Last news in Fakti

16 Март, 2018 01:30 5 067 26

Христо Иванов: Управляващите обявяват война на бизнеса

  • христо иванов-
  • да българия-
  • бизнес

Самото лансиране от правителството на тези законодателни предложения е атентат срещу бизнеса и инвестициите

Христо Иванов: Управляващите обявяват война на бизнеса - 1

На първо четене в правна комисия на парламента са били приети внесените от кабинета проекто-поправки в Наказателния кодекс, които представляват безпрецедентна заплаха за пазарната икономика и свободата на предприемачество в страната. Правителството иска да приравни изключително широк кръг лица от частния сектор към длъжностните лица по чл. 9З от НК и да третира техни стопански решения и действия като форма на корупция. Това пише в официална позиция Христо Иванов, председател на ПП „Движение Да България“.

Ето какво още заявява той:

На практика се криминализират основни елементи на гражданския оборот. В отрицателното си становище Адвокатурата пише: “предлаганите норми дават възможност за недопустима намеса на държавата в гражданския и търговски оборот, след като всяко неизпълнение на договорно задължение, може да доведе до ангажиране на наказателна отговорност”.

Самото лансиране от правителството на тези законодателни предложения е атентат срещу бизнеса и инвестициите. С тези монстрьозни дивотии днешното управление влиза в открита война с пазарната икономика, правата на собственост и договаряне, със законността и свободата изобщо. Виждаме основния механизъм на авторитарна репресия в действие: превърни всички в нарушители и си избирай кого да мачкаш. Кеф ти за прекършване на несъгласните, кеф ти за поддържане на страха, кеф ти за рекет и принуда.

И, разбира се, основен инструмент ще бъде цацаратурата. След две години бездействие, управляващите се сетиха за препоръките от Европейския анализ на прокуратурата, но не за да я реформират. С тези предложения на корумпираната, тежко криминализирана прокуратура, се дава чудовищен обем власт и възможност за “щавене”, рекет и рейдърство. Никога от 89 г насам тя не е имала подобни възможности. Когато си подавах оставката като министър и от трибуната на парламента предупредих, че ни водят към прокурорска република, не съм си и помислял, че може да се стигне до нещо подобно.

На пръв поглед, истеричната необходимост да се имитират “мерки за борба с корупцията”, без при това да се засяга и на косъм реалния корупционен модел на управление, заедно с бедствената безпросветност по върховете на Министерството на правосъдието и в парламента, водят до подобни дивашки извращения. Реално обаче, това е израз на дълбоката същност на настоящото управление и на неговата устойчива тенденция към все по-голяма авторитарност и преяждане с власт.

Да си припомним: този парламент е заченат от волята да няма реална съдебна реформа, да не се пипа прокуратурата и властта на Пеевски. В самото начало, правителството отрече приватизацията и от тогава предприе опити за национализация в обем без паралел след периода на установяване на комунистическия режим у нас и дори обяви, че ще промени конституцията, за да подложи приватизацията на наказателна ревизия с обратна сила. Все в този дух, по предложение на Пеевски и с гласовете на ГЕРБ, бяха създадени възможности с обратно действие за отмяна на широк кръг сделки. Бяха приети и лансираните от Цацаров вредни и противоправови изменения в НПК. Изграждат се извънредни институции-бухалки в лицето на спец-прокуратурата и новия мега (анти)корупционен орган.

Заедно с това, управлението ежедневно използва всички възможности да атакува основни свободи и демократични гаранции: рекетират се и се подлагат на рейдърство и натиск малки и големи бизнеси; атакуват се яростно опозиционните издания и се задушават дори просто неутрални медии като БНТ, репресират се хора за изяви в социалните медии; в същото време, на пропагандната машина на режима постоянно се вливат нови ресурси и влияние; независимостта на регулаторите се задушава и се назначават откровени изпълнители на поръчки; контролни и правоохранителни органи се превръщат в бухалки; постижения като интернет-гласуването нагло се премахват, а въвеждането на електронно управление се минира и отлага.... изброяването може да продължи.

Докато се мляска с Юнкер, Меркел и Жозеф Дол, Борисов старателно прокарва интересите на Путин и Ердоган и се опира на тяхното развихряне, за да си развърже ръцете за установяване на един все по-авторитарен режим у нас. Този курс се реализира от неразчленимо срастналите се ГЕРБ и ДПС и с подкрепата на имитиращата опозиция БСП. Въпросните законодателни предложения са нова стъпка именно по този път. Тежко мафиотизираната ни политическа класа изоставя преструвките на демокрация и се връща при корените си: практиките на авторитарния режим и неговите криминални репресивни методи.

Заедно с другите партии от демократичната общност работим за създаване на политически съюз, който да се противопостави на надигащия се авторитаризъм и да създаде управленска алтернатива, която е в състояние да гарантира свободата и развитието на държавата. Сега наша основна мисия става да спрем тези предложения с всички демократични средства и да заставим правителството да ги оттегли без вскакви уговорки. Заедно с партьорите ни от демократичната общност обсъждаме и ще предприемем конкретни действия за тази цел.

Обръщам се към българския бизнес и всеки, който цени гражданската си независимост: днес това е фронтовата линия на свободата и ние трябва да обединим сили за отбраната ѝ! Или заедно ще спрем пълзящия авторитаризъм, или ще изгубим демократична България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Расулюлах

    16 5 Отговор
    Кои съде му видат очите да се спасява
  • 2 ааааааааа

    33 6 Отговор
    браво Христо!
    Трябва да се спрат непрестанно алчните ББ ЦЦ СЦ ДПеювски,
  • 3 брррбъх

    19 17 Отговор
    Бизнеса мълчи, мунчото пищи, голям глад го гони завалията.
  • 4 Jack Bauer

    27 3 Отговор
    Поредното доказателство че мафията(олигарсите) са си купили държава.
  • 5 ззз

    25 2 Отговор
    Да трябва да се спасим .....но преди това трябва да оставим тук труповете на тия дето ни докараха до това положение. Другото би било едно мизерно бягство на страхливци!
  • 6 Гост

    28 3 Отговор
    По добре от това не може да се напише. В България има добри прокурори, съдии, и всякакви специалисти само трябва да се създадат правилните демократични правила и да оставят хората да работят, след което всичко ще си дойде на мястото. Цялата администрация работи под непрекъснат страх на първо място да не наруши личния интерес на началника си, след това поставя собствения си интерес, а закона остава на трето място. Сбъркания модел генерира само абсурди. Доста предприемчиви хора се опитват да оцеляват в тези условия, но в крайна сметка не издържат и се оттеглят.
  • 7 Бай Благой

    9 20 Отговор
    Ицо Ицо....за колко сребърника се продаде?
    Какво прави онова леке Джасим, още ли е при теб?
    Колко ти плаща американското правителство...ууупссс..пардон... Сорос?
  • 8 BBC

    4 12 Отговор
    Тоя е Бойкикев т.е. от Бойкикевите!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 УЖАС

    14 3 Отговор
    Най-после НЯКОЙ да реагира на поредната голяма стъпка, връщаща ни към тоталитаризма и комунизма. В българия от години не може да се прави бизнес нормално. Това ясно се вижда по чуждите инвестиции. Те не само намаляват, но и големи инвеститори, установили се у нас БЯГАТ като попарени - ЧЕЗ неистово искат да се махнат, Теленор избягаха, MTG продадоха нова - все големи играчи, които се оттеглиха панически в рамките на няколко месеца.
  • 11 Докога ще ги търпим

    8 2 Отговор
    Еми това в страната на БОРИСОВ, ЦАЦАРОВ И ПЕЕВСКИ - ктб, чез, постоянен рекет и натиск върху бизнеса. СЕГА ВЕЧЕ СЕ КРИМИНАЛИЗИРА И ПРАВЕНЕТО НА БИЗНЕС. Но и пролетариата да не бърза да се радва, защото вече е МОЖЕ ДА ПОПАДНЕШ В ЗАТВОРА И ПРОСТО РАБОТЕЙКИ ЗА НЯКОЙ ДРУГ. НЕДАЙ СИ БОЖЕ ДА СИ НЯКОЙ МАЛКО ПО-ОТГОВОРЕН ПОСТ.
  • 12 Писна ми

    12 1 Отговор
    Докога ще развалят бизнес средата у нас? Колко още може да продължава? Занимават ни с някакви истанбулски конвенции и други глупости, а междувременно притискат и унищожават бизнеса у нас (разбирай - разрушават икономиката). А народа си мълчи и се тюхка, защо е най-беден в ЕС...

    Коментиран от #20

  • 13 Видим

    12 0 Отговор
    "превърни всички в нарушители и си избирай кого да мачкаш" - Това е реалната среда за правене на бизнес в БГ от години. А откакто управлява ББ се мачка наред.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 И проекти

    7 0 Отговор
    "превърни всички в нарушители и си избирай кого да мачкаш" Същото е и с документите за кандидастване по проекти. Няма начин да ги попълниш без грешка. Тогава чиновниците решават кой и как
  • 16 Грую

    7 0 Отговор
    Абе Ицо, закъснял си бе пич. Те в най-скоро време вече ще обявят победата над дребния бизнес и то пълна и безусловна. Сигурно вече са поръчали и фойерверките за събитието покрай новите изисквания в наредбата за касовите апарати, където за всяко винтче и гайка трябва да има отделна позиция и да се продава и отчита по количество , единична цена и стойност. Въобще изисквания, за които е ясно че дребните не могат да изпълнят и от тук нататък влезне ли данъчен в магазинчето то направо влиза с готовия акт за констатирано нарушение, което няма как да отречеш или оспориш. Това ако не е безусловна победа здраве му кажи.
  • 17 mediator37

    7 2 Отговор
    Какъв член е измислила цацаратурата, някой знае ли ?
    Христо Иванов е един от най-свестните и честни министри. Достоен човек, който като видя, че всичката съдебна риформа е пунта мара си хвърли шапката и оттегли за да не е част от цирка. Малцина са достойни хора като него. С всичко, което е казал винаги съм бил съгласен, независимо от това, че не съм седесар.
  • 18 Русенец

    3 3 Отговор
    Браво Христо, на как до сега не си разбрал, че България се управлява от Брюксел и Вашингтон, за които правителството на ГЕРБ е идеалното за превръщането ни в Латиноамериканска държава. Докато Меркел и Сие прегръщат Бойко, а Цветанов закусва във Вашингтон, в БГ ще има само разврат, корупция и престъпност.
  • 19 нека

    2 1 Отговор
    Наживяхме се в демокрация, време е младите да пробваме и авторитаризма!
  • 20 Azazel

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Писна ми":

    Ами, това им е идеята - докато 80-те процента хистерясват за разни истанбулски конвенции, лекари-убийци и всякакви други зле скалъпени мелодрами, тримата пълнички мъже, които приватизираха държавата ни, си утвърждават законово своя триумвират, така че още по-лесно да крадат, рекетират и контролират всеки печаливш бизнес в България. Пък хората, вместо да се вдигат на бунт, както би се случило във всяка демократична държава, даже им се радват, тъй като "великодушно" се вслушали във "волята на народа" и се били отказали от Истанбулската конвенця, че и даже започнали да обсъждат законови промени - да позволят на народа свободно да острелва хора, които се навъртат около имотите му...
  • 21 Андрешко

    2 3 Отговор
    Тоя е голямо моше , немойко.
    Малко факти за 2017:
    По ръст на икономиката за 2017 г. сме в топ 5, с ръст около 4% / зaeтocттa пo пocлeдни дaнни e нa нaй-виcoĸoтo cи нивo изoбщo, т.e. oтĸaĸтo HCИ пpoвeждa нaблюдeниeтo cи нa paбoтнaтa cилa (oт 2003 г.)
    износа на неенергийни стоки нараства с 29%
    износа цветните нараства с 66%
    желязото, чугуна и стоманата - с 31%
    туризма ръст от 7,3%
    чуждестранни инвестиции в страната нарастват с 36.7%
    .... и какво ли още не,мъчно им е на тия гадове , зарчето ги изплю
    Дано продължава все така да е " лошо ' положението , да мръднем малко ... ако не ни мине нинова пътя

    Коментиран от #22

  • 22 Azazel

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "Андрешко":

    Вие в пресцетъра на ГЕРБ, нямате ли обедна почивка?
  • 23 Антон

    2 1 Отговор
    И Христо Иванов с глупавите му протести, заедно със зелените, също пречи на бизнеса, и как въобще може сам той да хвърля подобни обвинения.
  • 24 Коко

    1 3 Отговор
    Ицо, Ицооо, добре, че си ти да ни отвориш очите. Смешник!!!
  • 25 Георгиев

    2 2 Отговор
    Христо Иванов не става за политик, тъй като е популист!
  • 26 Велев

    1 0 Отговор
    И жалката партийка на проваленият министър на правосъдието ли трябва да бъде управленската алтернатива на сегашните управляващи? Не благодаря!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове