Last news in Fakti

22 Март, 2018 11:57 4 982 22

Адвокат Марин Марковски обясни разликата между отнемане и кражба на кола

  • автоджамбазин-
  • марин марковски-
  • кражба-
  • кола

Държавата иска нови наказания за автоджамбазите

След автокражба, извършена преди малко повече от две години от автоджамбаза Ярослав Димитров, премиерът Бойко Борисов поиска законови промени, с които "противозаконното отнемане" на автомобили да бъде заменено с "кражба". Случаят придоби популярност, след като автокрадецът беше пуснат на свобода от съда.

В крайна сметка Димитров беше осъден на една година затвор. Изтърпя наказанието си и към днешна дата, по информация на Нова телевизия, той отново е разследван за кражба.

Поисканите от премиера промени в Наказателния кодекс обаче отново са актуални. В сряда, по време на правителственото заседание, Борисов отново е поискал спешни промени, които да приравнят отнемането на автомобил с неговата кражба. Идеята се дискутира и в работна група с представители на различни институции.

„Това не е необходимо. Според сега действащия закон наказанието за отнемане на кола е по-тежко от това за кражба”, каза в ефира на „Здравей, България” адвокат Марин Марковски.
Той обясни, че в правото е важно да се отчете нагласата на извършващия посегателството.
„Важно е дали той наистина е имал намерението да открадне МПС-то, т.е. – да го присвои за себе си, или просто го взима и след известно време го зарязва някъде”, поясни юристът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    74 0 Отговор
    Г-н Марковски, стига с тези юридически слабоумия! Заради тях сме на това дередже! Не ме интересува какви са били намеренията му! Това е ЧАСТНА НЕПРИКОСНОВЕНА СОБСТВЕНОСТ! Трябва да има едно понятие! Поради Вашите игри на думи, престъпниците отървават справедливото наказание, Вие си пълните гушките с пари, а на хората взе да им писва и взимат справедливостта в свои ръце! Разберете го веднъж за винаги! Всъщност, мисля, че го знаете, но така повече Ви отърва. Както казах по-горе, за Вас парите са важни. Но и Вас ще Ви споходи някой Плъх, бъдете спокойни. Господ гледа!

    Коментиран от #13

  • 3 Расулюлах

    47 0 Отговор
    Значи и аз като открадна пари от банката чрез обир и после ги скрия някъде това не е кражбина

    Коментиран от #8

  • 4 докога

    42 0 Отговор
    Огромният проблем в България, е че законите са писани от адвокати, а не от съдии !
    Затова с добър адвокат и подходящ съдия ще се измъкнеш винаги сух - има си умишлено поставени вратички на всякъде !
    час по скоро трябва да се сложи край на двусмислено тълкуване и на присъди от -до !
  • 5 Ads

    48 0 Отговор
    Защо няма противозаконно отнемане на телевизор примерно, а е кражба, а при мпс не е кражба? Отнел го да го покара и щял да го паркира някъде. Ами и аз ще вляза у вас, ще ви взема телевизора да гледам световното и някой ден ще го оставя пред блока. Ти да видиш.
  • 6 onq s konq

    14 9 Отговор
    Законите в БГ се пишат ДИРЕКТНО ПОД ДИКТОВКАТА НА БОРИСОВ за да се краде смело,а крадците да му се отчитат ПЕРСОНАЛНО И ПО ГРАФИК.А се е захванал да оправя Балканите,защото иска да префасонира и законите на балканските държави като нашите,та да лапа от целия РЕГИОН!
  • 7 Ал Купоне

    21 0 Отговор
    Ми нали точно тук ни е проблема бе хора, всеки един апаш след като го хванат, така и казва, ми взех я само да се повозя.
  • 8 Иван

    26 0 Отговор

    До коментар #3 от "Расулюлах":

    Значи, ти тия пари не ги крадеш.
    Ти ги присвояваш и ги слагаш в буркани.
    Чак като отвориш буркана и си купиш нещо с тях, става кражба
  • 9 112

    20 0 Отговор
    Тоя няма ли скоро да ритне камбаната, много нормални хора ще празнуват.
  • 10 Коко

    33 0 Отговор
    Адвокат Марковски, нещо сбъркано има в този човек. Няма никакво значение за собственика и за обществото дали колата е открадната за да се ползва, разглоби на части и продаде или просто продаде с фалшиви документи. Резултатът е , че колата я няма и собственика е стресиран и не може да я ползва. Отнемане , кражба, бля бля , един и същи престъпен акт.
  • 11 жоро

    19 0 Отговор
    Първият крайпътелен камък за една успешна страна е правната система. Работи ли тя успешно всичко останало се нарежда само. Проблемът пак идва от това, че тези, които гласуват законите не ги спазват, а самите закони са винаги в ощърб на обикновенния човек.
  • 12 Иван

    16 0 Отговор
    Гърмиш го на място в колата това е закона за България.Цял живот ще спестяваш да си купиш кола и нкакъв тарикат ще ти я вземе
  • 13 мъка

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    пожелаваме им го на адвокатите защитаващи рецидивистите
  • 14 Пешо

    9 0 Отговор
    Марковски естествено че няма да бъде съгласен,да има промени в НК,за кражбата на кола.Защото така сега урежда по малки присъди на крадците,или ги изкарва от затвора!
  • 15 Пешо

    8 0 Отговор
    Те за това крадците като искат откуп.крадат колата,закарват я на някой забутан паркинг,завиват я с чохъл,и като вземат подкупа,казват на собственика къде е паркирана.Така се измъкват по терлици от закона,за кражбата в момента!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ГОСТ

    7 0 Отговор
    Всичките ни закони са такива, особено за дребните кражби до минималната заплата, днес краде от един утре от друг и остава не наказан, накрая излиза че заработва повече от един работещ Няма значение какво и за колко е откраднал отива да чука камъни, пък след това да краде пак.
  • 18 МЦЮ

    6 0 Отговор
    ЕДНО НОВО НАЧАЛО: СТО АДВОКАТА НА ДЪНОТО НА ЧЕРНО МОРЕ!
  • 19 народъ

    7 0 Отговор
    Кво право,кви пет лева,тоя адвокат на дявола ли е?!
    Крадеца е крадец и кражбата е кражба,независимо с каква цел е извършена и присъдата трябва да е твърдо 10 години без всякакво шикалкавене!Направиха ни на маймуни вече!А на тоя индивид трябва да му се потърси отговорност,дето защитава престъпници и да му се отнеме правото на адвокатска практика!
  • 20 Бай Хой с Магарето

    3 0 Отговор
    То все едно и също ли е " да мина да те взема или да взема да те мина"?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ФатмакЪ

    1 0 Отговор
    Премиерът е с учудващо активна позиция относно краденето на коли.... от 90-те години на миналия век насам...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове