1 302 11

Кметовете искат правомощия на пътни полицаи

Общинските полицаи, зачислени към МВР, не са достатъчно на брой

Константин Карагьозов

Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България поиска кметовете да изземат функциите на КАТ - да пишат актове и да глобяват за превишена скорост на пътя. Градоначалниците предлагат промени в закона за местното самоуправление с оглед на по-големи правомощия. Идеята за пореден път оповести кметът на Стара Загора - Живко Тодоров. Той и други градоначалници от страната участваха в дискусия в парламента с участието на депутатите от регионалната, вътрешната и екокомисията в НС.

За целта градоначалниците настояват за повече камери в населеното място. В момента в града на липите те били три, но само една работела.

"Стара Загора се е превърнал в града на гърбиците", обобщи нуждата от промяна Тодоров, който се принудил да ги направи, за да намали автопроизшествията.

Цитиран от "Канал 3", той посочи, че общинските полицаи, които са зачислени към МВР, не са достатъчно на брой. В неговия град били 16, а трябвало да отговарят от репатрирането на колите до популацията на кучетата и охраната на общински мероприятия. Често пъти пък щатовете не били запълнени. В неговия град работели обикновено по 10-11 полицаи.

Колегата му от НСОРБ - кметът на Самоков Владимир Георгиев, пък защити друго от кметските предложения - за повече правомощия за инспекторатите и звената към общините, защото в момента не можели да пишат актове и да изискват лични документи.

За целта трябва да са придружени от полицай, или да имат общинска полиция, която само големите градове могат да си позволят - към момента 9 общини разполагат с такава. Георгиев обаче коментира, че и частните охранителни фирми не решават проблема им, защото частната охрана излиза скъпо, особено на по-малките градове и села. Освен това частните охранители не били толкова квалифицирани.

Ако се даде възможност на сегашните инспекторати към общините да пишат актове, писмени предупреждения и да изискват лични карти, то за целта пък трябвало да се отпусне и по-голям общински бюджет.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кмет
  Отговор
  1 17:21  14.03.18
  Искат да крадат и прибират рушвети! Освен това не знаят правилника!!!
 • КУЧЕ
  Отговор
  2 17:31  14.03.18
  ХА ХА ХА ЗАЩО ОТ МВР ЗАБРАНИХА НА ОХРАНИТЕЛНА ДА ПИШЕ АКТОВЕ ААААААААААААААААА ЗАЩОТО ВЪТРЕШНА Е НЕСПОСОБНА ДА СПРЕ КОРУПЦИЯТА НО ТЯ НЕ Е САМО НА ПЪТЯ СМЕШНИЦИ
 • 😋😀😀
  Отговор
  3 17:40  14.03.18
  Предлагам всеки данъкоплатец да може да спира и да проверява автомобилите, да пише фишове й актове, както и да получава процент от наложените глоби. Така и само така ще спрем войната по пътищата.
 • Гостенин
  Отговор
  4 17:52  14.03.18
  Добре де ,нали имаме най-мнгобройното Мвр.Къде са тогава полицаите?

 • Гоуст
  Отговор
  5 18:36  14.03.18
  Един съвет: направете видеорегистраторите да са доказателство и с него да може да се глобява. Така всеки ще праща клипове и ще се глобяват джигитите, хем няма да плащате заплати на корумпирани полицаи

  Коментиран от #11

 • ГЕРБЕСТАН ltd
  Отговор
  6 18:38  14.03.18
  Няма ли да им се напукат петичките от толкова парички А ? И кметчетата искали на хранилката и хич няма да се учудя ако утре ония "умник" Боко се разпореди ! Ами за 'кво ни е това МВР изобщо !?!?... да разрешават по един пистолет и да се оправяме !
 • 7 18:38  14.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Обикновен човек
  Отговор
  8 18:44  14.03.18
  В тази държава всички искат само да контролират. А всичко е толкова просто: сложете камери навсякъде по опасните места за преминаване на автомобили и без възможност за преглед"т.е. манипулиране" и на всички нарушители автоматично изпращайте честитки с глоби. Само след два месеца на всички полицаи, местни дерибеи и подопечните им, ще останат без точки в талоните.
 • ЗЕВС
  Отговор
  9 18:56  14.03.18
  Кметовете да изземат функциите на КАТ, изземване функциите на полицаите, частни охранителни фирми да поемат охраната. От общинските фондове да се изплащат пенсиите, детските, отпуск по майчинство......и каквото се сетите! Държавата върви към сигурен фалит! Всичко това е следствие на атрофиралата парламентарна система! Сегашното управление на държавата е сбирщина от корумпирани и меркантилни субекти, за който единствената цел е далаверата и собственото оцеляване! Смяна на политическата система. Свикване на Велико народно събрание, смяна на парламентарното с президентско управление, двукамарен парламент!
 • Morgoth
  Отговор
  10 10:35  16.03.18
  Е как няма да искат - има кинти в тая работа. И аз искам да ми дадат КАТ на концесия. За нула време ще стана милиардер, а и току-виж жертвите по пътя намалели, че то такава некадърност като тяхната трудно се постига.
 • Morgoth
  Отговор
  11 10:38  16.03.18

  До коментар #5 от "Гоуст":

  И аз това викам - ще спрат неправилните изпреварвания от което ще намалеят драстично жертвите, ще спрат прережданията по светофарите от което ще намалее изнервеността и агресията по пътя. Само за скорост няма да има наказания и току-виж се оказало, че скоростта не влияе чак толкова.

Напиши коментар:


Публикувай