Last news in Fakti

24 Март, 2018 08:09 37 054 10

Кой е в основата на „Инса ойл“

  • инса ойл-
  • георги самуилов-
  • инса-
  • общинска банка

През 2011 година ръководството й оценява пазарният си дял на 3% от цялото количество горива, търгувани на българския пазар

Бившият финансов директор на „Мултигруп“ Георги Самуилов стана морален стожер и пазител на бизнеса с горива. Интересното в случая е, че именно Жоро Инса беше в центъра на скандалите с контрабанда на горива и беше разследван от органите на реда още преди повече от 10 години. Бизнесменът и управител на „Инса ойл“ заяви, че напуска Българската петролна и газова асоциация и обвини Валентин Златев в монопол, припомня сайтът „Биг5“.

„Уважаеми дами и господа, управляваното от мен дружество е на българския пазар вече повече от двадесет и пет години. С настоящото, искам да изразя несъгласието си с провежданата политика от страна на влиятелен икономически оператор по отношение на пазара на горивата в България, налагана чрез медийните изявления на Председателя на Българската Петролна и Газова Асоциация. Смятам, че натрапваното мнение от страна на Председателя на Асоциацията - господин Валентин Златев, че повечето участници в пазара на горива са некоректни, е обидно както към самите участници, така и към клиентите на дружествата. Не желая управляваното от мен дружество да бъде замесено по какъвто и да е начин в лансиране на идеи, компрометиращи свободната конкуренция и налагащи монополни практики“, се казва в писмо на бизнесмена до медиите.

Припомняме, че в началото на годината Българската народна банка одобри светкавично сделката за продажбата на „Общинска банка“, а милионите, които са платени за 67.646% от трезора са извадени от петролната компания на Жоро Инса. На заседание на управителния съвет на централната банка беше взето решение да се издаде предварително одобрение за покупката от лихтенщайнския фонд "Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК" (Novito Opportunities Fund AGmvK) на 3 880 388 броя безналични акции, представляващи 67.646 % от капитала на Общинска банка в размер на 57.3 млн. лв..

Кой обаче е Георги Самуилов?

Фирмата на Самуилов е „Инса Ойл“ е основана през 2001 година. През 2011 година ръководството й оценява пазарният си дял на 3% от цялото количество горива, търгувани на българския пазар. В бизнеса с горива обаче Самуилов е от началото на прехода. Той е бивш финансов директор на „Мултигруп“, което обяснява защо чест негов публичен защитник е бившият вицепрезидент на групировката Димитър Иванов. Така бе и преди 7 години, когато Самуилов не бе все още горд собственик на „Общинска банка“, нито пък борец за равноправен бизнес, в каквото роля се изявява той днес.

Ппрез 90-те години на миналия век името на Георги самулов макар и рядко, все бе споменавано в контекста на контрабанда с горива. Така стана и през 2011 година, когато тогавашният шеф на Агенция „Митници“ Ваньо Танов се впусна в битка със Самуилов, като почти директно го обяви за конрабандист на горива.

По същото това време в парламента избухна скандал в който се споменаваше петролна фирма дала 4 милиона лева подкуп на известен политик от ГЕРБ. Скоро стана ясно, че иде реч именно за Самуилов и скандала бързо заля вестниците в страната.

Името на Жоро Инса, както го наричат в Пловдив, изплува и от СРС-та на разговори между Вальо Танов с Бойко Борисов и настоящият финансов министър Владислав Горанов. За аферата пък пръв заговори бившият заместник на Самуилов, Анатолий Странджев, който каза, че има информацията от Румен Петков.

Но това далеч не е нито първият, нито последния случай в който името на Самулов бе намесено в скандал. Красиви момичета, фолк купони, както и затварянето на Античния театър в Пловдив заради купон на Жоро Инса са само една малка част от пикантните истории около петролния бос.

Жоро Инса, както Кирил Домусчиев, обича думичката „олигофрен“. Именно така той нарече бившият си заместник Странджев по време на скандала около подкупа от 4 милиона. Тогава Самуилов отрече да е давал парите, като нарече случващото се „интриги“.

Войната Танов – Самуилов започва през 2006 година, когато Танов е шеф на НСБОП. През март същата година спецченгетата от службата нахлуват в „Инса ойл“ в град Бенковски и село Белозем. След 9 часа обиск те изземат купища документация от офисите. Акцията е срещу сивия сектор в производството и търговията с петролни продукти. „Инса ойл“ са обвинени в укриване на акциз и ДДС за десетки милиони левове.

Скандалът между двамата продължава през годините но рязко се възражда през юли 2009 година, когато генерал Танов оглавява митниците след като ГЕРБ са спечелили изборите. Няколко месеца след встъпването му в длъжност подчинени на Танов митничари отново нахлуват в офисите на „Инса ойл“.

Данъчният склад на „Инса“ в Русе е затворен. По информация на Агенция „Митници“ е открит над 50 милиона лева невнесен акциз. Всъщност, най-засегнат от ревизиите на рафинериите по това време е именно фирмата на Жоро Самуилов. Тя е проверявана по афера с тъй нареченото „тежко гориво“. Акцизът за него бил 30 лева на тон, докато за дизела е 600 плюс 200 лева ДДС за тон. Съмненията са, че дружеството на Самуилов продава високоакцизното гориво, което по документи се води „тежко гориво“, и така спестява по 770 лева на тон, които трябва да внесе в бюджета. Митническите проверки в „Инса“ продължават месеци наред.

Историите, скандалите и проверките на „Инса ойл“ и собственика й Георги Самуилов продължават с променлив интензитет и посока и през следващите години. Жоро Инса е ту нападан и хулен, ту е хвален и бранен от управляващите лица от ГЕРБ. Когато не го проверяват, той получава награда от Менда Стоянова за „иновации в бизнеса“, разбирайте го както намерите за добре.

Любопитен детайл от последните години например е факта, че цели пасажи от публикувания финансов отчет на дружеството „Инса ойл“ в Търговския регистър за 2016 г. е размазан и не се чете. Същото се отнася и за дъщерната компания "Инса", която държи 99% от собствеността на "Инса ойл". Фирмата бе на 11-а позиция в класацията "Капитал 100" по приходи на пазара на горива през 2016 г.

Днес Георги Самуилов отново е в центъра на прожекторите. Този пък в новата си роля на крупен собственик на банка в лицето на „Общинска банка“, която Самуилов изненадващо за мнозина закупи наскоро, и второ, като човека запял като втори глас песента на Веселин Марешки, „ние се борим с картела“. Как ще свърши тази ода, никой не знае. Това което обаче се знае, от публикации в медиите и скандали в парламента е, че човека който най-често е свързван с контрабанда на горива, днес избра да бъде най-големият борец за правда. За чия правда обаче, Самуилов се още не е казал.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Манго 31

    79 2 Отговор
    Какви работи стават , в тази бандитска държава
  • 2 ехо мехо

    89 1 Отговор
    Що не кажат как от обикновен шофьор се става олигарх №1
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Garrincha

    81 2 Отговор
    Пост-комунистическите запъртъци на Луканов ... затова цялата държава мирише на мърша !!!
  • 5 Маклък търговец

    49 10 Отговор
    Поздравления за г-н Самуилов! Заставам до него... този опит за концентрация и монопол е изключително неприятен! Неразбирам алчността на Лукойл!!! Явно трябва всички да взимат гориво само от тях... "...та нали в крайна сметка всичкото гориво в България е руско..." Аз лично като търговец на едро ще трябва да спра работа... гаранция в НАП, гаранция 500 хил.лв, 3 мил. капитал или банкова гаранция... Никой не може да обясни смисъла на тези гаранции освен УБИВАНЕ НА МАЛКИЯТ БИЗНЕС
  • 6 Гаврил

    16 2 Отговор
    Като навсякъде.
  • 7 Шалом

    23 4 Отговор
    Не забравяйте,че в петролния и банковия бизнес собственици са Рокфелерови и Ротшилдови!
  • 8 емо73канар

    25 3 Отговор
    Жорето и Гришата са се обзаложели кой ще открадне повече ДДС.
    И двамата се опитват да прецакат ония паразит Виниту, ама и той им евава мамата.
    Господи, моля те слез и си прибери всички версии.
  • 9 SAMS I..

    31 1 Отговор
    И Гришата беше с него през деветдесетте.И не е град Бенковски а е град Раковски!
  • 10 Мераклия

    28 0 Отговор
    Държавата ще се оправи когато си изберем КимЧен Ун или по добре Син Дзин Пин Защото в Китай ако гепиш си на Червения площат и ти пускат един куршум в тила после роднините плащат дори куршума на държавата това им трябва на Българските хайдуци!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове