Last news in Fakti

22 Март, 2018 14:01 2 467 36

ВМРО: Скандално тържество в детска градина на турски език (ВИДЕО)

  • деца-
  • момчилград-
  • детска градина-
  • щастливо детство

В детска градина „Щастливо детство“ – Момчилград, се обучават 130 деца от 3 до 7 години

ВМРО: Скандално тържество в детска градина на турски език (ВИДЕО) - 1

На тържеството по повод първа пролет в целодневна детска градина „Щастливо детство“ – Момчилград, грозно усещане остави част от програмата, която изпълняваха децата.

Под звуците на ориенталски ритми на турски език малчуганите представиха съчетание с танци.

ВМРО остро критикува този акт и обвинява ръководството на детското учебно заведение в безхаберие и непознаване на правилата, заложени от закона. Вместо да възпитава малките български деца в националните традиции и обичаи, на български език, се прави опит те да бъдат излишно разделяни, което в последствие би довело до тяхната отчужденост и невъзможност за реализация и приобщаване в обществения живот на държавата.

От 1996 г. директор на градината е г-жа Виолета Джарова. Областният координатор на партията Антон Андонов, който отговаря за област Кърджали и председателят на ВМРО – Кърджали Иван Зафиров, ще поискат проверка от регионалния инспекторат по образование. От ВМРО искат компетентните органи да потърсят обяснение от директора, а също и последващо наказание, дори отстраняване от длъжност.

В Закона за училищното и предучилищно възпитание има цяла глава „Език в системата на предучилищното и училищното образование“ и в чл. 13, ал. 1 от нея е категорично посочено че „Официалният език в системата на предучилищното и училищното образование е българският“. В чл. 3, ал. 2 „Образованието е национален приоритет и се реализира в съответствие със следните принципи“ в един от принципите е посочено, че това става чрез: „т. 7 съхраняване на културното многообразие и приобщаване чрез българския език“.

В детска градина „Щастливо детство“ – Момчилград, се обучават 130 деца от 3 до 7 години, разпределени в 5 възрастови групи.

Това ли е бъдещето на европейска България? Деца трудно общуващи на български език, защото детската градина вместо да им даде знания и умения и да ги приобщи, умишлено ги е натикала в ъгъла на изолацията!

Ние, Патриотите от ВМРО, имаме вяра в българската образователна система. Затова и призоваваме компетентните органи бързо да направят проверка и да наложат мерки, за да не ставаме отново свидетели как още от най-ранна възраст децата биват сегрегирани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бачо мачо

    14 37 Отговор
    На руски може, на английски може, значи и на турски няма проблем!

    Коментиран от #3

  • 3 ххх

    10 26 Отговор

    До коментар #2 от "бачо мачо":

    Точно така.
  • 4 толерантен

    17 11 Отговор
    Наименованието "турчин" е определение, в случая прозвище, идещо от староесейския еврейски език. Селджуците и караманите, които основават Османската империя, воюват с особена, дива жестокост, разширявайки границите на държавата си. Поради това есеите ги наричат "гадове". Така между ХІІ и ХVІ век селджуци и карамани съпътстващо започват да бъдат обиждани или по-скоро проклинани като "турци" (т. е. "гадове")! Това налага султаните от ХVІ век, та чак до кърджалийските времена, да забранят употребата на това позорно определение, което в по-широко значение се тълкува като "гад", "гадняр", "гадина", "гадост", "гадория", "гаднярщина" и въобще всичко, което би те отвратило...

    Коментиран от #19

  • 5 Йозгюр Джемали

    13 40 Отговор
    Ние българските турци сме граждани на република България.
    Освен турски език ползваме и български
    .Като всеки свободен гражданин , имаме право да говорим и да пеем на собствения си език.
    В чужбина може ли някой да забрани на някой българин да говори или да пее на български...
    Или да играе ръченица?

    Коментиран от #7

  • 6 Бесен

    25 10 Отговор
    Срам ме е.Позор.
  • 7 бай Тодор

    33 11 Отговор

    До коментар #5 от "Йозгюр Джемали":

    На майчиния си език само дома при майкати трябва да говориш. На обществени места само на български език, ако не ти харесва иди си у татковината ти.

    Коментиран от #10

  • 8 МОХАМЕД

    6 31 Отговор
    В кърджали само на турски, който не му изнася това си е негов проблем . Ако не сте съгласни , оплачете се на бай РЕДЖО ЕРДОГАН.
    ТОЙ Е МНОГО РАЗБРАН ЧОВЕК, МОЖЕ ДАБВИ ПОСЛУША.

    Коментиран от #9

  • 9 Салам Алеко

    15 6 Отговор

    До коментар #8 от "МОХАМЕД":

    И на екскурзията имаше разбирачи като бате ти Ердо, които веднага откриваха и отделяха бракмите от колите! Прибраха колите, наритаха бракмите обратно щото не ставали за нищо! И днес това си личи още повече! Ако не ти харесва истината, оплачи се на бай Тошо, той беше много разбран човек!

    Коментиран от #11

  • 10 Йозгюр Джемали

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "бай Тодор":

    Да разбирам ли, ако говоря на турски по улицата някой някой ще ме арестува?
  • 11 Йозгюр Джемали

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "Салам Алеко":

    Съгласен съм с теб.
  • 12 Валя

    7 1 Отговор
    Да бе китайски японци,тия определения са само по религиозна линия и въобще не отговарят на никоя действителност,личи си как религиите буквално отчуждават човека от самия него и той започва да излага двуличността си,колко много заблудени сте не е истина....
  • 13 Валя

    11 3 Отговор
    До сега нито един с турско самосъзнание не каза какво прави в България и защо се нарича българин,нямате ли смелост ?!

    Коментиран от #14

  • 14 Йозгюр Джемали

    8 8 Отговор

    До коментар #13 от "Валя":

    Не се наричам българин, а български гражданин.
    Е, как какво правя в България?
    Живея тука!
    А комшиите ми са българи, и не само се уважаваме...обичаме се...

    Коментиран от #17

  • 15 Бат Саше

    14 5 Отговор
    Майчин език, означава роден език. Майчиният език на всички измислени български турци, е българският! И пра-пра-пра дедите ви са раждани тук, а турският език тогава даже не е съществувал в сегашната си форма. Турци сте, колкото аз съм арабин. А иначе продължавайте да си плякате на развалените османски диалекти и да си мислите, че говорите турски. Много е модерно сега. Приличате си много с един друг етнос- циганите. Масово циганите вече са турци и не се чудете защо ви слагат под един знаменател. Обединява ви фрапиращо невежество и дълбока заблуда. Успех аркадаши!

    Коментиран от #16, #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Валя

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Йозгюр Джемали":

    Добре възможно е не те упреквам,но до сега не съм чула някой да каже например че е християнски мюсюлманин,но пък български турчин има,както и никой не казва че е Землянин ,за мен всички тия съпоставки са едни и същи,човека си ги е измислил за човек е изключително важно да си търси и да се определя етнически,това си е психоза някаква,и все пак за мен е странно човек да е чужд гражданин питаещ върла любов към етнос от който на практика се е отцепил или избягал,голяма загадка е за мен

    Коментиран от #21, #24

  • 18 незнайко

    9 5 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ всичко трябва да е на български !!! Който желае, отделно да си учи какъвто език иска ! Щом това е направено всеобщо, значи закона е потъпкан и отговарност носи директорката ! Който иска да учи и разговаря на турски да си ходи в Турция ! ТУК Е БЪЛГАРИЯ !!! Наближава времето за втори възродителен процес !!!

    Коментиран от #27

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ХАСАН

    2 13 Отговор

    До коментар #15 от "Бат Саше":

    Това е твое мнение ,но всеки човек сам се самопределя..ние сме си турци ,но български граждани...ако има френско ,руско ,немско училище трябва да има и турски училища...трябва да вземем пример от Македония и да признаем турския за официален
  • 21 ХАСАН

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "Валя":

    Според тебе българин който живее в Сащ не е повече българин???

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ПЕЕВ

    8 4 Отговор
    ПРЕСТАВЯМ СИ КАКВО СЕ УЧИ В ТОВА УЧИЛИЩЕ.
  • 24 Салам Алеко

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "Валя":

    2 са вариантите, или са се потурчили от страх да не ядът бой, или са докарани като обслужващ персонал за пенсионираните еничари! Все пак при втория вариант ще кажа, че овчаря с овцата дето дава мляко не би я пуснал да напусне кошарата!
  • 25 Салам Алеко

    6 3 Отговор

    До коментар #19 от "ХАСАН":

    Защо бе Асенчо, истината изкарва такава злоба от мирната ти душица?
  • 26 ХАСАН

    3 6 Отговор

    До коментар #22 от "Салам Алеко":

    Преди 200г в "изостанала,диктаторска,феодална " Османска империя българина имаше българско училище,български-вестник ,църква ,но в Европейска България турците нямат право да пеят една песничка на турски!!!!

    Коментиран от #30

  • 27 ХАСАН

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "незнайко":

    Българския елит граби и се заселва в чужбина,младите емигрират ,населението загива ..бъдещето е мрачно ,облачно и това озлобява обикновения българин

    Коментиран от #29, #31

  • 28 Салам Алеко

    6 3 Отговор
    Бе ти не разбираш че сме имали това право защото сме си у дома? Вие сте тук гости! Носили сме ви камъните от българските дворци за да градите в Шумен бардаци да се молите! Ако не са били еничарите, всички да сте ни изклали! И спри да пишеш глупави коментари по инерция! Ако си турчин, си потомък на завоевателя, значи да благославяш цар Калоян че унищожи кръстоносците, ако бяхме загубили нея битка, днес щеше с гордост да се наричаш афганистанец! Все пак едно знам, няма турци в България, те умряха в студа на зимата в която на Шипка, попиляхме душманите!
  • 29 Салам Алеко

    7 3 Отговор

    До коментар #27 от "ХАСАН":

    Затова вдигай багажа и под босфора в розова турция, там като ти забранят интернета, ще се отделиш време на козите, дето ще ти подари да ги караш на разходка и караманела!
  • 30 Алекюм Салам

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "ХАСАН":

    Прави разлика между местно население, и натресен башибозук!
  • 31 Бат Саше

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "ХАСАН":

    Всеки може да се самоопределя, Хасане, прав си! И аз мога да се самоопределя като марсиянец, ама хората имат пълно основание да ми се смеят и да ме мислят за луд. Това, че ти си решил да се самоопределяш като някакъв, не означава аз трябва да се съобразявам с твоята глупост. И не се сравнявай с емигриралия българин. Той е българин, който е емигрирал, а ти никога ама НИКОГА, не си бил турчин. Вие емигрирате и намалявате не по-малко от нас. А нас не ни мисли...Вече всеки има по две деца и повече. Модата с емиграцията отминава и хората загубиха интерес към това. Детските градини пък са пълни с хубави бели дечица. Та България и българите ще ги има. Само такива, неориентирани като теб, ще продължават драскат по форумите под статиите за Турция и ще си бъдете ни риба, ни рак цял живот!

    Коментиран от #32

  • 32 Салам Алеко

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Бат Саше":

    Като няма какво да каже, Асенчо изчезва! Пише по други статии, но тук повече в тази, няма да го видим! Той е сив вълк, непокорно и диво животно! На български му викаме помияр!

    Коментиран от #33

  • 33 Бат Саше

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "Салам Алеко":

    Ха, ха! Хареса ми това. Знам го аз Хасанчо. Върти и суче, дрънка глупости и влезе ли в спор с някой по-така и се чупи. Той е злобничък неблагодарни, който все плюе по народа и държавата, която го е отгледала и образовала. За него има една още по-хубава ама турска дума- МЕКЕРЕ!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ОЛЕЛЕ

    1 2 Отговор
    Ама това монтаж ли е? Ако не е то Джарова да и замразят дипломата и да ходи да копа картофи, че Бойко ги обича много. Това е падение и неспазването на разпоредбите не е ли наказуемо. Няколко години в затвора и усилена работа може да и опреснят главата. Падение все едно съм в долнопробен бардак.
  • 36 Пенка

    0 0 Отговор
    Много много ме ядосват коментарите тук! В България според мен не всичко трябва да е на български както и в Германия не всичко е на немски! Защо да няма обмен на културите?! На децата със сигурност им е интересно да видят турски танци както и такива от други култури!За мен няма нищо общо с приобщаване да се забранят всички други езици и култури и да се говори и пее само на български 😟. Това е тъжно.... Защо хора с култура различна от българската не могат да ни покажат нещо от своята култура и да ни обогатят по този начин. Обмена между различните култури, толерантността на българите към други култури и интересът им към тях както и към собствената си българска култура обединява и сплотява хората, а не подтискането на всички други култури! Аз живея в държава, където е съвсем нормално че децата в детската градина празнуват както християнски, така и мюсюлмански, така и будистки празници. Всички култури се опитват да се уважават взаимно (поне се опитват...) и така децата израстват заедно... Независимо дали са германчета, българчета, китайчета..... А аз съм си все още българка, познавам и харесвам нашата култура, предавам я на децата си които например с радост раздават мартенички на всички в детската градина и сурвакат за Нова Година... Замислете се, няма ли България да е още по - красиво и пъстро кътче за живот ако ние малко по малко станем по - толерантни към другите култури...?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове