14 Март, 2018 17:11 1 685 11

Кметовете искат правомощия на пътни полицаи

  • кат-
  • кмет-
  • кметове-
  • общини-
  • войната на пътя

Общинските полицаи, зачислени към МВР, не са достатъчно на брой

Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България поиска кметовете да изземат функциите на КАТ - да пишат актове и да глобяват за превишена скорост на пътя. Градоначалниците предлагат промени в закона за местното самоуправление с оглед на по-големи правомощия. Идеята за пореден път оповести кметът на Стара Загора - Живко Тодоров. Той и други градоначалници от страната участваха в дискусия в парламента с участието на депутатите от регионалната, вътрешната и екокомисията в НС.

За целта градоначалниците настояват за повече камери в населеното място. В момента в града на липите те били три, но само една работела.

"Стара Загора се е превърнал в града на гърбиците", обобщи нуждата от промяна Тодоров, който се принудил да ги направи, за да намали автопроизшествията.

Цитиран от "Канал 3", той посочи, че общинските полицаи, които са зачислени към МВР, не са достатъчно на брой. В неговия град били 16, а трябвало да отговарят от репатрирането на колите до популацията на кучетата и охраната на общински мероприятия. Често пъти пък щатовете не били запълнени. В неговия град работели обикновено по 10-11 полицаи.

Колегата му от НСОРБ - кметът на Самоков Владимир Георгиев, пък защити друго от кметските предложения - за повече правомощия за инспекторатите и звената към общините, защото в момента не можели да пишат актове и да изискват лични документи.

За целта трябва да са придружени от полицай, или да имат общинска полиция, която само големите градове могат да си позволят - към момента 9 общини разполагат с такава. Георгиев обаче коментира, че и частните охранителни фирми не решават проблема им, защото частната охрана излиза скъпо, особено на по-малките градове и села. Освен това частните охранители не били толкова квалифицирани.

Ако се даде възможност на сегашните инспекторати към общините да пишат актове, писмени предупреждения и да изискват лични карти, то за целта пък трябвало да се отпусне и по-голям общински бюджет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кмет

    26 1 Отговор
    Искат да крадат и прибират рушвети! Освен това не знаят правилника!!!
  • 2 КУЧЕ

    10 1 Отговор
    ХА ХА ХА ЗАЩО ОТ МВР ЗАБРАНИХА НА ОХРАНИТЕЛНА ДА ПИШЕ АКТОВЕ ААААААААААААААААА ЗАЩОТО ВЪТРЕШНА Е НЕСПОСОБНА ДА СПРЕ КОРУПЦИЯТА НО ТЯ НЕ Е САМО НА ПЪТЯ СМЕШНИЦИ
  • 3 😋😀😀

    13 1 Отговор
    Предлагам всеки данъкоплатец да може да спира и да проверява автомобилите, да пише фишове й актове, както и да получава процент от наложените глоби. Така и само така ще спрем войната по пътищата.
  • 4 Гостенин

    15 0 Отговор
    Добре де ,нали имаме най-мнгобройното Мвр.Къде са тогава полицаите?
  • 5 Гоуст

    9 0 Отговор
    Един съвет: направете видеорегистраторите да са доказателство и с него да може да се глобява. Така всеки ще праща клипове и ще се глобяват джигитите, хем няма да плащате заплати на корумпирани полицаи

    Коментиран от #11

  • 6 ГЕРБЕСТАН ltd

    9 0 Отговор
    Няма ли да им се напукат петичките от толкова парички А ? И кметчетата искали на хранилката и хич няма да се учудя ако утре ония "умник" Боко се разпореди ! Ами за 'кво ни е това МВР изобщо !?!?... да разрешават по един пистолет и да се оправяме !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Обикновен човек

    6 0 Отговор
    В тази държава всички искат само да контролират. А всичко е толкова просто: сложете камери навсякъде по опасните места за преминаване на автомобили и без възможност за преглед"т.е. манипулиране" и на всички нарушители автоматично изпращайте честитки с глоби. Само след два месеца на всички полицаи, местни дерибеи и подопечните им, ще останат без точки в талоните.
  • 9 ЗЕВС

    10 0 Отговор
    Кметовете да изземат функциите на КАТ, изземване функциите на полицаите, частни охранителни фирми да поемат охраната. От общинските фондове да се изплащат пенсиите, детските, отпуск по майчинство......и каквото се сетите! Държавата върви към сигурен фалит! Всичко това е следствие на атрофиралата парламентарна система! Сегашното управление на държавата е сбирщина от корумпирани и меркантилни субекти, за който единствената цел е далаверата и собственото оцеляване! Смяна на политическата система. Свикване на Велико народно събрание, смяна на парламентарното с президентско управление, двукамарен парламент!
  • 10 Morgoth

    1 0 Отговор
    Е как няма да искат - има кинти в тая работа. И аз искам да ми дадат КАТ на концесия. За нула време ще стана милиардер, а и току-виж жертвите по пътя намалели, че то такава некадърност като тяхната трудно се постига.
  • 11 Morgoth

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гоуст":

    И аз това викам - ще спрат неправилните изпреварвания от което ще намалеят драстично жертвите, ще спрат прережданията по светофарите от което ще намалее изнервеността и агресията по пътя. Само за скорост няма да има наказания и току-виж се оказало, че скоростта не влияе чак толкова.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове