Last news in Fakti

22 Март, 2018 12:50 1 150 4

Ремонтират оградата с Турция без обществена поръчка

  • ограда-
  • турция

БСП и ДПС скочиха срещу промените

Депутатите „извадиха” оградата по границата с Турция от закона за обществените поръчки. Така нормативният акт няма да се прилага когато се извършват услуги, доставки или строителство по съоръжението. Решението стана факт с приемане на второ четене на изменения в Закона за обществените поръчки.

От БСП и ДПС възразиха срещу промяната и даването на възможност и за ремонтите на оградата по границата да не се правят обществени поръчки.

Правите това, за да няма прозрачност, за да не може да се сравняват офертите за поддръжка, за да може без обществена поръчка, без яснота, без прозрачност да се правят далаверите за поддръжка на оградата, каза Филип Попов от БСП.

Този текст е ненужен и подсилва усещането у обществото, че около тази ограда текат нечисти процеси, заяви Хамид Хамид от ДПС. Народното събрание трябва да се ограничи от приемане на текстове, които създават хранителна среда за корупция, заяви Йордан Цонев от движението.

Странджа е особена планина с много пресечен терен и е трудно предвидимо какво ще се случи при един порой, заяви Диана Саватева от ГЕРБ. Съоръжението е стабилно на повечето места, не може за пробив от 10 метра да се вадят изводи за надеждността на цялата ограда, подчерта тя. Нищо няма да се замете, защото така или иначе върви досъдебно производство, каза депутатът. По думите й обаче няма нито привлечени обвиняеми, нито е повдигнато обвинение. Трябва ли да чакаме да мине досъдебното производство, за да се правят ремонти, попита тя.

„Оградата на границата е като швейцарско сирене. По нея се правят безобразия. Поправката в Закона за обществените поръчки ще замаже престъпления“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов от парламентарната трибуна. Той подчерта, че когато се работи по един обект, има гаранционен срок от 5 години. „С промяната в закона, тези гаранционни срокове няма да работят. Златната ограда-искат да направят златна дупка. Като се стопи снегът, най-вероятно и оградата ще замине“, коментира народният представител. Според него управляващите искат да дадат възможност на определени личности да харчат отново държавни пари, при положение, че там вече са изхарчени над 250 млн. лв. „В момента прокуратурата прави проверка и има досъдебно производство. Очевидно са установени данни за извършено престъпление и се опитват да прикрият това престъпление“, каза още той. Иванов е категоричен, че парламентът не трябва да бъде превръщан в съучастник в една мащабна кражба. „Работата на народните представители е да приемат закони, които са в полза на българските граждани. Всички сме виждали снимките от границата, непрекъснато хващат бежанци във вътрешността на страната. Това означава, че те са проникнали отнякъде и тази ограда не е добре. Оградата дори не ги възпира“, каза още Иванов.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че и сега в закона има текст, който регламентира как се действа при форсмажорни обстоятелства, каквито са природните бедствия. Това е закон за златната дупка, коментира Иван Иванов от БСП. Като замине снегът, вероятно и оградата ще замине, коментира той.

Златна дупка има само в аргументите против приемането на този закон, заяви Христиан Митев от Обединените патриоти. Димитър Лазаров от ГЕРБ допълни, че ако ще се говори за златни дупки, то трябва да се отбележат "Цанков камък" и Водното огледало в Кърджали. Данаил Кирилов от ГЕРБ попита каква ограда по границата е била изградена по време на правителството на Пламен Орешарски - едноредова или двуредова, какви са били разходите, кои са били доставчиците.

„Защо на хората са им нужни нагласени обществени поръчки с предизвестен победител? Защо управляващите директно да не си избират фирмите? Ако им пречат обществените поръчки и правовият ред, да оформят законодателството по своя образ и подобие, а в крайна сметка българските граждани ще оценят това по достойнство“, коментира народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    3 5 Отговор
    КЪДЕ Е БИВШАТА НА СТАНИШЕВ.

    Коментиран от #3

  • 2 Русенец

    5 1 Отговор
    По порочен закон от този не може да се измисли в Герберистан. Първо правиш нещо некачествено, после се абонираш да го ремонтираш некачествено ! Да живеят Патриотите и Валерката Симеонов ! Скоро Цацаров ще му ушие раиран костюм .
  • 3 onq s konq

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕЕВ":

    "Дежурна по ограда" е в момента и дебне около дупките да не се шмугне някой бежанец.Което пък дразни Динко,защото му бърка лова на бежанци и няма кво да хваща.
  • 4 възмутен

    4 0 Отговор
    Отново КОРУПЦИЯ НА ГРОБ и ПСЕВДОПАТРИОТИТЕ. УРЕДИХА СЕ ОТНОВО ДА КРАДАТ. НАЛИ СА МНОЗИНСТВО В ПАРЛАМЕНТА И НЕ СЕ ЧУВАТ БСП И ДПС, ЧЕ СЕ ГЛАСУВА - ПРОТИВ МНОГО ПРЕДЛОЖЕНИЯ. ДА СЕ ДАДАТ НА СЪД ГЛАСУВАЛИТЕ ЗА ПОДГОТВЕНАТА КОРУПЦИЯ т.е. - ПАТРИОТАРИ И ГРОБАРИ. МРЪСНИЦИ, КРАДЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове