1 818 19

„Възраждане“ срещу визитата на Ердоган в България

Стефанаки Йоанис

Малко преди да посети България, Ердоган унизи страната ни. За пореден път!

Днес стана ясно, че по време на местния конгрес на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в град Сакария, нейния лидер и президент на турската (все още) република Реджеп Тайип Ердоган е направил поредното си скандално и унизително за страната ни изказване, заявявайки че Кърджали бил част от неговите и на всички турци „душевни граници“.

Ето и точен цитат на онази част от речта му, произнесена пред делегатите на конгреса, която пряко касае България:

”От този великолепен салон искам лично от моето име и от името на народа да поздравя братята ни в Босна и Херцеговина, Косово, Албания, Македония, Сърбия, Западна Тракия, Крим, България и Румъния.

Пращаме нашите поздрави на всички жертви и потиснати наши братя в Сараево, Скопие, Ксанти, Комотини, Кърджали и на Мостар. Споделяме нашата сърдечност с тези братя, чиито душа и очи са обърнати към Турция, за тези молещи се за успеха на Турция.

Всеки път го казвам: Тези градове физически са разположени в границите на други страни, но те са част от нашите душевни граници.”

Как следва да тълкуваме тези негови думи?

Първо, той говори за мюсюлманското население на Балканите и в черноморския регион като за „братя“. Всеки който е следил публичните изяви на Ердоган и е запознат с геополитическите му тези и елементарни идеологеми е наясно, че той употребява тази дума неслучайно, а именно, за да се опита да подчертае някаква имагинерна етническа близост между тези хора и основната част от населението на съвременната Република Турция. Това е груба манипулация и не отговаря на историческата истина! Съвсем малка част от мюсюлманите в Югоизточна Европа имат турски произход. Огромната част от това население, представляват наследници на ислямизирани с огън и меч местни народности, които никой не е питал искат ли да бъдат такива или не.

Второ. В словото си Ердоган твърди, че тези негови „братя“ са потиснати. Това също е откровена лъжа. С изключение на донякъде Гърция, във всички други страни, в които се намират изброените от Ердоган градове, мюсюлманите се радват на по-големи демократични права и свободи, отколкото в самата Турция. А някои от тези държави, като например Босна и Херцеговина и Македония са дори под пълния политически, културен и икономически контрол на местните мюсюлмански общности.

Трето. Когато държавният лидер на най-мощната във военно отношение и най-недемократична държава в Европа, говори за условност на граници, пък били те и само душевни (засега), то следва да говорим вече, не само за унижение, а и за директна заплаха. Имайки предвид също така, че тези му намеци и откровени закани, не са прецедент, а вече установена от години вербална политическа линия, нещата стават повече от сериозни.

На този фон, ние в лицето на българското политическо и държавно ръководство, вместо да излезем с официална нота, да привикаме турския посланик за обяснение или просто да вземем мерки по защита на националната ни сигурност, дори без да ги обявяваме публично, се готвим бодро да сервираме и отсервираме шербета и турското „кайве“ в резиденция „Евксиноград“ на 26 март, когато Ердоган трябва да дойде за среща на върха с ЕС и то в страната, чийто териториален интегритет той неведнъж е показвал, че не уважава и не признава. За нашите управляващи обаче, това явно не е проблем.

За ГЕРБ е ясно, те са си национални нихилисти по политическо призвание и не го и крият. Къде обаче са така наречените „обединени патриоти“? Защо мълчат за пореден път? Нали само допреди няколко години правеха протести срещу посещенията на Ердоган в България, искаха милиардите, които Турция дължи по Ангорския договор на наследниците на бежанците от Одринска Тракия, искаха извинение за 500 годишния османски геноцид срещу българската нация и какво ли още не. Къде са сега? Какво се промени? Отговорът е грозен и елементарен, почти колкото Каракачанов. Просто тогава бяха в опозиция, а днес са на държавната софра и устата им е пълна. Това може би е и причината за мълчанието им, а може би мълчат, просто защото са същите национални предатели, като тези които плюеха само допреди няколко години.

В тази връзка, за разлика от управляващата предателска клика, ние от „Възраждане“ ще се съберем в 12:00 часа на 26 март във Варна и ще заявим високо и ясно, че този който не уважава своите съседи и техния суверенитет, не е желан, както в България, така и в която и да е друга европейска страна.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 123
  Отговор
  1 17:53  14.03.18
  И с основание и право да го направим
 • Ханко Брат
  Отговор
  2 18:02  14.03.18
  То имаше една стара приказка - който не храни своя армия, ще храни чужда. Нещата вървят в тази посока от доста години и вместо да си изберем правителство, което мисли за това, ние си избираме подлоги на турците, за да усилим претенциите им.
 • jambazina
  Отговор
  3 18:10  14.03.18
  Тоа па да не види нещо от поп Киро.
 • Иванов
  Отговор
  4 18:23  14.03.18
  Явно управляващите ни си държат милиардите в турски банки и сами разбирате, че мачът отдавна е предрешен. Знаете ли сега какво му е на Абрамович? Милиарди долари откраднати от руския народ ще идат в дълбокото гърло на английската кралица. Гадно, нали?

 • Батко ви ОСМАН
  Отговор
  5 18:40  14.03.18
  А гн . Ердоган е вчерашен и незнае за двойния аршин в БГ . За нас българите в чужбина са духовни братя и даже им издействахме статут на малцинство. А тук как е ? Значи двойни стандарти и балкански мантилитет или хитруване.
 • 681 БГ
  Отговор
  6 19:24  14.03.18
  Долният Турчин няма място в страната !
 • 7 19:31  14.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ххх
  Отговор
  8 20:08  14.03.18
  Тия пък кои са,нафталинени "родолюбци"
 • 1111
  Отговор
  9 20:15  14.03.18
  Тия от РАЗГРАЖДАНЕ ,станаха говорители на Европа:хахах..никой,никому известни,псевдопатриоти,целящи медийна изява, популисти!

  Коментиран от #11

 • Вяра няма
  Отговор
  10 21:51  14.03.18
  Ердоган се намесва в нашата държава с тези изказвания.Нещо греши в мечтите си.Не можем да вярваме на турците.Те са агресори и нападнаха Сирия и ООН не ги спира.
 • СЕВАР
  Отговор
  11 23:52  14.03.18

  До коментар #9 от "1111":

  На умните хора са известни .....Костадин Костадинов , Стела Банкова и др. Между другото Банкова е единственият народен представител , който има уважението ми . А колкото до ердоган - и аз не го искам тук .

  Коментиран от #12

 • Зевзеков
  Отговор
  12 00:59  15.03.18

  До коментар #11 от "СЕВАР":

  Самаре .... Бегай некаде и се скриййййй. Немаме нужда от твоя коментар елементарно човече. Едвали разбираш нещо , оди да си садиш тютюня.
 • 13 07:49  15.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Колю
  Отговор
  14 21:05  20.03.18
  26.03- черни знамена и да звучат във Варна песните от " Капитан Петко ". Или вече и него не спомняте ? Тъкмо мястото е същото и историята същата. Само него го няма и се върти в гроба. Не Ви трябват партии Варненци. Това го може всеки и на всякъде.
 • Салам Алеко
  Отговор
  15 11:58  21.03.18
  Как ще го опазят сивия помияр да не изяде някой банан, портокал,яйце, к. мляко,или нещо друго от тълпата? Полицията ще има много работа! Всичкото полицай ще се командирова във Варна! В него ден, всичкото циган у тая държава, ще краде наволя, защото полицията пази, сивия помияр от тълпата!

 • Родолюбец
  Отговор
  16 16:27  21.03.18
  Тези идиоти от възраждане особено оня цървул Костадинов да си гледат работата и да не се месят в държавни дела
 • 17 17:26  21.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Кккккк
  Отговор
  18 11:34  22.03.18
  А защо родината му Грузия не е в душата му нали от там му е корена
 • Кккккк
  Отговор
  19 11:39  22.03.18
  А защо родината му Грузия не е в душата му нали от там му е корена

Напиши коментар:


Публикувай