедихме ги, че имаме финансиране, което ще помогне за затварянето на сделката, дадохме цена, която беше приемлива както за тях, така и за нас. Преговорите се водиха в Прага по чешкото право и продължиха повече от година и накрая успяхме. Договорът е подписан по английското право, обясни Веселин Захариев.

Активите от дружествата от групата на "Инерком" са за около сто милиона лева. Годишният оборот е около 50 млн. лева и по предварителни данни за отчета за 2017 г. печалбата ще бъде около 10 млн. лева. Чешката държава ни провери много внимателно. Абсурдно е да се мисли, че би продала бизнеса си на фирма фантом, каза Милена Стоева и добави, че зад тях няма политически гръб и не са свързани политически с никой.

От своя страна Захариев уточни, че в момента се водят разговори с няколко банки, но към този момент не може да сподели подробности, защото имало изключително тежко споразумение за конфиденциалност с ЧЕЗ, което буквално не позволявало да се дава почти никаква информация.

"От години работим с банки, които ни познават и смятат, че сме едни от най-добрите им клиенти. Говоря за най-големите банки в България. Отделно, по време на този дълъг процес на придобиване, ние водим разговори с множество международни банки. И тук идва най-тънкият момент - да се договорим за правилните условия, за правилната цена на това банково финансиране, колко точно ще даде "Инерком", колко ще дадат банките, за да можем да затворим сделката. В момента сме доста напреднали в разговорите с няколко банки, но към този момент не искаме да споделяме подробности", казва финансовият консултант от "Мейн Кепитъл".

Нямаме проблем с финансирането на сделката и с връщането на дълговете по нея. Нашите изчисления са представени на ЧЕЗ, като продавач и на банките, които биха ни финансирали и те смятат, че са изключително разумни. Всички, които досега работят в "ЧЕЗ-България", ще останат. Промяната на собствеността няма да бъде усетена по никакъв начин от клиентите.

“От 20 г. насам единственият начин КЕВР да одобри повишаването на цената е по един много прост механизъм: дружествата ЧЕЗ, Еерго про и ЕВН правят постоянни инвестиции в подобряването на инфраструктурата, в мрежите, в качеството на тока, монтиране на нови електромери и т.н. Всички тези инвестиции се преглеждат внимателно от регулатора и той казва: "Вие тази година сте направили 50 или 100 милиона инвестиции и съответно това може да повлияе върху потенциално вдигане на цената”, обяснява Веселин Захариев.

“Цената е разходоопределяща. Прогнозният размер на инвестициите, които се правят за подобряване на услугата и инфраструктурата за следващият регулаторен или ценови период, които предвиждаш да направиш, са включени в цената, която КЕВР ще определи за мрежовите услуги, които предоставя разпределителното предприятие. Разбира се, във формулата има и други ценообразуващи елементи, но това е принципът”, посочва Милена Стоева.

“Електроразпределението и електроснабдяването са едни от най-регулираните бизнеси в България и подлежат на контрол, по отношение на сигурността на доставките от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В такава среда компаниите работят в строго определена рамка и при спазване на строги изисквания, които гарантират на първо място интересите на потребителите”, категоричен е Веселин Захариев.

Той уточнява, че при нарушение качеството на услугите и доставките, регулаторът - КЕВР, може да реагира светкавично и да вземе мерки, за да се гарантира услугата.

“Строго регулираната дейност на КЕВР позволява постоянен контрол. Това беше ясно казано и от председателя на КЕВР доц. Иван Иванов. И на пресконференцията, която даде, и на публичното изслушване, което имахме в парламента. Има достатъчно много рамки и рестрикции, както за извършването на дейността, така и за неизвършването й. Всяко неизпълнение на регулирана дейност e нарушаване на лицензията и би довело до мигновени действия от страна на КЕВР”, обяснява Милена Стоева пред “Гласове”.

“Ние ще влезем в разпределителното предприятие при вече одобрени цени, които не сме договаряли и то за три години напред. Въпреки това сме спокойни, защото знаем, че ЧЕЗ управлява бизнеса си по нормален начин и те напълно професионално подхождат при изготвянето на ценовите заявления, по отношение на цени и инвестиции”, казва още Веселин Захариев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуте

    2 3 Отговор
    Що пък да не можете бе ? Я пробвайте да видите че можете !!!Ааааа излагате се !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анонимен

    15 2 Отговор
    Спрете да давате трибуна на тези патологични лъжци и перачи на пари!
  • 4 Гостенин

    5 0 Отговор
    Не разбрах. Инвестиции и Вдигане цената на тока са взаимносвързани .Сега логично ако едното е свързано с другото ,то хората клиенти правят инвестицията ,а не частното дружество.Тогава защо се наричат инвестиции?
  • 5 Митев

    5 4 Отговор
    Мен ми интересува колко ще ми струва ток не дали Гинка от Пазарджик или Пешо от Перник ще купи това или онова !!!! Американците казват не ме интересува кой ще е президент а колко данъци ще плащам - така че замислете се!!!
  • 6 Гост

    0 0 Отговор
    ....а сигурно много ви се иска
  • 7 123;)

    2 2 Отговор
    Само наблюдавайт,как ЧЕЗ ще изклатурка Гичето!Тя е подписала предварителен договор...с ЧЕЗ шега небива,ако си тръгнат,дълго ще ги помним!Остава и Енергопро!
    Бате Боко може да е тарикат,ама онези са играчи и не си поплюват!Интересно,кога ще разберем,че това е поредният ход на Кремъл.Русите трудно ще дадат Балканите!!

    Коментиран от #10

  • 8 Пране на пари

    5 0 Отговор
    Че на вас ви е ясно е ясно, но все пак ние искаме да знаем откъде идват парите. Дали не са откраднати от нас?
  • 9 Бай хойДД

    1 0 Отговор
    БЛАЖЕННИ СА ВЯРВАЩИТЕ ПАК ЩЕ НИ НАВЕДАТ ТЕЯ ПЕДАЛИ НО НАЛИ СИ МЪЛЧИМИ СИ ГО ЗАСЛУ
    ЖАВАМЕ ТАЯ КРАДЛИВА СГАН ТРЯБВА ДА СЕ ИЗМЕТЕ ЗА БЕЛЕНЕ
  • 10 Звяра

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "123;)":

    Платен си от Вашингтон да пишеш лъжи срещу. РУСИЯ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове