Last news in Fakti

22 Март, 2018 16:32 2 781 6

Синьото гориво за бита поскъпва заради депутатите

  • газ-
  • синьо гориво

С промените се налага монопол и ще се унищожи цял сектор от икономиката

Промените в закона, регулиращ пазара на горивата, ще засегнат пряко над 100 000 домакинства и над 80 % от ресторантьорския бизнес у нас, алармираха от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан на пресконференция днес, 22 март. Заложените в законопроекта нови изисквания и регулации заплашват да унищожат един цял бранш от българската икономика. По данни на асоциацията, в момента на територията на България има 67 обекта, собственост на 54 компании, от които може да се пълни и доставя бутилиран пропан-бутан. С приемането на законопроекта, на новите изисквания ще отговарят само 7 обекта, които при това са собственост на 5 компании.

„Това ще доведе до преустановяване дейността на 95% от операторите на бутилиран пропан-бутан в България и е пряка предпоставка за формирането на монопол. Това ще се отрази негативно и на обикновения потребител, тъй като може да доведе до спекулативно увеличение на цената на пропан-бутана. Когато газта за битови нужди поскъпне, ще се оскъпят и всички стоки и услуги, защото се променя цената на енергията“, коментира председателят на асоциацията Георги Палпурин.

В законопроекта не е отчетена социалната поносимост на промените. Не е посочено колко работни места ще бъдат закрити след неминуемото преструктуриране на сектора и отпадането на 95% фирмите, които са и работодатели. Никъде не се споменава и как това ще се отрази на потребителите и как ще повлияе на снабдяването на труднодостъпните райони в страната.

Като един от сериозните мотиви за внасянето на законопроекта се посочва борбата със сивия сектор. Законотворците твърдят, че данъчната събираемост от сектора ще се подобри на годишна база с 1 милиард лева. Това, обаче са данни от 2015 година, преди въвеждането на промени в закона за акцизните и данъчните складове за повишаване на контрола и гарантиране на събираемостта. От асоциацията нямат информация отчетени ли са постигнатите резултати и повишената събираемост през изминалите две години.

Промените ще възпрепястват и възможността държавата да упражнява реален контрол върху сектора. Законопроекът залага изискване за наличие на минимален обем на складове от 500 кубични метра. За да се източи за проверка съдържанието на подобен склад, са необходими 6 влакови цистерни. За да има ефективен контрол, е необходимо складовите помещения да не надвишават обем от 50 кубични метра, тъй като това ще позволи наистина ефективен и бърз контрол от страна на държавата.

От Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан депозираха днес в Народното събрание своите мотиви против приемането на законопроекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не трий келеш

    17 0 Отговор
    само да посмеят да вдигнат газта над левче и да не мога да си зареждам колата, ще съм на първите редици на митингите! скоро си взех кола на газчица и искам да си се радвам и да карам, но над лев за литър ме събаря мно' и ще рева кат' на умряло... ще пребивам политици!!! по-добре в ареста, отколкото да не мо'а си карам трошката! обещавам ви, че ще ви бия!!! много!

    Коментиран от #2

  • 2 мишо

    4 9 Отговор

    До коментар #1 от "не трий келеш":

    Ти дето си си купил кола на газчица прочети по добре статията и тогава пиши глупости!
  • 3 Гост1

    8 0 Отговор
    Нямал си дявола работа и почнал да си бие децата. БДЖто му източват над 135 млн.лв. в момента със фиктивни държавни поръчки а тези за да могат да си събират данъците ще таковат мамата на този сектор в каква държава живеем или май е по-добре да я бракуваме или да я обявим във фалит тази България че да се спре разграбването и накрая
  • 4 СКД

    9 0 Отговор
    Депутатите намериха начин да си "избият " заплатите, утре и бензина и ще имат още едно увеличение на заплатите на депутатите - нямат наяване.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гост

    1 0 Отговор
    Нямали най накрая да приемат нещо ползно за хората? Тотален геноцид.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове