817 10

ЕК подкрепи газовия хъб „Балкан“

България има много голям потенциал в инвестиции в енергийна ефективност и възобновяеми източници

Европейската комисия приветства желанието на България да се превърне в основен газоразпределителен център на Балканите. Това заяви вицепрезидентът на комисията Марош Шефчович, който отговаря и за енергийния сектор. Шефчович е разговарял с премиера Бойко Борисов и двамата са обсъдили и въпроси, свързани с присъединяването на страните от Западните Балкани.

България има много голям потенциал в инвестиции в енергийна ефективност и възобновяеми източници, заяви еврокомисарят Марош Шефчович. Тя може да има и ключова роля в разнообразяване на енергийните източници на Балканите и цяла Европа, съобщава БНР.

„Ние искаме газовият хъб да бъде ефективен, да действа според европейското законодателство. Към този хъб газът трябва да идва от различни източници и трябва да бъде търгуван тук, а не само да преминава транзитно през страната ви“, каза той.

Шефчович обърна внимание на необходимостта за развитие на енергийната стратегия на целия Европейски съюз до 2030 година и призова за сериозен дебат във всяка от страните – членки за бъдещето на енергетиката.

„Защото знаете много добре, че ако построите атомна електроцентрала днес, тя ще остане с вас в следващите 30, 40 или 50 години, ето защо решението, което ще вземете днес, ще има значение за енергийния микс на страната, не само до 2030 година, но и през 2040 и 2050 година“, подчерта еврокомисарят.

Той допълни, че енергийната бедност продължава да е огромен проблем в цяла Европа и сподели, че има усещането, че често добрите намерения не биват разбирани и не се осъществяват.

„В Брюксел може често да чуете шегата, че каквото се случва във Вегас, си остава във Вегас . Опасявам се, че често това се случва и в Брюксел“, заяви Шефчович.

Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се организира от Института за енергиен мениджмънт със съдействието на Министерството на енергетиката.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кълвач
  Отговор
  1 14:45  15.03.18
  Кой ли не се избъзика с нашата тиква?
 • Веселинов
  Отговор
  2 14:51  15.03.18
  Ние казваме след дъжд качулка и още след сватба булка.Нашите изпуснаха на два пъти питомното и турцито го взеха / и Син поток и Южен поток/ сега се опитватзда хванат дивото но няма да успеят.За Боковия хъб добре но газ откъде нека Шефчович Баце и Теменужка се изреждат наведени на тръбата ако не успеят да я захранят да се молят тазгодишната реколта на боб в България да е добра ха ха малоумници !
 • Сенко
  Отговор
  3 14:58  15.03.18
  Едно е пожарникарююю да се дискутира,какъвто е случаят тук,друго е да се одобри и трето и най съществено да се реализира!!!

 • Владо Вр
  Отговор
  4 16:20  15.03.18
  Спокойно! Тазгодишната реколта египетски боб ще помогне на Тиквоний Велики и Теменужка да напълнят хъба.
 • 5 16:44  15.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Кукувци
  Отговор
  6 20:14  15.03.18
  А кой ще дава газ?
 • Христо
  Отговор
  7 22:28  15.03.18
  Газ няма да но газов хъб ще има. От боб и бобови храни се отделя много газ, трябва умна глава да ни ограмоти, как да го събираме и компресираме и няма проблем. Голямо пърдене ще падне.
 • народъ
  Отговор
  8 22:32  15.03.18
  ББ ще търгува с Катарска газ,бе.Що го обиждате човека,че нямало откъде да вземе газ,пък и защо му е газ,нали ще имаме хъб-това е по-важно!Само че,хъб нито се яде,нито се пие.Европа и Америка ни откраднаха кокала,а ние ще духаме супата!
 • ууууу
  Отговор
  9 22:34  15.03.18
  Тъп,по-тъп,най-тъп,що е то? ББ!
 • население
  Отговор
  10 22:37  15.03.18
  Колко самодоволна и самовлюбена противна физиономия!Тоя наистина е голям идиот!

Напиши коментар:


Публикувай